Solutii pentru tenul cu imperfectiuni

Acneea - mai precis acneea juvenila, pentru ca dermatologii disting mai multe tipuri de acnee - este o problema cu evolutie auto-limitata: numele o spune, o problema a tineretii, care se incheie de cele mai multe ori in jurul varstei de 20 de ani, dupa o evolutie mai mult sau mai putin indelungata.

Exista (cunoasteti si dumneavoastra, nu?) chiar si indivizi care nu fac acnee juvenila - dar acestia sunt mai putini decat cei care, la un moment dat intre 12 si 20 de ani, au leziunile caracteristice la nivelul fetei, uneori extinse si pe partea superioara a toracelui.


Odata ce aceasta maladie si-a incheiat cursul ar trebui ca toti adultii sa aiba un ten fara probleme - totusi nu se intampla astfel. O mare parte dintre cei avand intre 25 si 40 de ani (unele studii spun chiar peste 40% din acest segment de varsta) vor avea, ani la rand, diferite tipuri de leziuni ce par inrudite cu cele ale tanarului acneic. Unii dintre acesti adulti nici macar nu au avut acnee juvenila la anii primei tinereti.

Cosmetologia a creat sintagma "ten cu imperfectiuni" pentru ceea ce dermatologii numesc acnee a adultului.
Mecanismul de aparitie a leziunilor este acelasi, tratamentele medicamentoase care pot fi incercate sunt aceleasi cu cele din acneea juvenila. Totusi, este vorba de o afectiune mult mai discreta - si in ceea ce priveste numarul leziunilor, si ca amploare a fiecarei leziuni in parte. Insa chiar cand semnele obiective sunt limitate, impactul psihologic - suferinta - poate fi semnificativa.

Pentru aceasta situatie prima linie de atac este cea a dermatocosmeticelor - produse cosmetice cu proprietati medicale. Ele expun la riscuri mai mici decat orice tratament medicamentos antiacneic: posibilele reactii adverse sunt limitate si comparativ lipsite de gravitate.
Pe o afectiune de grad moderat, asa cum este aproape intotdeauna "tenul cu imperfectiuni", dermatocosmeticele pot fi foarte eficiente, fara a fi grevate de riscuri disproportionate fata de dimensiunile problemei.

Alaturi de produsele dermatocosmetice de tratament, produsele de igiena si ingrijire zilnica contin ingrediente aflate de cele mai multe ori sub patent, cu rezultate demonstrate prin studii elaborate. Ele actioneaza pe diferite mecanisme de aparitie a leziunilor (anti-bacteriene, anti-inflamatoare, reglatoare ale refacerii epiteliale, keratolitice si keratoreglatoare).


Mai mult, chiar atunci cand specialistul opteaza pentru un tratament mai incisiv, prescriind antibiotice, retinoizi sau alta medicatie, el poate apela la dermatocosmetice ca tratament adjuvant. In acest caz se vizeaza efectul de completare a tratamentului si efectul de contracarare a efectelor secundare medicatiei.






 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • eu pe 10 Oct 2010, 21:24
    ..

    peelingul chimic este o solutie pentru tenul cu imperfectiuni?

    0
    0

  • roxana pe 3 Feb 2009, 21:33
    ana

    cum pot scapa de pistrui?am fost la dermatolog ,m-ia dat crema dar degeaba....

    0
    0

  • alexandra:) pe 30 Sep 2008, 22:44
    andreea

    am acnee insa nu pot sune ca e acnee juvenila,insa nu pot sa ma duc asa in fiecare zi la liceu,ma simt foare nasol..am tenul f gras si pote asta e o problema...nush ce sa iau ..sa dau ..sa imi dispara!

    0
    0

  • mioara pe 28 Feb 2008, 21:42
    tratament

    in cazul copiilor sub 18 ani exista un tratament deosebit? se pot face extractii la un salon cosmetic in aceste caziri?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod