Semnul care arată că îți exfoliezi excesiv pielea

Semnul care arată că îți exfoliezi excesiv pielea

Este ușor să cazi în capcana exceselor când vine vorba de îngrijirea pielii.
Dacă te speli prea des pe față folosind loțiuni sau săpunuri riști să elimini uleiurile naturale protectoare ale pielii. Dacă aplici prea multe straturi de cremă riști să-ți blochezi porii. Dar una dintre cele mai mari greșeli care trec neobservate este exfolierea excesivă a tenului.

Exfolierea reprezintă eliminarea stratului superior de celule moarte al pielii. Este un proces benefic care elimină impuritățile, eliberează porii și previne astfel apariția punctelor negre, a comedoanelor și coșurilor. De asemenea, îi oferă tenului tău un aspect proaspăt și luminos, având și rolul de a stimula reînnoirea celulară. Dar exfolierea este o sabie cu două tăișuri. 

Deși dermatologii și esteticienii recomandă exfolierea cu regularitate a pielii, există o linie foarte subțire între exfolierea regulată și exfolierea excesivă.
Ingredientele pentru exfoliere se află în numeroase produse cosmetice, astfel încât riști să-ți exfoliezi exagerat de mult tenul fără să realizezi.

Cum afli dacă exfoliezi prea mult


Nu știi exact dacă te încadrezi în această categorie? Potrivit esteticienei Christine Chang, citată de wellandgood.com, există un semn clar care îți arată dacă exfoliezi prea mult tenul. "De multe ori când întâlnesc clienți descopăr că numeroase persoane au pielea roșie și iritată, au rozacee sau frunte cu aspect lucios. Toate acestea sunt semnele exfolierii excesive", spune specialista.

"Cu acest boom în industria cosmeticelor și a substanțelor active exfoliante, oamenii au tendința de a experimenta diverse produse și de a exagera cu exfolierea", adaugă esteticiana.

"Fruntea lucioasă este un semn care arată că bariera protectoare a pielii a fost compromisă, mai exact că proteinele și grăsimile esențiale pentru protecția pielii au fost înlăturate prin folosirea excesivă a produselor de îngrijire", adaugă și medicul dermatolog Mona Gohara.
Iar exfolianții pot fi deosebit de agresivi cu stratul protector al pielii, mai ales atunci când sunt folosite concomintent mai multe produse cu efect exfoliant.

Acesta este motivul pentru care trebuie să citești cu atenție ingredientele conținute de cosmeticele pe care le folosești cu regularitate, fie că sunt loțiuni pentru curățarea tenului, seruri sau creme. 

Cum să eviți exfolierea excesivă


Subtanțele cu efect exfoliant sunt de obicei acizii, precum alfa hidroxi acizii, cunoscuți drept AHA, acidul lactic sau acidul salicilic. Exfolierea chimică nu este singura modalitate de a îndepărta celulele moarte de piele. Exfolierea mecanică, în care sunt folosite particule abrazive pentru a elimina celulele moarte, este la fel de periculoasă când este folosită excesiv. 

În afara faptului că elimină stratul hidrolipidic al pielii, exfolierea mecanică poate să provoace microleziuni la nivelul pielii.
În acest caz îți predispui pielea la iritații și la apariția unor probleme permanente, așa cum este rozaceea. Evită scrub-urile, loțiunile pentru spălarea tenului cu particule abrazive, folosirea excesivă a periilor pentru curățarea tenului sau remediile făcute în casă pentru exfoliere. 

Pentru a beneficia de efectele pozitive ale exfolierii este necesar să păstrezi un echilibru. Poți apela la acest porcedeu cosmetic o dată sau de două ori pe săptămână, dar nu mai des. 

Pe de altă parte, exfolierea ar trebui evitată dacă te confrunți cu acnee, dacă ai pielea sensibilă sau ai rozacee. Este necesar să discuți cu medicul dermatolog care îți va spune dacă este necesar să exfoliezi și care sunt cele mai bune soluții pentru tine.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod