Scurtă lecţie de anatomia unghiei

Bună! Eu sunt Sascha şi de azi înainte veţi afla de la mine cam tot ce ar trebui să ştiţi despre unghiile naturale - îngrijirea, creşterea şi decorarea lor prin diferite tehnici. Sper să

Bună! Eu sunt Sascha şi de azi înainte veţi afla de la mine cam tot ce ar trebui să ştiţi despre unghiile naturale - îngrijirea, creşterea şi decorarea lor prin diferite tehnici. Sper să vă placă indiferent dacă preferaţi unghiile simple, chiar nelăcuite sau cele ornate masiv, in stil japonez, cu piese 3-D din acryl.


Sunt de părere că înainte de orice procedură de înfrumuseţare a unghiilor ar trebui cunoscută anatomia lor. Din păcate acestui lucru nu prea i se da importanţă nici măcar de către tehniciene şi manichiuriste darmite de femei normale care işi fac manichiura acasă.

O să încep prin a spune să nu vă tăiaţi niciodata cuticulele sau să nu lăsaţi pe nimeni sa vi le taie. Iată si de ce: bucăţica de piele numită popular "cuticulă" nu este de fapt cuticula adevărată. Ea se numeşte "eponychium" iar cuticula adevărată este pielea moartă de sub eponychium.

Rolul acestuia este de a proteja matricea unghiei de agenti externi care pot cauza infectii. Vătămarea matricei se reflectă în aspectul unghiei pe termen scurt (exemplu: petele albe puse de obicei pe seama unei lipse de calciu sau altei substanţe nu sunt de fapt decât semne că matricea a fost agresată) sau chiar definitiv (creştere deformată, striaţii accentuate). Cuticula adevărată (pielea moartă), pe de altă parte trebuie indepărtată complet in timpul manichiurii pentru ca altfel va face oja să se cojească mai repede.

Acestea fiind spuse sper să vă lămuriţi mai bine privind pozele de mai jos.

Părţile cele mai importante ale unghiei şi rolul lor:

1. Patul unghiei este ţesutul rozaliu de sub unghie. Are această culoare pentru că este puternic vascularizat. Dacă are o culoare albăstrie poate însemna ca ai o circulaţie periferică nu foarte bună iar dacă fumezi va avea o nuanta mai gălbuie din cauza substanţelor din sângele tău.

2.

Matricea este partea cea mai importantă a unghiei. Este ascunsă sub eponychium, produce cheratina din care este alcătuită unghia şi determină forma şi grosimea acesteia. Trebuie evitată vătămarea ei sub orice formă.

3. Eponychium, perionychium şi hyponichium sunt nişte cute de piele pe care le face rama unghiei (pielea din jurul unghiei). Au un rol extrem de important - sigilează unghia si o protejează impotriva "ameninţărilor" de orice fel din exterior (microbi, bacterii).

4. Cuticula se referă strict la pielea moartă de sub eponychium care se întinde peste unghie pe măsură ce aceasta creşte. După cum probabil stiţi deja, orice piele vie generează şi piele moartă iar eponychium nu este o excepţie. Cuticula trebuie îndepărtată regulat pentru că altfel se acumulează şi face unghiile să arate neîngrijit. În pozele de mai sus care arată unghiile mele cuticula nu se vede aşa bine pentru ca o îndepărtez in fiecare săptămână dar dacă vă veţi uita la un bărbat care nu merge la manichiură cuticula va fi mult mai vizibil întinsă deasupra unghiei.

5.

Lama unghiei este unghia însăşi. Partea din afara patului unghiei se numeşte marginea liberă. Unghia este ţesut mort (de aceea nu doare când este tăiată), ea nu "respiră" după cum scrie pe alte site-uri. Nu trebuie luată nici o pauză de la ojă (dar trebuie întotdeauna folosită bază înainte), nu aceasta strică unghia ba chiar o păstreaza hidratată. De aceea trebuie avut grijă cu unghiile false pentru că gelul şi acrylul fac acelaşi lucru dar dacă instrumentele nu au fost sterilizate corespunzător hidratarea vine la pachet cu microbi care vor prospera într-un asemenea mediu umed şi cald cauzând o infecţie.

Încă o dată subliniez importanţa faptului de a nu-ţi tăia eponychium. Este piele vie, trebuie hidratat temeinic şi împins cu grijă, nicidecum tăiat! În afara faptului că protejeaza unghia de infecţii tăierea lui are, pe termen lung, consecinţe nefaste din punct de vedere estetic.

În zece ani va deveni atât de tare si scorţos incât va trebui îndepărtat cu cleştele de pedichiură! Soluţii există, voinţă trebuie! Hidrataţi-vă mâinile zilnic şi veţi vedea că vor arăta muuuult mai bine şi nu veţi mai simţi nevoia sa tăiaţi cuticulele (eponychium). Folosiţi şi ulei de cuticule (preferabil natural). Succes!

Citiţi mai multe despre unghii pe blogul meu - Mypsychonails :)

sascha-mein
sascha-mein
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod