Mituri despre acnee

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), majoritatea tinerilor cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani se confrunta, la un moment dat, cu inesteticele cosuri, puncte albe sau negre. Acneea este un fenomen comun in perioada pubertatii, pe fondul modificarilor hormonale specifice. Cu toate acestea, pentru a fi tratata cu succes si, eventual, prevenita, se impune realizarea unei distinctii intre faptele reale si "miturile" referitoare la acnee.

Mit: Bronzul contribuie la atenuarea si disparitia acneei
Realitate: Chiar daca bronzul mascheaza, temporar, semnele specifice acneei, nu exista nici o dovada ca a te bronza contribuie la disparitia acneei. Dimpotriva, persoanele care au acnee si se bronzeaza, fie natural, fie la solar, risca sa se confrunte cu uscarea si descuamarea epidermei in zonele afectate, sau chiar cu arsuri. De asemenea, creste riscul imbatranirii premature a pielii si aparitia cancerului.

In cazul in care copilul tau are acnee, explica-i ca este recomandabil sa-si protejeze portiunile afectate cand iese afara, purtand palarie, sapca, bluze cu maneci lungi sau ochelari de soare. In timpul verii, este bine sa foloseasca o crema sau un gel cu factor de protectie ridicat pentru a contracara efectele daunatoare ale soarelui. Iar daca vrea sa utilizeze produsele autobronzante pentru a masca semnele specifice acneei, cere mai intai sfatul medicului.

Daca adolescentul urmeaza un tratament anti-acneic (inclusiv pilule anticonceptionale, in cazul fetelor) este cu atat mai important sa evite expunerea la soare.
Medicamentele pot cauza o hipersensibilitate a epidermei in contact cu razele soarelui.


Mit: Cu cat te speli mai mult pe fata, cu atat mai putin se manifesta acneea
Realitate: Asemeni situatiei anterioare, nici igiena nu poate fi facuta "responsabila" de aparitia acneei. Dimpotriva, spalatul zilnic al fetei ajuta la inlaturarea celulelor moarte si a impuritatilor de la suprafata epidermei, dar excesul de apa si sapun, precum si miscarile prea viguroase, pot avea drept consecinte uscarea pielii si aparitia iritatiilor, ceea ce ar putea duce la agravarea acneei.

Medicii dermatologi recomanda spalarea fetei numai de doua ori pe zi, cu un sapun bland si miscari lente. Chiar daca tu folosesti, si e firesc sa o faci, produse cu proprietati de exfoliere a pielii, adolescentul ar trebui sa le evite, pentru ca irita pielea si acneea dobandeste astfel un mediu mai propice de proliferare. De asemenea, se recomanda evitarea lotiunilor pe baza de alcool, pentru ca usuca pielea.



Mit: "Stoarcerea" cosurilor ajuta la disparitia acestora
Realitate: Cu toate ca "stoarcerea" unui cos face ca acesta sa fie, temporar, mai putin vizibil, procedeul poate determina intarzierea disparitiei definitive a acestuia. Bacteriile sunt "impinse" in profunzimea epidermei, si astfel portiunea de piele din jurul cosului devine mai sensibila si mai predispusa iritatiilor. Adeseori raman cicatrice rosii sau maronii, care persista timp de cateva luni, iar in unele cazuri, sunt permanente.

Daca adolescentul este suparat ca i-a aparut un cos pe fata chiar inainte de o petrecere sau de o intalnire sentimentala, medicul dermatolog ii poate administra o injectie cu cortizon, care va atenua iritatia si va grabi procesul de vindecare. De asemenea, il poti ajuta chiar tu, cu un baton corector care se gaseste in trusa ta de machiaj.


Mit: Daca ai acnee, nu este permis machiajul, respectiv barbieritul
Realitate: Produsele cosmetice nu sunt interzise chiar daca ai acnee.
Important este insa ca produsele respective sa fie hipoalergenice si sa aiba o textura blanda, pentru a nu favoriza proliferarea acneei. Unele produse contin acid acetilsalicilic, ce are rol important in vindecarea leziunilor acneice.

Se recomanda evitarea produselor pe a caror eticheta se mentioneaza "exclusiv pe baza de plante". E adevarat ca aceasta categorie a castigat popularitate considerabila in ultimii ani, dar aceste produse pot bloca porii si stimula acneea, asa incat este bine ca adolescentii si, in general, persoanele predispuse la acnee sa nu foloseasca acest tip de produse. Baietii care au acnee pot folosi linistiti lama sau aparatul de ras electric, insa trebuie sa fie atenti sa nu atinga zonele afectate, deoarece ar putea aparea iritatii sau infectii.


Mit: Daca acneea este persistenta, ar trebui sa urmezi un tratament mai intens, pana la disparitia acesteia
Realitate: Cand este vorba despre medicamente care contin ingrediente active precum acid acetilsalicilic sau peroxid de benzoil, nu se recomanda utilizarea exagerata.
Acest fapt ar putea avea efect opus, prin agravarea acneei, intrucat epiderma se usuca si este predispusa iritatiilor si aparitiei altor cosuri, puncte albe sau negre.


In oricare dintre urmatoarele situatii, adreseaza-te unui medic:
  • tratamentele urmate nu au dat rezultat;
  • au aparut cicatrice;
  • cosurile sunt mari si dureroase la atingere;
  • au survenit probleme de ordin psihologic (complexe de inferioritate, ca urmare a acneei).

  • In cazul in care sunt prescrise medicamente, este necesar ca tratamentul sa fie urmat timp de aproximativ 6-8 saptamani pentru a se obtine rezultate.

     

    Comentariile 151-171 din 171

    POSTEAZA COMENTARIU
    Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

    • valentina pe 19 Ian 2006, 17:48
      o alta solutie!

      cumparati de la plafar unguente care se numesc tataneasa si rostopasca.in unele cazuri chiar este nevoie de contraceptive,pentru acest lucru consultati medicul ginecolog.iar pentru o consultatie dermatologica va puteti duce la spitalul Scarlat Longhin, de pe langa Tineretului.consultatia este de 200.000 mii lei, program de L-V de la 8 la 12.30.bafta!

      0
      0

    • Andrei pe 19 Ian 2006, 17:48
      zinerit nu e bun!!!!!!!

      sa stii ca si io am incercat sa folosesc zinerit si e bun la inceput dar cu trecerea timpului cosurile incep sa devina rezistente la zinerit si o sa incepi sa te dai cu mai multa crema si mai rau faci. Parerea mea este ca zinerit trebuie folosit doar in anumite cazuri!! Mi sa zis ca cel mai bun mod de a scapa este de a face sex. Eu nu am cosuri deci nu stiu daca e adevarat sau nu ?! :)

      0
      0

    • rodica pe 19 Ian 2006, 17:48
      nimic nu e adevarat

      eu am cosuri,dar nu cred in nici un produs deoarece am incercat de toate:poate la inceputul folosirii produsului ajuta,dar peste citeva zile are loc un efect contrar.am folosit produse scumpe facute in special pentru pielea mea de dermatologi din italia.asa ca nu le prea folosesc!!!

      0
      0

    • dany pe 19 Ian 2006, 17:48
      ultrasunete

      a fost o perioada in care pur si simplu nu mai stiam ce sa fac nu vroiam sa mai ies din casa,pana am descoperit salonul crown beauty de pe strada popa tatu nr.25 este in sec 1 si nu numai aici acum dupa o perioada de sedinte nu mai am nimic pe fata si ma simt si eu mai bine...daca doriti sa incercati puteti telefona la numarul 021/311.10.91 binenteles daca aveti si o posibilitate financiara buna.

      0
      0

    • irina pe 19 Ian 2006, 17:48
      brevoxil

      incercati cu brevoxil ajuta, nu am avut probleme mari, insa eu am incercat cu brevoxil si nu mai am nici macar un punct negru.Succes

      0
      0

    • Elena pe 19 Ian 2006, 17:48
      Masca cu Malai

      Spalate in fiecare zi cu malai inmuiat in apa calduta este excelent ptr.disparitia punctelor negre.Incearca si vei vedea ce bun este

      0
      0

    • ZAHARIEA RUXANDRA pe 19 Ian 2006, 17:48
      Vreau sa scap de acnee

      Vreau sa stiu daca produsele Avon,Oriflame si celelalte produse de marca ma pot ajuta sa scap de cosuri.Am mai multe produse dar mi se pare ca nu dau nici un rezultat.NU STIU CE SA FAC.

      0
      0

    • iulia pe 19 Ian 2006, 17:48
      acneea o boala a sufletului

      am probleme aceasta devastatoare de mai bine de un 1! am incercat diferite produse dar nu au functionat asa ca mam dus la un dermatolog! urmez un tratament de 3 luni si se observa o serioasa imbunatatire!!1 nu lasati acneea sa va doboare pt. ca viata e prea scurta si prea frumoasa pt. a va face probleme!!!!!!!!!!!!!!!!1

      0
      0

    • kitonela pe 19 Ian 2006, 17:48
      sfaturi de la necunoscatori

      [font=Tahoma]E bine sa cereti sfatul celor care au avut probleme cu acneea, dar mi se pare INCONSTIENTA sa incerci pe propria piele diverse "tratamente" care se pot dovedi catastrofale. Ce da rezultate la o persoana poate sa complice si mai mult problema in cazul altei persoane. [/font] [font=Tahoma][/font] [font=Tahoma]Si eu m-am confruntat cu o acnee severa pret de vreun an si jumatate. Si ma saturasem sa primesc sfaturi "binevoitoare" de la cei din jur. Fiecare isi dadea cu parerea, dar nimeni nu stia cu adevarat care era problema mea.[/font] [font=Tahoma]Nici macar dermatologul nu mi-a dat tratamentul potrivit, asa ca am decis sa il schimb..... asta dupa cateva tratamente costisitoare si dupa ce am ingurgitat medicamente care cred ca mai mult mi-au daunat decat sa ma ajute.[/font] [font=Tahoma]Intr-un final, am avut norocul sa mi-o recomande cineva pe dna doctor [b][color=black]Leventer[/color][/b] ..... este senzationala femeia asta, si ii multumesc din suflet.... [/font] [font=Tahoma][/font] [font=Tahoma]Sfatul meu prietenesc [b]este[/b] sa mergeti la dna doctor (fie la spitalul COLENTINA, fie la cabinetul particular DermaStyle, [/font][url="http://www.dermastyle.ro/"][font=Tahoma]www.dermastyle.ro[/font][/url][font=Tahoma]) si totul se va rezolva mult mai repede si mai simplu. Eu am mare incredere in acest doctor (si-a dat doctoratul in acnee) si mi se pare ca face totul din inima. [/font] [font=Tahoma][/font] [font=Tahoma]Daca mergeti la COLENTINA este mai ieftin (nu platiti nici consultatie, si nici nu trebuie sa ii bagati ceva in buzunar) dar stati mai mult pe holuri; in timp ce la clinica totul este civilizat, simplu si organizat, bineinteles, contra cost. Dar sfaturile dnei doctor vor fi aceleasi in ambele cazuri.[/font] [font=Tahoma]Cred ca nimic nu este mai important decat sanatatea si banii nu trebuie sa reprezinte o problema in cazul asta. In ultimii 2 ani, eu am hotarat ca e bine sa investesc in mine si sanatatea mea decat in orice altceva. [/font] [font=Tahoma]Si nu mi se pare deloc o investittie neprofitabila.[/font] [font=Tahoma][/font] [font=Tahoma][/font] [font=Tahoma]A, da! Sa nu uit: si varianta cu Institututl cantacuzino este foarte buna! Eu mi-am luat autovaccinul cam pe cand acneea era pe duca dar nu l-am facut nici pana acum.... n-am gasit pe nimeni in zona mea care sa-mi faca injectiile in fiecare zi, pret de vreo luna. Mai am timp sa il fac![/font] [font=Tahoma][/font] [font=Tahoma]Va urez bafta!![/font]

      0
      0

    • adrianaflaut pe 19 Ian 2006, 17:48
      acneea

      am 30 de ani si ma lupt cu o acnee chistica,nodulara de multi ,multi ani.Singurul tratament care a fost de un real ajutor,a fost ROACCUTANE.Va rog sa ma crede-ti ca am incercat TOT ce se poate si singurul tratament care adat rezultat,dar nu definitiv,a fost ROACCUTANE.Este un tratament foarte scump si de aceea am intrerupt.Daca tineam timp de 1an ,profesorul Giurcaneanu care m-i l-a recomandat mi-a garantat ca era definitiv.Toate tratamentele homeopate si alopate pe care le-am urmat nu au avut nici un rezultat.Erau eficiente pe moment,dar cand pielea,organismul se obisnuiau cu ele,o luam de la capat.Ajunsesem sa-mi fie rusine sa ies din casa,dar cu ROACCUTANE am avut cel mai frumos ten din lume.BIneinteles ca au fost si sacrificii deoarece este foarte toxic.Am tinut un regim strict ,fiecare pastiluta a fost insotita de LIV52.Timp de 1 an dupa terminarea tratamentului nu ai voie sa ramai insarcinata,riscurile ca ,copilul sa se nasca cu malformatii fiind de 100/.Daca aveti curaj sa incepeti nu veti regreta nici un moment.SUCCES

      0
      0

    • lovely***girl pe 19 Ian 2006, 17:48
      advice 4u

      ok...v-o spun din experientza.. acneea poate fi prevenita shi tratata..numai prin folosirea unor produse calitative shi delicate pentru fatza! trebuie sa ne curatzam fatza regulat..shi sa nu uitam de hidratare. shi nu uitatzi sa va alimentatzi sanatos:cu cit mai multe fructe, cu atit mai bine:)

      0
      0

    • lovely***girl pe 19 Ian 2006, 17:48
      produse

      yo de exempul..am folosit priduse avon din gama clearskin...sunt eficiente..pe bune! asta dak la foloseshti regulat

      0
      0

    • lovely***girl pe 19 Ian 2006, 17:48
      -

      shi ajuta shi citeva mashti de fatza:facute acasa, cu miere shi lapte

      0
      0

    • ardita pe 19 Ian 2006, 17:48
      indoielnic

      si eu va spun din experienta...acneea trece cind vrea ea, cu sau fara tratamente!eu am folosit cele mai scumpe produse recomandate, si am avut cu toate astea acnee timp de 6 ani

      0
      0

    • Mihaela pe 19 Ian 2006, 17:48
      in ultimul rand

      Am avut acnee timp de 13 ani, asa ca, stiu despre ce vorbesc! Am incercat toate posibilitatile: intern-extern, natural-antibiotic, ceaiuri-creme, tratemente de tot felul de la toate marcile! Singurul care a avut efect este ROACCUTANE in cantite de 6 g (600 capsule a 10 mg) timp de un an de zile. Are efecte averse temporare (doar pe timpul tratamentului) dar daca vrei sa scapi pt totdeauna trebuie sa tii acest tratement atat cat trebuie, nu cat ai chef sau bani! Mult succes! PS mai intai de toate tb sa mergi la un dermatolog care chiar stie ce face nu experimenteaza pe tine si fa-ti toate analizele!

      0
      0

    • Roxana pe 19 Ian 2006, 17:48
      Am cosuri

      Am doar 13 ani si am cosuri care ma derajeaza...aceste sfaturi ma-u ajutat foarte mult !!!

      0
      0

    • Angela pe 19 Ian 2006, 17:48
      cosurile si iar cosurile

      am 17 ani si am avut cosuri de la 13 ani!am folosit tot felul de creme,tratamente cosmetice,solutii recomandate de dermatologi si farmacisti!Dar cu ROACCUTANE mi-au trecut!iau de o luna si pe fata mea nici urma de cosuri(fetelor daca nu va permiteti mergeti la un medic dermatolog se dau si pe reteta)!multa bafta!!

      0
      0

    • cristi22na pe 19 Ian 2006, 17:48

      puteti sa incercati si smooderm se gaseste in farmacii 15 lei si da rezultate,dar ca nu trebuie dat zilnic cum scrie pe prospect

      0
      0

    • ruxi pe 19 Ian 2006, 17:48

      io ma dau zilnic cu "eryfluid" sau "zineryt" si mi-au trecut.si urmez tratamentul de apox 1 an.toti colegii si colegele de la scoala ma intreaba cu ce ma dau pe fata de mi-au disparut.cu aceleasi solutii....si le-au disparut si lor cosurile, acneea etc

      0
      0

    • mariana pe 19 Ian 2006, 17:48
      Am eu o rezolvare

      si eu mi-am dat cu ROACCUTANE, dar dupa 2 zile mi-a aparut din nou cosurile, chiar mai multe si daca va vine sa credeti mi-au aparut si stiti voi unde si ma doare tare cand fac sex. Asa ca bagati-va picioarele in ele de alifii si faceti cat mai mult sex oral, anal si normal si va trece tot, chiar si durerile de cap. pe bune

      0
      0

    • alina pe 19 Ian 2006, 17:48
      vrajeala !

      mai mariano, mai lasa panarama pe internet ca doar n-oi fi una d-aia. Eu fac de toate si canciu, tot am cosuri, faci misto de noi sau ce? esti o stii tu ce.... curvo! hai pa !

      0
      0
    Pagina « 1 2 3 4 »

    Posteaza comentariu

    Greu de citit? Regenerare cod