Îți cade părul în sezonul rece? Iată de ce!

Dacă te sperii când te uiți la peria de păr sau la duș în timpul sezonului rece, nu dispera! Un studiu recent a dezvăluit că îți cade părul mai tare decât vara și toamna și că este un proces normal.

De ce îți cade părul în sezonul rece?


Un model sezonier de cădere a părului a fost observat cu mult timp în urmă, fiind documentat în studii anterioare de mică amploare. Dar aceste studii s-au concentrat pe o singură locație demografică sau geografică, astfel încât nu s-a știut dacă rezultatele sunt aplicabile tuturor. Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins și Washington au schimbat acest lucru prin compilarea datelor de pe Google, din opt țări din patru emisfere. Aceștia au analizat volumul de căutări din 2004 până în 2016 și au comparat datele pe luni și sezoane.

În toate cele opt țări, rezultatele au fost aceleași: oamenii au căutat pe Internet informații legate de căderea părului mai frecvent vara și toamna comparativ cu iarna și primăvara.
Constatarea este relevantă pentru medicii ai căror pacienți se plâng de căderea părului în aceste două sezoane și poate fi utilă în evaluarea eficienței anumitor terapii cu privire la tratarea afecțiunii. Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina exact de ce apare acest tipar.

Căderea părului în timpul verii și toamnei este normală. Dintr-o perspectivă evolutivă, unul dintre rolurile de cădere a părului este de a oferi căldură. Tendința de a crește în straturi mai groase în timpul iernii și de a cădea în timpul verii a fost documentată la o varietate de animale, inclusiv maimuțe, pisici, câini și cămile.
La oameni, pierderea sezonieră a părului a fost raportată mai mult la femei decât la bărbați. Potrivit specialiștilor, este normal să pierzi între 50 și 100 de fire de păr pe zi.

Pe lângă sezonalitate, căderea părului poate fi cauzată de un eveniment stresant, cum ar fi nașterea sau febra, pierderea în greutate sau schimbarea anticoncepționalelor. Chiar și factori precum dieta, ereditatea și nivelul tiroidei pot avea un cuvânt important de spus. Din fericire, nu toate tipurile de căderi ale părului sunt permanente, iar medicul tău îți poate sugera remedii care ar putea ajuta la încetinirea procesului.
Căderea semnificativă a părului poate indica, de asemenea, o altă condiție de sănătate, așa că este important să vorbești cu un specialist. De asemenea, pe măsură ce înaintezi în vârstă, s-ar putea să observi că îți cade părul mai tare.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod