De ce îți apar mai multe coșuri iarna

Nimic nu înflorește prea mult în timpul iernii, dar acneea poate fi o excepție. Un studiu realizat cu ajutorul a pacienților cu acnee în New England în 2015 a constatat că procentul de persoane care aveau fața mai curată era mai mare în timpul verii și toamnei. Iarna, pe de altă parte, este un sezon dificil, acneea agravându-se cu 11% în rândul participanților la studiu față de sezonul călduros. Iată de ce îți apar mai multe coșuri iarna!

Care este motivul pentru care îți apar mai multe coșuri iarna?


Un motiv pentru care pielea ta tinde să o ia razna când este o temperatură scăzută afară poate fi sebumul, acel ulei pe care micile glande ale pielii îl secretă. Sebumul te ajută să menții pielea hidratată, dar o cantitate prea mare poate face celulele pielii să rămână împreună. Acest lucru poate duce la înfundarea porilor și la agravarea acneei. 

Zona T a feței, adică fruntea, nasul și bărbia, conține mai multe dintre aceste glande producătoare de sebum decât aproape orice altă parte a corpului, motiv pentru care această zonă este predispusă la coșuri. Cu cât este mai uscat aerul, cu atât mai mult sebum va produce pielea ta.
Iar o cantitate mare de sebum duce, după cum spuneam, la pori înfundați și coșuri. Iarna tinde să fie cel mai uscat sezon al anului, așa că și persoanele care au de obicei fața curată pot observa mai multe probleme decât de obicei. 

Pentru persoanele cu acnee, și inflamația este o problemă. Frigul și deshidratarea care vin odată cu temperaturile scăzute pot cauza inflamație, unul dintre principalii factori patogeni pentru formarea acneei. Acest lucru nu este valabil pentru toată lumea. Unele persoane se chinuie mai mult în condițiile din timpul verii decât în cele uscate din timpul iernii. Dar expunerea la aerul rece și uscat este unul dintre multele declanșatoare care pot dăuna barierei pielii și cauza apariția inflamației, deja o problemă pentru pacienții cu acnee.
Prin urmare, sunt provocate și erupții.

Condițiile din timpul ierii pot prezenta și unele provocări suplimentare. Există dovezi că expunerea la lumina ultravioletă are un efect asupra producției diferitelor tipuri de celule imune, precum și asupra populației de bacterii ce trăiește pe suprafața pielii. În timpul iernii, când expunerea la lumina UV tinde să fie mai redusă, modificările bacteriene și imunitare pot determina apariția acneei mai des. 

Șocul termic al temperaturilor reci poate agrava acneea. Expunerea la frig este o formă de stres fizic. Pentru orice persoană care suferă de o boală inflamatorie cronică a pielii, incluse fiind acneea, eczemele, rozaceea și altele, stresul stimulează acea inflamație.
Mai ales la începutul sezonului rece, când corpul tău nu este încă obișnuit cu temperaturile scăzute și nu a făcut tranziția de la căldură, apariția acneei poate fi mai intensă. 

Ce poți face atunci când îți apar mai multe coșuri iarna?


Uleiurile hidratante de piele fără ulei te pot ajuta. Aplică-le pe pielea umedă, imediat după ce ieși de la duș, și vor menține hidratarea, putând împiedica supraîncălzirea pielii de la stresul termic. De asemenea, este recomandat să îți acoperi fața cu o eșarfă sau cu o altă formă de protecție atunci când ești în aer liber. Temperaturile reci și vântul pot usca pielea și favoriza inflamația. Este recomandată și utilizarea unui produs de curățare cu o formulă ușoară și evitarea exfolierii pielii în timpul sezonului rece.
Exfolierea poate înrăutăți uscarea pielii cauzată de condițiile de iarnă.

În plus, sezonul sărbătorilor de iarnă poate fi stresant. Grijile și alte forme de stres emoțional pot provoca o înrăutățire a acneei. Fă-ți timp pentru mișcare, yoga și meditație, care îți pot ameliora anxietatea și te pot ajuta să eviți apariția coșurilor.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod