Cum tratam petele pigmentare?

Desi in ochii celorlalti pistruii confera de cele mai multe ori un aer copilaros si obraznic, sporind sarmul personal, majoritatea posesoarelor ii considera mai degraba un motiv de nemultumire, facandu-si un scop din lupta impotriva lor.
Desi in ochii celorlalti pistruii confera de cele mai multe ori un aer copilaros si obraznic, sporind sarmul personal, majoritatea posesoarelor ii considera mai degraba un motiv de nemultumire, facandu-si un scop din lupta impotriva lor. Sa vedem ce sunt pistruii, cum putem impiedica accentuarea aspectului lor si, eventual, cum putem incerca inlaturarea lor.

Cele mai frecvent intalnite pete pigmentare sunt reprezentate de efelide (pistrui) si lentigine. Avand aspect similar, acestea sunt mici pete neregulate, de culoare cafenie, localizate pe fata, umeri si decolteu, care apar primavara si vara, in urma expunerii la soare, mai ales la persoanele cu fototip deschis la culoare.


Pistruii si lentiginele nu reprezinta nimic altceva decat aglomerari de pigment al pielii (melanina), a carui producere este stimulata de razele ultraviolete. Fiecare expunere la soare sau la solar accentueaza petele pigmentare. Culoarea lor se atenueaza insa in perioada iernii, cand intensitatea luminoasa scade. Daca pistruii au caracter ereditar si pot aparea inca de la varsta de cinci ani, lentiginele sunt mai degraba rezultatul expunerii excesive si neprotejate la soare, facandu-si debutul in general la varsta adolescentei.

De ce apar petele pigmentare?


1. terenul genetic: sunt predispuse sa devolte pete pigmentare persoanele cu piele deschisa la culoare, par blond sau roscat, ochi verzi sau albastri
2.
soare: expunerea prelungita la soare poate determina aparitia in timp a petelor pigmentare
3. medicamente: anumite medicamente fac pielea mai sensibila la razele soarelui, crescand riscul aparitiei petelor pigmentare; dintre acestea fac parte anticonceptionalele (si alte produse hormonale pe baza de estrogeni), unele antibiotice (tetraciclina, doxiciclina, ciprofloxacina, azitromicina), anumite antidiabetice si antihipertensive, unele produse locale antiacneice (retinoizii) etc.
4. varsta: odata cu avansarea in varsta, pistruii incep sa dispara, insa apar numeroase lentigine - asa numitele "pete de varsta" la nivelul fetei si a mainilor, care nu sunt cauzate de afectiuni ale ficatului cum gresit sunt considerate, ci sunt datorate expunerii cumulative la soare.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Adriana pe 29 Apr 2014, 10:51
    cum aplicai uleiul de roobois?

    Buna. Cum il aplicai, de mai multe ori pe zi? Il aplicai in stare pura sau diluat cu alt ulei? Multumesc.

    0
    0

  • alina pe 3 Ian 2010, 23:12
    ulei natural de rooibos

    am obtinut rezultate bune cu uleiul acesta cu extract de rooibos, ceaiul rosu de a aparut si la noi pe piata .... l-am folosit intens toata toamna si pot sa zic ca mi a atenuat vizibil petele pigmentare obtinute toata vara de la soare ...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod