Cum să ai grijă de tenul tău, în funcție de tipul acestuia. Sfaturile specialistului

Cum să ai grijă de tenul tău, în funcție de tipul acestuia. Sfaturile specialistului

Tenul este 'trădătorul' numărul unu al vârstei pe care noi toate dorim să o ascundem, mai mult sau mai puțin. Dar știm ce tip de ten avem?
Cele mai multe dintre femei consideră că se încadrează la tenul mixt, gras sau uscat. “Legile cosmetologiei spun că există nu mai puțin de 10 tipuri de ten. Dacă tenul tău este casectic sau pletoric, cuperotic, senil sau seboreic, șansele să nu îl fi îngrijit corect sunt foarte mari.”, explică Ana Maria Mărgineanu - specialist estetică facială.

Care sunt cele 10 tipuri de ten, caracteristicile acestora și cum le îngrijim, ne învață Ana Maria Mărgineanu – specialist estetică facială. 

1. TENUL NORMAL prezintă o piele perfect echilibrată și netedă. “Nu este nici grasă, nici uscată, este ușor strălucitoare și nu prezintă pori dilatați sau puncte negre. Nu este sensibilă și suportă ușor săpunul. Se întâlnește la persoanele tinere cu un metabolism echilibrat fără tulburări hepatice sau digestive. Se recomandă alternarea produselor de îngrijire.”, explică specialistul.

2. TENUL USCAT îl au de obicei persoanele blonde sau roșcate natural și este caracterizat în general printr-o piele subțire, cu aspect mat, fragilă și lipsită de elasticitate sau rezistență.
“Tenul uscat se ridează foarte ușor. Un ten uscat ne poate indica o funcționare defectuoasă a ficatului și a intestinului, iar uneori dereglări endocrine, mai ales ale tiroidei și nu în ultimul rând posibile tulburări ale circulației sangvine. Tenul uscat este sensibil în special iarna când pot apărea pete roșii din loc în loc. Puține persoane știu că tenul uscat se împarte în două categorii: TENUL DESHIDRATAT este cu pielea uscată din lipsă de apă, apare veștejit și deteriorat. Se descuamează ușor, se irită și se înroșește cu ușurintă. Acest tip de ten conține mai mult sulf decât o piele normală, iar fenomenul deshidratării poate fi superficial sau profund. Cel mai des îl întâlnim după vârsta de 30 de ani. Pielea deshidratată necesită creme hidratante, nu suportă săpunul sau loțiunile astringente și trebuie protejată de agenții atmosferici. TENUL ALIPIC este pielea lipsită de materiile grase. Acest tip de ten există și la femeile tinere și se prezintă uscat la atingere, cu coji, roșiatic, ce se irită rapid de la săpun și alcool.
Pielea alipica are nevoie de creme grase, hrănitoare și trebuie ferită de frig, vânt și soare. De evitat produsele pe baza de glicerină sau loțiunile alcoolizate.”, recomandă Ana Maria Mărgineanu – specialist estetică facială.

3. TENUL GRAS poate fi GRAS-ULEIOS și GRAS ASFIXIC, observat mai des la brunete, prezintă o piele lucioasă, lipsită de suplețe, unsuroasă în special pe frunte, pe aripile nasului și pe bărbie. “Pudra cosmetică este obligatorie în procesul de îngrijire a unui ten gras. Porii dilatați sunt o caracteristică nelipsită la tenul gras iar lipsa de îngrijire duce la modificarea în timp a culorii pielii în gălbui sau chiar cenușiu astfel transformând tenul gras-uleios în unul asfixic. Acesta din urmă nu prezintă o circulație sangvină normală iar țesutul cutanat nu mai este aprovizionat cu oxigen. Pielea grasă reprezintă dese ori prima etapă de trecere spre TENUL SEBOREIC - patologic, legat de activitatea glandulară. Este ușor iritabil ce reacționează la aplicații externe printr-un flux seboreic sau prin cruste grase.
Din păcate tenul seboreic deține o piele expusă la infecțiile stafilococice prin diminuarea mijloacelor sale de apărare, astfel devine tipul de piele pe care se dezvoltă ușor acneea. Tenul poate deveni asfixic și în urma folosirii de produse contraindicate tipului de ten, care cu timpul obturează porii sau din cauza unei curățirii insuficiente a pielii, impuritățile împiedica funcțiile ei normale. Prima recomandare în cazul acestor tipuri de ten este curățarea profundă în cabinetele cosmetice prin tratamente mai mult sau mai puțin clasice, dar mai ales cu ajutorul microdermabraziunii ce reușește în doar câteva ședințe să modifice considerabil aspectul neplăcut al tenului. Peelingul chimic în concentrații adecvate fiecărui caz, poate fi o soluție viabilă pentru un ten asfixic”, sfătuiește specialistul în estetică facială.

4. TENUL MIXT prezintă pe nas, frunte și bărbie caracteristicile pielii grase în timp ce pleoapele, arcadele, sprâncenele, obrajii, gâtul, dețin caracteristicile pielii uscate. “În aceste condiții singura rezolvare este tratarea corespunzătoare a fiecărei porțiuni în parte printr-o diferențiere clară de produse de îngrijire.
Dacă pielea este totuși prea sensibilă tratamentul va începe cu hrănirea și regenerarea tenului, pentru a-i restabili echilibrul. Corect îngrijit, tenul mixt poate recapătă calitățile pielii normale.”, ne sfătuiește Ana Maria Mărgineanu.


5. TENUL PLETORIC este un ten cu pori dilatați și o pilozitate crescută. Pielea este îngroșată, deshidratată, seboreică, cu tendință de acnee și cuperoză difuză. “Acest tip de ten corespunde temperamentelor colerice, dar pot fi și rezultatul unor tulburări de metabolism. Pielea este congestionată permanent și are un aspect cărnos. Necesită consultul doctorului pentru stabilirea unui tratament adecvat și a unui regim alimentar corespunzător.”, continuă Ana Maria Mărgineanu. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod