Afectiuni ale unghiilor

Onicomicoza Infectie a unghiilor din cauza ciupercilor (onicomicoza) este o afectiune comuna, care apare mai ales la unghiile de la picioare. Aproximativ jumatate dintre afectiunile care apar la unghii sunt cauzate de infectia cu ciuperca.

Aceasta boala apare la persoanele adulte iar riscul aparitiei la barbati este mai ridicat decat la femei. De asemenea, devine o afectiune comuna odata ce inaintezi in varsta.

Exista mai multe tipuri de ciuperci care duc la aparitia infectiilor. De exemplu, picior de atlet este o infectie a pielii degentelor de la picioare, care se extinde repede la unghiile de la degetele picioarelor; candida este o ciuperca care cauzeaza o infectie a pielii din jurul unghiilor.


Intotdeauna, infectia unghiilor arata neplacut dar nu intotdeauna afectiune este dureroasa sau prezinta alte simptome. Infectiile unghiilor pot fi tratate, de obicei fiind vindecabile, dar tratamentul poate dura chiar si cateva luni.


Simptome


Infectia cu ciuperca a unghiei adesea arata neplacut deoarece unghia se ingroasa si isi pierde culoarea. Culorile pe care le poate capata unghia sunt: alb, negru, galben sau verde. Uneori unghia se faramiteaza si se poate desprinde complet de deget (cad pur si simplu). Dedesupt sau in jurul unghiei, pielea se poate inflama si devine dureroasa.  


Cauze

Onicomicoza adesea este cauza de infectia cu ciuperca a pielii, cum ar fi piciorul de atlet, sau candida albicand.
Aproximativ 30% dintre persoanele care sufera de afectiunea picior de atlet va suferi de o infectia a unghiilor.

Alte cauza ale infectiei sunt purtatea adidasilor, infierbanteala picioarelor, transpiratia excesiva.

Cea mai intalnita ciuperca care duce la aparitia infectiei unghiilor este candida albicand. Meserii care presupun spalarea mainilor des si tinerea mainilor in apa adesea conduce infectarea unghiilor din cauza unei ciuperci deoarece pielea de la baza unghiei este lezata si este vulnerabila riscului de a se infecta.

Alti factori care cresc riscul infectiei unghiilor:
  • leziuni ale unghiei;
  • inteparea repetata a unghiei;
  • afectiuni precum: diabet sau psoriazis;
  • sistem imunitar slabit;
  • starea generala de sanatate precara;
  • traind intr-un mediu fierbinte si umed;
  • fumatul.


Tratament

Cele mai importante tratament sunt cele cu antibiotice dar si cu solutii si mixturi care trebuie date pe unghii.


Antibiotice

Tratamentul cu medicamente orale este poate cea mai eficienta deoarece iti va vindeca unghia prin circulatia sangelui. Singura problema ar fi ca tratamentul dureaza timp de cateva luni pentru ca infectia sa dispara complet si pentru ca riscul ricidivarii sa fie minim.

Un avantaj al acestui tip de tratment este ca antibioticele curata orice fel de ciuperca, infectie pe care o gaseste in organism in acel moment.

Solutii pentru vindecare

Daca nu doresti sa iei medicamente, medicul iti poate sugera sa folosesti solutii pe baza de antibiotice impotriva infectiei. Aceste solutii se dau pe unghiile afectate, asemanator lacului de unghii, dar nu sunt considerate la fel de eficiente ca tabletele deoarece unghia infectata este acoperita si se poate sa nu actioneze complet asupra infectiei.


Degetele de la maini pot avea nevoie de tratament continuu timp de 6 luni, iar unghiile de la picioare timp de 12 luni.


 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • suditu andreea pe 5 Sep 2012, 16:14
    unghii

    Buna !Am si eu o problema .Imi cad unghiile de la maini si nu stiu de ce .Imi puteti da un sfat va rog frumos??

    1
    0

  • grozescu mihaela pe 12 Mai 2012, 13:50
    goluri sub unghii la maini

    buna ziua ,am si eu o problema asemanatoare am goluri la sub ungii la ambele maini dar nu de mult timp cam de vreo luna ,poate sa fie deoarece le-am lasat sa creasca mult? sau sa fie pentru simplul fapt ca nu imi cresc normal ,cresc in sus? va rog sa imi da-ti un sfat daca se poate

    7
    0

  • Claudia pe 30 Mar 2011, 03:25
    Remedii pentru onicomicoza

    Remedii pentru onicomicoza gasiti pe pagina web de mai jos: http://healthandbeautyforyou.weebly.com/ro---produse.html Succes!

    6
    4

  • elena pe 23 Iul 2010, 15:59
    unghii bolnave

    Buna ziua. Am si eu o problema cu unghiille de la maini.Sub unghie se face un gol si coloreaza spre maroniu, arata foarte inestetic. Ma poate ajuta cineva cu un sfat.Am incercat tot felul de tratamente mai mult dupa ureche dar nu m-au ajutat.Mentionez ca in cazul uin care ma ating putin cu unghia de ceva simt durere foarte mare. Astept ca cineva sa ma ajute cu un sfat macar. MULTUMESC

    13
    5

  • dani pe 20 Nov 2008, 18:20
    Salutare

    Am si eu o prietena pe care vreau sa o ajut cu tot ce pot pt ca tin la ea mult. Se plange ca ii tot cad unghiile de la picioare, ea spune ca din cauza la reumatism, ca il are foatrte crescut in organizm. puteti sa-mi dati un ajutor???

    19
    9

  • albinutza pe 4 Oct 2008, 13:06
    Unghii

    Buna! De ani de zile ma confrunt cu o problema destul de urata la unghiile mari de la picioare: sunt seci si negre. Am consultat dermatologul care m-a pus sa fac analiza la ce se afla dedesubtul unghiei si m-a diagnosticat cu rare colonii de candida. Mi-a spus ca asta nu se trateasa niciodata; nghiile mi-au picat; a crescut o alta unghie insa la fel de bolnava ca si celelalte. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc

    10
    11

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod