Afectiuni ale unghiilor

Paronichia Paronichia este o infectie sau inflamatie care apare adesea in jurul bazei unghiei. Aceasta afectiune poate aparea brusc (pronichia acuta) sau treptat (paronichia cronica) si este una dintre cele mai frecvente infectii, care daca este lasata netratata afecteaza intregul deget, de la mana sau picior.  

Paronichia acuta


Paronichia acuta se dezvolta la cateva ore de cand unghia devine dureroasa, se inroseste si se umfla. De asemenea, sub cuticule poate aparea puroi. In unele cazuri, febra si durerea glandelor situate la subtrat insotesc un caz particular dar grav de paronichia acuta.


Cauzele frecvente ale acestei afectiuni sunt bacteriile si ciupercile, dar majoritatea infectiilor pot fi tratate prin inmuiere cu o crema cu antibiotic, sau printr-un tratament cu antibiotic oral. Paronichia acuta, de regula, se curata in cateva zile si numai in situatii rare infectiile apar repetitiv.


Paronichia cronica


Paronichia acuta este apare treptat dar te poti descotorosi de aceata afectiune mult mai greu. Cu toate ca initial poate aparea la o singura unghie, acesta afectiune se poate intinde repede si la celelalte.

Unghiile afectate se umfla, se inrosesc si sunt mult mai sensibile decat in mod normal, de asemenea, poate aparea puroi sub cuticule.
Totodata, unghia se distorsioneaza in timpul cresterii, isi schimba culoarea (se ingalbeneste sau inverzeste) si este extrem de fragila.

Aceasta afectiune apare mai ales la persoanele care stau constant cu mainile in apa, dar poate aparea si la cele care au circulatia sanguina proasta, mai ales in lunile de iarna.

Pentru succesul tratamentului impotriva paronichiei cronice mainile trebuie mentinute curate si uscate. De asemenea, daca mai poti alege, este recomandabil sa eviti serviciile unde trebuie tot timpul sa stai cu mainile in apa. Altfel, dupa terminarea programului trebuie sa te speli cun sapun antibacterian dupa care sa te stergi cu un prosop din bumbac.
Daca mainile iti raman uscate trebuie sa folosesti o crema hidratanta.


Cauze


Adesea, afectiunea este cauzata de bacteriile care patrund prin piela din jurul unghiei, piele care a suferit o leziune prin intepatura, sugerea degetului, spalarea vaselor si curatarea cu produse chimice. Ciuperciile, de asemenea, pot duce la aparitia paronichiei, mai ales la persoanele care au suferit din cauza infectiilor repetate.  


Simptome


In prima faza partea din jurul unghiei se inroseste si se umfla. Daca zona respectiva te doare, a capatat si o culoarea galbuie inseamna ca s-a format o punga cu puroi sub piele.



Tratament

Tratarea paronichiei acasa presupune realizarea unui amestec: 50% apa calda si 50% sapun lichid antibacterian cu care sa te stregi pe zona afectata de 3-4 ori pe zi la fiecare 15 minute. Aceasta mixtura trebui facuta cum ai observat primele semne, in caz contrar trebuie sa ajungi la medic pentru o consultatie de specialitate si un tratament adecvat.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • suditu andreea pe 5 Sep 2012, 16:14
    unghii

    Buna !Am si eu o problema .Imi cad unghiile de la maini si nu stiu de ce .Imi puteti da un sfat va rog frumos??

    1
    0

  • grozescu mihaela pe 12 Mai 2012, 13:50
    goluri sub unghii la maini

    buna ziua ,am si eu o problema asemanatoare am goluri la sub ungii la ambele maini dar nu de mult timp cam de vreo luna ,poate sa fie deoarece le-am lasat sa creasca mult? sau sa fie pentru simplul fapt ca nu imi cresc normal ,cresc in sus? va rog sa imi da-ti un sfat daca se poate

    7
    0

  • Claudia pe 30 Mar 2011, 03:25
    Remedii pentru onicomicoza

    Remedii pentru onicomicoza gasiti pe pagina web de mai jos: http://healthandbeautyforyou.weebly.com/ro---produse.html Succes!

    6
    4

  • elena pe 23 Iul 2010, 15:59
    unghii bolnave

    Buna ziua. Am si eu o problema cu unghiille de la maini.Sub unghie se face un gol si coloreaza spre maroniu, arata foarte inestetic. Ma poate ajuta cineva cu un sfat.Am incercat tot felul de tratamente mai mult dupa ureche dar nu m-au ajutat.Mentionez ca in cazul uin care ma ating putin cu unghia de ceva simt durere foarte mare. Astept ca cineva sa ma ajute cu un sfat macar. MULTUMESC

    13
    5

  • dani pe 20 Nov 2008, 18:20
    Salutare

    Am si eu o prietena pe care vreau sa o ajut cu tot ce pot pt ca tin la ea mult. Se plange ca ii tot cad unghiile de la picioare, ea spune ca din cauza la reumatism, ca il are foatrte crescut in organizm. puteti sa-mi dati un ajutor???

    19
    9

  • albinutza pe 4 Oct 2008, 13:06
    Unghii

    Buna! De ani de zile ma confrunt cu o problema destul de urata la unghiile mari de la picioare: sunt seci si negre. Am consultat dermatologul care m-a pus sa fac analiza la ce se afla dedesubtul unghiei si m-a diagnosticat cu rare colonii de candida. Mi-a spus ca asta nu se trateasa niciodata; nghiile mi-au picat; a crescut o alta unghie insa la fel de bolnava ca si celelalte. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc

    10
    11

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod