Părul tău poate prefera anumite arome

La fel ca nasul tău, părul tău poate detecta mirosurile. Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că foliculii de păr conțin receptori olfactivi, același tip de receptori chimici care se află în pasajele nazale.
În nas, acești receptori se leagă de moleculele de miros, trimițând semnale către creier pentru a te avertiza că ceva miroase ciudat sau pentru a-ți indica faptul că ceva miroase delicios. În plus, cercetătorii au descoperit că acești receptori ai foliculilor de păr pot fi activați de mirosul lemnului de santal sintetic, pentru a stimula creșterea părului. Iată ce ar trebui să mai știi despre faptul că părul tău poate avea miros!

Părul tău are miros, adică poate prefera anumite arome


Experții sunt de părere că un tratament cu miros de lemn de santal este departe de a elimina chelia. Cel puțin momentan. Receptorii olfactivi sau proteinele cu capacitatea de a se lega de moleculele de miros au existat cu mult înainte ca organismele să dezvolte simțul mirosului.
Receptorii se regăsesc în alte țesuturi de organism în afară de nas, cum ar fi intestinul sau inima. De ce? Din diferite motive.

În noul studiu, cercetătorii au colorat probe ale scalpului uman în laborator cu diferiți coloranți fluorescenți și au descoperit că foliculii de păr sau țesuturile care înconjoară rădăcina părului au un receptor olfactiv specific numit OR2AT4. Cercetările anterioare au arătat că un miros al lemnului de santal, folosit adesea în cosmetice, parfumuri sau produse de curățat, poate viza acest receptor regăsit în celulele pielii numite keratinocite. Aceste celule se găsesc și în foliculii de păr și produc keratina, principala proteină care conferă firului de păr structura sa și o protejează împotriva daunelor.

Cercetătorii au tratat foliculii de păr în vase de laborator cu această aromă de lemn de santal, numită Sandalore.
Ei au descoperit că, după șase zile, tratamentul a redus foarte mult dispariția keratinocitelor. Au descoperit, de asemenea, că Sandalore a crescut semnificativ exprimarea unui factor de creștere denumit iGF-1, un hormon care prelungește faza de creștere a foliculului de păr. În această fază, celulele din foliculul de păr se înmulțesc rapid și părul crește mai mult. În plus, Sandalore a redus semnificativ exprimarea unui alt factor numit TGF-b2, care stimulează a doua etapă a creșterii părului, numită faza catagenică. Această fază este o perioadă de tranziție, care durează în jur de 10 zile, înainte ca părul să intre în ultima fază a vieții, în timpul căreia firele de păr cad. 

Constatările acestea sugerează că receptorii olfactivi pot servi ca o soluție în terapia de cădere a părului.
Dar studiul nu le sugerează oamenilor să înceapă să aplice parfum de lemn de santal pe scalp. Această esență nu se leagă în mod natural de receptorul OR2AT4. În schimb, funcționează numai versiunea sintetică. Totuși, alte molecule se pot lega la receptorul OR2AT4 pentru a stimula creșterea părului. Pentru ca firul de păr să crească optim, compușii care sunt produși în mod natural în foliculul de păr acționează continuu asupra receptorului. Următoarea provocare pentru cercetători este să afle care sunt acele molecule naturale. 

Noile descoperiri sunt impresionante. Este interesant că foliculul de păr poate mirosi și că poate fi stimulată creșterea părului prin folosirea de substanțe chimice și mirosuri. Totuși, pentru ca aceste descoperiri să se transforme într-un tratament plauzibil pentru căderea părului, este nevoie de mult mai multe cercetări, inclusiv de studii clinice în cadrul cărora tratamentul să fie aplicat efectiv pe pacienți.
Nu poți pune o substanță chimică pe scalp pur și simplu, deoarece proprietățile acesteia s-ar putea să nu pătrundă la un nivel anume al pielii, unde să fie eficiente. În prezent, este un studiu clinic aflat în derulare, care se va termina în 2019.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod