Parul si toamna

Multe dintre noi se confrunta toamna cu problema caderii parului. Asemenea frumzelor moarte, intre sfarsitul lui august si inceputul lui noiembrie, parul nostru cade in cantitati mari. Desi aceasta perioada de cadere nu dureaza decat 4-6 saptamani, este suficienta pentru a ne afecta moralul si pentru a ne determina sa ne punem tot felul de intrebari. Pentru unele dintre noi aceasta cadere a parului toamna trece neobservata. Pentru altele ea poate duce la o pierdere a parului de 3-4 ori mai mare decat in restul anului.

Ce declanseaza caderea parului

Primavara si vara, razele soarelui sporesc secretia hormonilor care duc la cresterea parului si ii provoaca acestuia o reactie asemanatoare cu cea a plantelor.
Astfel, soarele accelereaza ritmul de crestere al firelor de par pe toata perioada calduroasa a anului si provoaca un ritm de cadere crescut toamna acelor fire de par care au ajuns la sfarsitul ciclului de viata.

Cum reactionezi

Situatia nu este grava atunci cand dupa cateva saptamani lucrurile reintra pe un fagas normal. Caderea parului se diminueaza treptat, urmand ca apoi sa isi reia ritmul obisnuit. In acest caz se pune intrebarea daca trebuie tratata aceasta cadere sau pur si simplu trebuie sa astepti linistita ca uraganul sa treaca?

Totul depinde de starea parului tau.
Daca densitatea acestuia are deja tendinta sa se diminueze considerabil, este foarte important sa urmezi un tratament de intretinere. Este chiar mai prudent sa incepi acest tratament inainte sa apara aceasta cadere masiva.

Tratamentele capilare nu actioneaza efectiv asupra caderii deoarece firele de par care cad sunt deja moarte. Ele sunt insa eficiente deoarece stimuleaza cresterea unor noi fire de par, mai puternice decat cele precedente. Trebuie sa stii ca aceasta cadere sezoniera nu este total inocenta. Daca parul nu este ajutat din exterior, exista riscul ca firele sa devina mai slabe de la an la an.

Testeaza-ti ritmul de cadere a parului

Daca nu ai observat inca daca te confrunti sau nu cu problema caderii parului, este bine sa faci un test simplu atunci cand pleci la cumparaturi.
Testul trebuie facut la trei zile dupa ultima spalare a parului. Departeaza degetele si du-le la radacina parului apoi strange-le. Trage usor mana de-a lungul suvitei pana la varf. Aseaza firele de par cazute pe o hartie. Repeta miscarea de cel putin cinci ori pana cand ai testat toate suvitele.

Daca nu ai adunat mai mult de 10 fire cazute, situatia este sub control. Ritmul tau de cadere a parului este normal. In cazul in care ai numarat peste 15 fire dar nu mai multe de 20, te confrunti desigur cu caderea sezoniera a parului. Este bine sa iei niste vitamine care incetinesc caderea.
Cand ai descoperit ca numarul firelor cazute depaseste 20, incepe un tratament local pe care il vei urma in paralel cu cura de vitamine.



 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod