Paduchii si pediculoza

Mediul de joaca al copiilor prezinta un risc ridicat de a contacta o pediculoza, insa nu este nimic grav in cazul in care se iau masurile corespunzatoare. Pediculoza reprezinta infestarea cu paduchi, care pot afecta capul (Pediculus humanus capitis), corpul (Pediculus humanus corporis) sau regiunea pubiana (Phtirius pubis).
Paduchii de cap (Pediculus humanus capitis) traiesc, se hranesc si se reproduc in par si scalp. Sunt niste insecte mici si fara aripi de aproximativ 2,5 - 3,5 mm in lungime care nu pot sa zboare sau sa sara, insa pot "hoinari" cu usurinta de la o persoana la alta.

O femela matura poate depune intre 6-8 oua (lindini) pe zi pe care le depoziteaza la baza firelor de par si aproape de sursa lor de hrana - scalpul. Prin urmare, aceste pete albicioase sunt cel mai des intalnite in spatele urechilor si la ceafa.
Fiind foarte atasate de firul de par, sunt greu de indepartat si aluneca foarte greu de-a lungul firului de par (opusul matretii, care aluneca usor de-a lungul firului de par). Clocirea oualor se face timp de 7-10 zile de la depunerea lor.


Cum se raspandesc paduchii?

Deoarece paduchii nu zboara si nici nu sar, pentru a se raspandi este nevoie de un contact personal sau prin obiecte (piaptan, palarie, caciula). Cele mai frecvente infestari cu paduchi sunt intalnite in cazul scolarilor.   


Simptome


Pot exista mancarimi ale scalpului, insa de cele mai multe ori nu prezinta nici un simptom.
O infestatie activa de paduchi de cap poate sa fie depistata numai cercetand cu atentie parul si scalpul.


Tehnica pieptenelui umed pentru depistarea paduchilor

Este foarte eficienta in depistarea paduchilor de cap. Aplica orice balsam de par peste un pieptene pentru a-l umezi si piaptana parul in mod normal. Sterge pieptenele cu o batista si verifica daca exista oua sau paduchi. Se mai poate depista si aplicand intre dintii pieptenelui putina vata si periind parul.   


Solutii

In cazul unei infestatii cu paduchi de cap este indicata folosirea unui sampon special sau a unei lotiuni, urmand exact instructiunile de utilizare.
Cere sfatul unui farmacist asupra tipului de tratament ales.

Deoarece nici un tratament nu este eficient 100% este recomandata repetarea operatiunii dupa 7 zile. Poti efectua verificarea, folosind aceeasi metoda cu pieptenele umed la o saptamana dupa cea de-a doua aplicarea a tratamentului.

De retinut: nu te ingrijora de lenjeria de pat sau de haine, deoarece paduchele de cap, in afara gazdei umane, moare in cateva zile din cauza inanitiei.


 

Comentariile 51-67 din 67

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Liana MANEA pe 4 Feb 2009, 16:39
    solutia exista

    Buna Ziua! Pentru a raspunde la intrebarea dumneavoastra, produsul DUO LP PRO (tratament anti-paduchi) se gaseste numai in farmacii (Franta, Portugalia, Germania, Belgia) si cateodata poate fi comandat pe internet. Tratamentul este radical numai dupa o singura aplicare. Aplicati lotiunea pe parul uscat si lasati sa actioneza timp de 8 ore. Exista de altfel si un Spray pe baza de permethrina (insecticid) pentru toate lucrurile ce nu se pot spala la masina (canapea, covor, etc. ,). Paduchii mor la o temperatura de 60°C (in cazul rufelor spalate la masina). O alta solutie este sa puneati lenjeria de pat si hainele intr-un sac de plastic bine inchis timp de 72 ore. Paduchii nu pot rezista mai mult de 72 de ore departe de sursa de hranire si anume firul de par. Raman la dispozitia Dumneavoastra pentru mai multe informatii. Liana MANEA

    3
    4

  • sfat de om patit pe 3 Feb 2009, 14:49
    Tratament incomplet

    ..daca nu va ocupati si de haine. Intr-adevar, paduchii nu rezista mult fara gazda, dar ouale lor, da. Chiar si 30 zile! In afara de baza firului de par, se pot gasi oua (si uneori si paduchi refugiati) in cusaturile de la caciula, guler, fular, perna, cersaf. Acestea trebuie fierte (daca se poate), sau calcate cu fierul fierbinte. Altfel va puteti reinfecta. O sa va mirati cita lume buna a patit-o. Se poate lua f. usor din mijloacele de transport in comun, unde stam lipiti unii de altii. Sau probind haine la magazin!

    4
    1

  • alisia pe 6 Ian 2009, 21:47
    petrol

    Folositi petrol, inainte de a te spala stai max 30 de min. si dupa baie uitate pe prosop.

    4
    0

  • inpotriva paduchilor pe 30 Dec 2008, 22:24
    paduchi

    Faceti timp de o saptamana baie si in apa puneti otet ca sa va cada lindinele sau poate in apa in care va clatiti parul. Incercati metoda.

    4
    0

  • oana pe 22 Dec 2008, 23:08
    Si eu am

    De ce nu spuneti numele tratamentelor?

    3
    1

  • elena pe 9 Dec 2008, 03:12
    Comanda

    Cum se poate face comanda pt acet produs?

    3
    1

  • Liana pe 20 Nov 2008, 14:16
    Solutia exista

    Buna Ziua Dragi cititoare si Cititori, Va informez cu mare placere ca exista o solutie pentru tratarea pediculozei eficienta dintr-o singura "lovitura". La boratorul pentru care lucrez in Franta, TERRA SANTE, a lansat in 2007 un produs revolutionar impotriva paduchilor. O lotiune fara insecticide, care poate fi folosita chiar de copiii mici incepand de la 6 luni. Acest produs se numeste DUO LP PRO (www.duolppro.com)si este distribuit in momentul de fata in Franta si alte cateva tari din Europa. In calitate de Responsabila a Departamentului de Export va informez ca unul din proiectele actuale este introducerea acestui produs pe piata farmaceutica din Romania. Sper ca acest proiect sa fi oparational in cel mai scurt timp. Va multumesc de atentia acordata. Liana MANEA

    1
    2

  • rebeca albu pe 25 Sep 2008, 18:23
    Tu si eu

    Esti dus cu pluta si cine o scris asa ceva nu stie nimic de paduchi:)):))

    0
    0

  • adela muresan pe 25 Sep 2008, 18:21
    paduchi si pediculoza

    Parerea mea este ca a fost naspa aceasta explicati cine crede in asa ceva este un LOSER:))

    1
    0

  • alexandra pe 5 Sep 2008, 18:13
    Ce sa faci???

    Draga mea chiar nu stiu ce sa faci in cazul acesta.

    0
    1

  • *** pe 23 Iun 2008, 15:38
    ????

    Nu, nu e posibil!!!!

    2
    0

  • ***** pe 13 Iun 2008, 11:21
    :(

    Am o intrebare... se poate sa ai paduchi, dar firele de par sa fie curate... singurul simptom sa fie mancarimea! Credeti ca este posibil???? Cu toate ca eu citisem altceva!!! Multumesc!!

    1
    0

  • larisa1985 pe 30 Apr 2008, 12:39

    Stiu ca este putin cam ingrozitor dar gazul da rezultatele cele mai bune... cu ajutorul unui tampon de vata te dai cu gaz in tot capul, dupa care iti pui o punga in cap si ii lasi sa moara incet dar sigur (2 ore max). Apoi te piepteni cu un pieptene des, eventual te scuturi, dupa care te speli. Repeta procedeul in fiecare zi pana incepi scoala, trebuie sa scapi. Si apoi intra-adevar te poti face de rusine daca te duci la farmacie, dar nu se poate duce cineva din familie, sau sa mearga cineva la farmacia veterinara trebuie sa exista ceva pt paduchi. Mult succes, dar trebuie sa vorbesti si cu colega care are paduchii... fiindca vei scapa te ei dar de fiecare daca ii vei lua la loc... sunt calatori mari:).

    2
    0

  • maria pe 30 Apr 2008, 11:06
    Paduchii

    Eu nu mai suport... am luat de la o colega de la scoala niste paduchi... si incepuse deja sa ma manance capul, i-am spus mamei mele ca ma mananca prea tare si nu are cum sa fie de la matreata. Mama mea s-a uitat dp ureche si la ceafa, unde stia ea c se localizeaza si cand a vazut firele de par, s-a speriat foarte tare... firul de par era plin de lindini, puteai sa spui ca este nins in capul meu. Seara am facut baie la cap si m-am limpezit de vreo 3-4 ori, 2paduchi au cazut in lighean, si, ulteriror m-am pieptanat deasupra unui prosop alb, descoperind 25-27 de paduchi... Incepusem sa o urasc pe acea colega pt ca nici acum nu am scapat de ei... ma mananca capul intruna... si, desi ma dau cu alcool, au inceput sa mai moara [pauchii], si [lindinele]. Insa cred ca ii iau mereu de la acea colega imi e frica caci dupa vacanta o sa vina sanipidul si o sa ma vada infestata cu acele insecte... ce ma fac? Sigur o sa spuneti sa ma duc la farmacie sa cer ceva impotriva paduchilor... dar lumea e mica, si o sa ma fac de rusine... nu pot sti niciodata cand o cunostintza sau un prieten se afla in acea farmacie... am vz mai multe fete de la mn ca se scarpina in cap... ba la una am vazut ca mergea paduchii in cap... Va rog ajutati-ma si spunetii ce trebuie sa fac... as vrea rasp cat mai repede pana incep scoala mai sunt 3 zile va rog mult!@!!!!

    1
    0

  • larisa1985 pe 14 Apr 2008, 12:16

    Cred ca solutia acestei probleme este in mainile tale. De ce nu incerci sa vb cu colega ta, sa ii spui... fata mea suntem in secolul 21-lea, toata lumea se ingrijeste sa fie frumoasa cat mai mult timp iar noi ne luptam cu paduchii. Mergi la farmacie si intereseaza cu ce se poate trata... pana la urma si gazul este bun. In consecinta toata chestiunea este sa ii spui in fata ca este o rusine sa aibe paduchii, este lipsa de ingrijire si te afecteaza si pe tine. Multa sanatate!

    0
    0

  • marieta pe 13 Apr 2008, 18:15
    Numai pottttttttt

    Ce fac ???? Va rog frumos lasati-mi msg si sp c sa fac din cauza unei colegi numai pot si nu pot sa o ocolesc ca e colega mea iar o sa i iau :(

    0
    0

  • hlinschi margareta pe 24 Feb 2008, 02:58
    va rog sa mergeti sa deratizati

    Va rog sa mergeti pe sos pantelimon nr 111 bloc 4ooC parter la ap 4 JELEZNEAC ALEXANDRA de 84 ani care este imobilizata la pat si este plina de paduchi si este o mizerie crunta la ea in casa administratorul blocului stie care este situatia dar probabil ca are alte teluri cu aceasta biata femeie bolnava si batrana si cred ca este si schizofrenica. va rog frumos anuntati organele competente ca eu nu stiu unde este sanepidul sect 2 pentru a anunta .va multumesc

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod