Cum sa scapi de nesuferita matreata

Pielea capului tau este exagerat de sensibila, se cojeste, iar tie iti este teama sa te imbraci in nuante mai inchise, la gandul ca in curand matreata care iti "ninge" pe umeri va deveni vizibila. Insa nu exista nici un motiv sa traiesti cu spaima unui nou atac al matretii. Iata cateva sfaturi si remedii care te vor ajuta sa ai parul sanatos si stralucitor, recapatandu-ti increderea in tine.

Ce este matreata si ce anume determina aparitia ei?

Matreata este o afectiune extrem de raspandita a scalpului si toti ne confruntam cu ea, la un moment dat. Ceea ce o provoaca este o hipersecretie a unei ciuperci numite Pityrosporum Ovale, care se gaseste, in mod natural, in sebumul produs de scalp. Cand se intampla acest lucru, consecinta o reprezinta o supraproductie a celulelor pielii, care se strang la nivelul scalpului si, ulterior, se desprind sub forma de coji.

De ce se intampla acest lucru? Cauzele sunt multiple, cel mai adesea "vinovatul" fiind un dezechilibru hormonal, stresul, regim alimentar impropriu sau sau intoleranta la un produs de ingrijire a parului (indiferent ca vorbim despre sampon, balsam, vopsea ori produse de coafat).

Pe de alta parte, este important sa stii ca nu toate cojile care ti se "astern" inestetic pe umeri sunt specifice matretii. In unele cazuri - e drept, destul de rare - ceea ce pare sa fie matreata nu reprezinta altceva decat consecinta directa a uscarii scalpului. Problema se va rezolva cu un tratament avand efect de hidratare intens si schimband produsele de ingrijire a parului cu unele destinate firului uscat si deshidratat.

Ce trebuie sa faci pentru a scapa de aceasta problema?

In majoritatea cazurilor, matreata se trateaza cu succes folosind sampoane special concepute in acest scop. Produsele anti matreata contin ingredienti activi, precum piritonat de zinc, ketoconazol, climbazol sau octopirox. Daca problema este mai serioasa, medicul dermatolog va recomanda un produs mai puternic.

Cat de des ar trebui sa te speli pe cap? Raspunsul este relativ. Astfel, unele produse sunt concepute pentru spalarea zilnica a parului, in timp ce altele vor fi folosite de 2-3 ori pe saptamana. Este important sa citesti cu atentie instructiunile de utilizare si respecta-le cu strictete.

Specialistii americani in problemele parului si scalpului recomanda folosirea alternativa a produselor speciale pentru combaterea matretii, respectiv a celor obisnuite. Daca vei descoperi ca samponul obisnuit duce la reaparitia matretii, axeaza-te, timp de cateva luni, numai pe un produs special.

Atunci cand folosesti un sampon anti matreata, ai grija ca miscarile de masare a scalpului sa fie lente si blande. Nu uita ca pielea capului este deosebit de sensibila si iritata (doar de aceea ai matreata...). Procedand astfel, vei activa circulatia sangelui la nivelul scalpului si vei exfolia celulele moarte de la suprafata.

De asemenea, nu este indicat sa te vopsesti sau sa-ti faci permanent in perioada tratamentului pentru matreata. Elementele chimice din compozitia acestor produse vor irita si mai mult un scalp oricum sensibil. Cand iti usuci parul, ai grija ca aerul sa nu fie prea fierbinte - desi, cel mai bine este sa-ti lasi parul sa se usuce liber, daca este posibil.

Daca, dupa cateva luni de folosire a samponului anti matreata nu ai scapat de aceasta problema, este recomandabil sa te adresezi unui medic dermatolog.



 

Comentariile 201-213 din 213

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • madalina pe 18 Mar 2008, 22:40
    matreata

    am foarte multe coji in cap si nu stiu cum sa scap de ele...le am de cativa ani...am folosit ff multe sampoane...si tot nu mi-a trecut

    0
    0

  • kenzo pe 18 Mar 2008, 09:30
    matreata

    blue cap - nu va fi niciodata recomandat de medici, dar face minuni , eu il folosesc si e sp ok , nizoral la mine nu a functionat

    0
    0

  • cristi pe 2 Mar 2008, 15:10
    matreata

    am observat ca am matreata intenta de cam 6 ani si am mers sa ma consulte multi dermatologi,pana la urma unul mia recomandat Nizoral cu care pot sa spun ca am scapat dar ma tot dau de 3 ani si nu imi trece de tot,cred ca pana la urma o sa ma dau toata viata cu acel sampon,dak stiiti ceva mai bun va rog sa-mi trimiteti un email,va multumesc

    0
    0

  • anca pe 2 Mar 2008, 13:39
    numarul 1 in lume

    eu de la h&s am facut matreata...am fost curioasa sa incerc pentru ca faceau reclama...

    0
    0

  • george pe 29 Feb 2008, 00:47
    nu a mers

    am folosit multe sampoane pt a combate aceasta ciuperca si nu a dat rezultate , sampoanele de la herbalife sunt niste chiciuri precum si cele romanesti , parul devine gras la 2 zile, matreata apare sub forma unor fulgi si provoaca mancarimi, ce imi recomandati ?

    0
    0

  • Madalina pe 27 Feb 2008, 20:18
    a mers

    dupa ce mam spalat cu sapun de vreo 2-3 ori si cu sampon H&S 1-2 ori timp de 2 saptamani din doua in doua zile aproape am scapat ...................

    0
    0

  • madalina pe 24 Feb 2008, 22:31
    matreata

    eu ma spal in fiecare zi aproape de vreo 3-4 ori si tot nu am scapat

    0
    1

  • madalina pe 24 Feb 2008, 22:29
    MATREATA

    pai eu ma spul cu H&S si nu a mers . dupa aia miam cumparat sapun cu sulf de la plafar . dar tot nu am scapat de matreata . as vrea un raspuns sigur . ce as putea folosi sa scap de aceasta matreata ?

    0
    0

  • simona pe 22 Feb 2008, 10:28
    nu pot sa scap de matreata

    si eu am matreata si ma spal la 3 zile,dar atunci cand este a treia zi parul este gras si imi miroase destul de rau.de ce?cine poate sa imi recomande ceva?? pe timp de vara nici nu mai vorbesc la 2 zile trebuie sa ma spal neaparat.

    1
    0

  • alexandra-elena pe 21 Feb 2008, 16:07
    sunt disperata din cauza matretii

    sunt alexandra si am 15 ani,am ffff multa matreata...imi ingrijesc parul ffff mult,ma spal des ... 2-3 ori pe saptamana...nu scap de ea ... va rog mult recomandati-mi un sampon anti -matreata,sau altceva... va multumesc ... ast raspuns...

    1
    0

  • irinuk pe 19 Feb 2008, 22:00
    remediu

    si eu se mai intampla sa mai am matreata, dar am descoperit Garnier Fructis anti-matreata, care e eficient... o alta solutie excelenta aflata de la un stilist f bun, e pastila Nizoral...2-3 pastile pisate si puse in tubul de sampon, agitat, face minuni intr-adevar... eu am incercat, si merge. se gasesc la farmacie.

    0
    0

  • alex pe 18 Feb 2008, 19:21
    matreata

    am multa matreata si nu mai scap de ea ce pot sa fac ???

    0
    0

  • andreea pe 9 Feb 2008, 15:13
    matreata

    am ffff multa matreata si chiar daca ma spal de 2-3 ori pe saptamana nu pot sa scap de ea . ce sa fac?

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod