Cum sa scapi de nesuferita matreata

Pielea capului tau este exagerat de sensibila, se cojeste, iar tie iti este teama sa te imbraci in nuante mai inchise, la gandul ca in curand matreata care iti "ninge" pe umeri va deveni vizibila. Insa nu exista nici un motiv sa traiesti cu spaima unui nou atac al matretii. Iata cateva sfaturi si remedii care te vor ajuta sa ai parul sanatos si stralucitor, recapatandu-ti increderea in tine.

Ce este matreata si ce anume determina aparitia ei?

Matreata este o afectiune extrem de raspandita a scalpului si toti ne confruntam cu ea, la un moment dat. Ceea ce o provoaca este o hipersecretie a unei ciuperci numite Pityrosporum Ovale, care se gaseste, in mod natural, in sebumul produs de scalp. Cand se intampla acest lucru, consecinta o reprezinta o supraproductie a celulelor pielii, care se strang la nivelul scalpului si, ulterior, se desprind sub forma de coji.

De ce se intampla acest lucru? Cauzele sunt multiple, cel mai adesea "vinovatul" fiind un dezechilibru hormonal, stresul, regim alimentar impropriu sau sau intoleranta la un produs de ingrijire a parului (indiferent ca vorbim despre sampon, balsam, vopsea ori produse de coafat).

Pe de alta parte, este important sa stii ca nu toate cojile care ti se "astern" inestetic pe umeri sunt specifice matretii. In unele cazuri - e drept, destul de rare - ceea ce pare sa fie matreata nu reprezinta altceva decat consecinta directa a uscarii scalpului. Problema se va rezolva cu un tratament avand efect de hidratare intens si schimband produsele de ingrijire a parului cu unele destinate firului uscat si deshidratat.

Ce trebuie sa faci pentru a scapa de aceasta problema?

In majoritatea cazurilor, matreata se trateaza cu succes folosind sampoane special concepute in acest scop. Produsele anti matreata contin ingredienti activi, precum piritonat de zinc, ketoconazol, climbazol sau octopirox. Daca problema este mai serioasa, medicul dermatolog va recomanda un produs mai puternic.

Cat de des ar trebui sa te speli pe cap? Raspunsul este relativ. Astfel, unele produse sunt concepute pentru spalarea zilnica a parului, in timp ce altele vor fi folosite de 2-3 ori pe saptamana. Este important sa citesti cu atentie instructiunile de utilizare si respecta-le cu strictete.

Specialistii americani in problemele parului si scalpului recomanda folosirea alternativa a produselor speciale pentru combaterea matretii, respectiv a celor obisnuite. Daca vei descoperi ca samponul obisnuit duce la reaparitia matretii, axeaza-te, timp de cateva luni, numai pe un produs special.

Atunci cand folosesti un sampon anti matreata, ai grija ca miscarile de masare a scalpului sa fie lente si blande. Nu uita ca pielea capului este deosebit de sensibila si iritata (doar de aceea ai matreata...). Procedand astfel, vei activa circulatia sangelui la nivelul scalpului si vei exfolia celulele moarte de la suprafata.

De asemenea, nu este indicat sa te vopsesti sau sa-ti faci permanent in perioada tratamentului pentru matreata. Elementele chimice din compozitia acestor produse vor irita si mai mult un scalp oricum sensibil. Cand iti usuci parul, ai grija ca aerul sa nu fie prea fierbinte - desi, cel mai bine este sa-ti lasi parul sa se usuce liber, daca este posibil.

Daca, dupa cateva luni de folosire a samponului anti matreata nu ai scapat de aceasta problema, este recomandabil sa te adresezi unui medic dermatolog.



 

Comentariile 151-200 din 213

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anonim pe 1 Mar 2009, 23:54
    Ce sa fac?

    eu de vreun an am un fel de matreata.... Folosesc nivea de vreo 4 ani,si m-am spalat o data cu johnosns baby,si mi s-au facut ca niste cojite pe scalp. care ma deranjeaza,si le rup cu unghiile,si este un fel de matreata,care se indeparteaza greu de radacina firului de par. La fiecare spalare dispare,pana nu ma scarpin. Ce sa fac?

    0
    0

  • sal pe 26 Feb 2009, 15:25
    matreata

    am incercat toate metodele si am fff multa ce sa fac?? astept raspuns va rogg din suflett

    0
    0

  • anonim pe 26 Feb 2009, 10:54
    matreata

    am matreata si orice folosesc nu pot sa scap de ea,am fost si la dermatolog si niciun rezultat pana acum .nu mai stiu ce sa fac ..................ce-mi recomandati?

    0
    0

  • silviu pe 19 Feb 2009, 17:36
    antimaTreata

    eu vas sfatui sa incercati ca sa scapati de matrata urmatoarele: spargeti 2 galbenusuri de ou spirt medicinal si amestecat la un loc si aplicatil pe par si sa vedeti ca o sa scapati de matreata am vazut asta la televizor MULT NOROCCC

    0
    0

  • bianca pe 17 Feb 2009, 20:37
    matreataaaa

    Am matreata si m-am spalat si cu Garnier si cu Elseve si cu H&S si tot am matreata.Am incercat chiar si Clear dar nu se vad prea multe diferente.Am observat ca atunci cand ma scarpi si ma uit in cap de la o bulina micuta si alba se fac o gramada de buline sau mai multe forme albe mari si mici.Imi este rusine sa ma vada prietenii mei asa dar si ei au.Ne recomandam unii altora sampoane dar nu merg.Am incercat orice si am si prevenit in ultimul timp adica nu m-am mai pieptanat cu pieptul altcuiva si nimic nu merge.Ma streseaza matreata asta.Va rog frumos sa imi spuneti cum sa scap de ea.Va tog sa imi trimiteti un email:*:*:*:*.Va pup pe toti si va urez UN AN FARA PIC DE MATREATA:)):*:*:*

    0
    0

  • liliana pe 14 Feb 2009, 20:56
    SE LIMPEZESTE PARUL CU APA SI OTET -

    Am incercat orice sampon antimatreata si nu a dat rezultate ! in schimb eu am scapat de matreata de fiecare data cind a aparut in urmatorul mod : ma spal la cap mai rar la 2 -3 zile si dupa ce ma spal ma limpezesc cu apa amestecata cu otet si nu ma sterg pe cap -pun un prosop si tamponez parul cit sa nu curga apa cu otetul . las parul sa se usuce singur . Dupa 3- 4 sedinte imi trece , nu mai am matreata . Am folosit aceeasi metoda toata familia cind am avut probleme si asa ne-a trecut. Chiar daca este o reteta ,,babeasca ,, ,luata de la mama, am tinut-o minte si a dat rezultate. Incercati si voi , nu va costa nimic, PS - Trebuie sa suportati mirosul de otet . asta e ! avantaje si dezavantaje . Multa sanatate!

    0
    0

  • ruxi pe 11 Feb 2009, 22:16
    despre matreata..parere

    eu sunt de parere k e putin probabil k la toata lumea sa functioneze tratamentele date de voi...depinde acum de fiekre cum mananca si ce, ce stil de viata are, nu trebuie skrpinata si de preferat roaga pe cineva sa te ajute sa te clatesti asa mai amanuntit sau pana mea cel mai scurt si sec: rade'te poarta peruk si ai grija data viitoare si adevarat cine a zis mai sus: spala tot k degeaba u esti curat dak pe haine sau stai langa cineva kre are.! bafta k si eu am la naiba:((:(

    0
    0

  • zina pe 8 Feb 2009, 23:29
    matreata

    Ma lupt si eu cu matreata,am folosit diferite balzamuri si somponul anti matreata,si din pacate nici un efect.ce sfaturi imi puteti da.

    0
    0

  • mari pe 6 Feb 2009, 23:49
    matreata

    matreata eu folosesc sampon antimatreata de la gerovital si este foarte bun

    0
    0

  • mari pe 6 Feb 2009, 23:47
    matreata

    matreata eu folosesc sampon antimatreata de la gerovital si este foarte bun

    0
    0

  • silviu pe 4 Feb 2009, 14:15
    antimatreata

    eu am avut matreata dar am scapat curand de ia, folosind sampon de urzica dar nui de ras daka auziti numele de urzica si fructis din astea 2 am scapt de matreata va recomand sal incercati

    0
    0

  • elena pe 22 Ian 2009, 15:55
    matreata

    salutare!si eu am avut fff.multa matreata dar din fericire am scapat de ea.am sa spun ce am folosit dar nu garantez k o sa de-a rezultate la toata lumea.eu de exemplu am parul f aspru.am folosit;un pumn de frunze de menta cu o ceasca cu apa si una de otet de mere.se strecoara intr-un reciprient cu capac.se maseaza cu vf.degetelor pielea capului cu aceasta lotiune si se usuca parul fara a-l limpezii.sper sa va fie de folos...succes

    0
    0

  • mirela pe 17 Ian 2009, 20:39
    matreata

    un remediu pentru a scapa de matreata ar fi inlocuirea apei pt spalat cu ceai de frunze de mesteacan si frunze de nuc si un sampon normal.

    0
    0

  • georgiana pe 17 Ian 2009, 09:55
    nesuferita matreata

    am 13 ani si de cand mam nascut am matreata ce trebuie sa fac va rog lasatim un raspuns

    0
    0

  • krista pe 15 Ian 2009, 20:58
    matreata

    matreata...ati inteles...este o ciuperca. se ia extrem de repede. prin urmare, pe durata indiferent carui tratament trebuie sa schimbati zilnic fata de perna care este necesar sa fie spalata si foarte bine calcata - daca nu fiarta - inainte de refolosire. hainele trebuie foarte bine curatate zilnic in zona gulerului. evitati contactul apropiat cu persoane la care observati matreata. dupa ce ati luat aceste masuri de igiena care sa va puna la adapost de la a lua din nou matreata de la voi insiva si de la altii, incercati tratamentele cele mai simple si mai naturale, cu rabdare. daca nu au efect recurgeti la produse medicamentoase. succes!

    0
    0

  • nuta pe 12 Ian 2009, 21:17
    matreata

    eu inainte am avut si eu matreata dar m-a sfatuit o pretena sa-mi clatesk parul cu otet de masa si sincer a functionat ,succes

    0
    0

  • emil pe 11 Ian 2009, 11:25
    clear

    clear????cel mai prost sampon anti-matreata existent pe piata!!!!!!!!!!nu va recomand sa il folositi

    0
    0

  • gaby pe 9 Ian 2009, 22:52
    matfeata

    eu am folosit mai intai clear apoi fructis si tot nu scap am fff fffff fffff multa matreata inkat ma si mananca va rog frumos ajutatima

    0
    0

  • elly pe 4 Ian 2009, 22:11
    matreata

    eu folosesc h&s si super bun dar trebuie sa ti cont de tipul tau de par.Nu toate scalpurile sunt la fel si nu raspund la acelasi tratament

    0
    0

  • cosmin pe 2 Ian 2009, 21:24
    ANTI-MATREATAA

    salut!...si eu am folosit NIZORAL...am folosit si CLEAR>.si pe degeaba..tot nu mi-a trecut :(..o sa ma duc din nou la un dermatolog sa vad ce imi mai da.sper de data asta sa am noroc si sa imi dispara!!!Va doresc o piele a capului cu 0% matreata :)

    0
    0

  • MARICELA pe 20 Dec 2008, 21:27
    matreata

    sampon foarte bun pentru matreata puteti folosi dycray fffffffffffffffffffffrte bun sau blue cap cu siguranta.

    0
    0

  • annnna pe 19 Dec 2008, 12:22
    matreata

    ma nu mesc ana maria m 15 ani si de la o vreme nu mai pot sa scap de matreata ce pot sa fac ,ma spal de 3 ori pe saptamana si degeaba tot am matreata va rog dati mi un tratament cva sa pt scapa de ea va multumesc

    0
    0

  • madalina pe 18 Dec 2008, 21:20
    matreata

    va spun din toata inima sa folositi sampon cu sulf..de la gerovital!dar faza e ca se gaseste cam rar prin farmacii si nu e scump ,costa cam 8 lei !!sau sampon nizoral!sunt f bune ambele.SUCCES!

    0
    0

  • aditza pe 10 Dec 2008, 13:13
    matreatza la maxxim

    Am 19 ani si o tona de matreata. sunt renumita in oras datorita ninsorii din cap si mai sunt si bruneta. am incercat toate remediile, nimic nu a iesit. ce sa fac? ajutor!!!!!!!!!!!!!!!!!astept un raspuns de la voi cei care ati fost salvati offffffffffffffffff

    0
    0

  • elena pe 8 Dec 2008, 18:01
    matreata

    cel mai sigur est Clear ,si eu am avut ff multe probleme cu matreata si am incercat tot felu de tratamente costisitoare pt matreata si am incercat Clear si am scapat:)incercati-l,kiar merge

    0
    0

  • chihaia vasile pe 18 Nov 2008, 20:48
    matreata

    Ofer 500 € celui care ma scapa de matreata.

    0
    0

  • miki pe 10 Nov 2008, 12:34
    spalatul des pe cap

    salut! am tot citit sfaturi de intretinere a parului, si am observat ca foarte multa lume cu probleme se spala foarte des pe cap..de la 2-3 ori pe saptamana la de cateva ori pe zi, si nu cred ca este un lucru sanatos...pielea capului este ca pielea de pe tot corpul, si chiar mai sensibila...cu cat o speli mai mult, cu atat devine mai uscata si mai sensibila, plus ca parul gras se ingrasa mai repede daca este spalat atat de des...eu ma spal o data pe saptamana si cred ca maxim de 2 ori pe saptamana este foarte ok pentru oricine, si mai ales programul de spalat este bine sa se faca cam in aceleasi zile ale saptamanii daca se poate, ca pielea sa poata avea un ciclu ordonat de secretie a sebumului

    1
    0

  • Clau pe 25 Oct 2008, 19:51
    matreata

    si eu am avut aceasta problema...si am folosit dove anti-matreata.pe mine chiar m-a ajutat de la primele spalari

    1
    0

  • Andrei pe 12 Oct 2008, 08:51
    Matreata

    Incercati samponul Clear ....!

    0
    0

  • Alexandru Stoicea pe 22 Sep 2008, 17:51
    Matreata

    EU AM AVUT PARUL PLIN DE MATREATA SI AM INCERCAT CU ULEI DE RICIN SI VITAMINA A SI NU AM AVUT REZULTATE. AM SCAPAT MULT MAI SIMPLU SI RAPID: AM LUAT O MASINA INFECTA DE TUNS DIN CARREFOUR ORHIDEEA SI AM APLICAT MISCARI DE DUTE VINO IN PAR. IN CIRCA 30 DE MINUTE TOATA MATREATA ERA PE JOS! =)) VA SALOOT FETELOR!

    0
    0

  • zoli pe 18 Sep 2008, 20:58
    rezultat sigur

    cel mai sigur este samponul ce contine ketoconazol,dar poti sa iei cateva tb de ketoconazol si le pui intr un sanpon obisnuit ,e mult mult mai ieftin si efectul e acelasi ,lasa sa ACTIONEZE 3 -5 MIN DUPA CARE CLATEST efect garantat !

    0
    0

  • anonim pe 18 Iun 2008, 11:59
    ..

    nu pot sa inteleg cum va puteti spala de doua-trei ori pe saptamana pe par... eu ma spal de cel putin o data pe zi, nu folosesc decat sampoane anti-matreata.. ceea ce am observat este ca si din cauza APEI cu care ma spal gradul de aparitie a matretii este mai mare (am constatat ca la o apa dura, imi apare foarte repede).. dupa ce ma dau cu sampon, il las sa actioneze cateva minute (sub 5, dar am observat (din prospect) ca la unele sampoane este necesara o durata mai mare) apoi clatesc excesiv.

    0
    0

  • Chihaia vasile pe 10 Iun 2008, 05:21
    matreata

    Am incercat toate sampoanele din Romania si Europa dar degeaba.Singurul remediu erau baile cu apa sulfuroasa, dar unde locuiesc nu o am.

    0
    1

  • mistres pe 5 Iun 2008, 22:26
    astia

    wa nu ma spal deloc pe cap am un caine paduchios shi imi a0pare matreatza cum sa ma freq mai rentabil?

    0
    0

  • Ioana pe 29 Mai 2008, 02:39
    remediu matreata

    Am incercat o gramada de produse impotriva matreti, singurul sampon care m-a ajutat este SELSUM BLUE ( cel cu aloe vera l-am folosit eu), sau Dercos de la Vichy , dar nu da rezultate la toata lumea.

    0
    0

  • Anca pe 12 Mai 2008, 18:50
    Alimentatia conteaza!

    Matreata este o problema a pielii asa cum este si acneea. Si doar cu tratamente cosmetice nu se scapa de nici una. Aveti grija la alimente! sunt excitante pentru derma si trebuiesc evitate: alcoolul, condimentele, dulciurile, grasimile. Sau macar consumul lor controlat.

    0
    0

  • arsanoiu ana -maria pe 27 Apr 2008, 22:18
    matreata

    am fffffffffff multa matreata veru sa scap de ea cum fac ???????

    0
    0

  • simona pe 23 Apr 2008, 10:28
    vichy

    samponul anti-matreata de la vichy este foarte bun. l am folosit si am avut rezultate vizibile de la prima aplicare.

    0
    0

  • anonim pe 18 Apr 2008, 23:00
    ...

    un remediu bun pt baieti sa scape de matreata e sa te speli cu apa calda si cu sare de lamaie pe cap......cade tot scalpul uscat si matreata dispare foarte repede...asta dupa ce te tunzi cat mai scurt

    0
    0

  • dark pe 18 Apr 2008, 22:57
    matreata

    nui bun garnier fructis ,mam spalat si yo cu el,si am facut mai multa matreta

    0
    0

  • LAURA PAUN pe 17 Apr 2008, 12:01
    matreata

    UN TRATAMENT LA INDEMANA TUTUROR SI FOARTE IEFTIN. NU VA MAI CHINUITI DEGEABA CU TOT FELUL DE TRATAMENTE SCUMPE CAND AVETI LA INDEMANA CEL MAI IEFTIN TRATAMENT ULEI DE RICIN SI VITAMINA A DIN FARMACIE. AMESTECATI CANTITATI EGALE SI TAMPONATI (NU FRECATI) PIELEA CAPULUI UNDE ESTE NEVOIE SI LASATI SA ACTIONEZE DE LA 10 MINUTE LA CATEVA ORE. STATI CAT PUTETI CU ACEST BALSAM SI DUPA ACEEA SPALATI CU UN SAMPON NORMAL SAU DE PREFERAT PENTRU COPII. REZULTATE GARANTATE PE MAI MULTE TIPURI DE PIELE. SSPUNE-TI PAREREA DUPA CE AI INCERCAT DE CEL PUTIN 3 ORI. BAFTA

    0
    0

  • adelina pe 15 Apr 2008, 17:26
    matreata

    nu stiu cum sa scap de matreata...am folosit o multime de produse anti matreata si parca din ce in ce mai multa matreata am as vrea sa imi recomandati un tratament k sa scap de matreata...astept rasp...va multumesc!!

    0
    0

  • coca pe 14 Apr 2008, 21:39
    matreara

    am capul plin de matreata dar eu cred ca este si ceva hormonal nu am tot timpul sunt perioade................nu stiu ce sa mai fac acum ma spal cu ceai de urzica sa vedem daca da rezultate

    0
    0

  • Ramona pe 9 Apr 2008, 19:28
    off...

    staty lyn k si eu am incercat multe produse...si chiar nu mere...si tot am matreatza...nush ce sa fac:-??ajutaty-ma :)

    0
    0

  • florentina pe 4 Apr 2008, 17:42
    nu pot sa scap de matreata:(((

    am avut unele probleme de sanatate si mi-a cazut parul....de un an de zile de cand a inceput sa-mi creasca iar nu stiu cum sa mai scap de matreata.... am folosit foarte multe sampoane anti-matreata din comert..dar fara rezultat... va rog sa-mi trimite-ti si mie cateva remedi.. va multumesc aticipat!!

    0
    0

  • iulia pe 1 Apr 2008, 17:59
    matreata

    am incercat o multime de sampoane si tot nu am scapat de matreata. ba mai mult sampoanele antimatreata imi ung parul foarte tare. tin foarte mult la look-ul parului meu. ce sa fac?

    0
    0

  • cristi pe 1 Apr 2008, 15:51
    matreata

    sunt cristi si am matreata.....nu am foarte multa,dar totusi ma deranjeaza.....cum fac sa scap de ea???!!!ma spal cam de 2 ori pe saptamana,cu diferite sampoane......va rog sa ma ajutati;)...astept raspuns!!!

    0
    0

  • mlavinia pe 29 Mar 2008, 21:26
    solutie..

    Recomand samponul Phyteol force de la phyto (se gaseste in farmacii), este sampon- tratament antimatreata. Zic sa-l incerci, e foarte bun, eu sunt convinsa ca o sa rezolvi problema.

    0
    0

  • atza pe 21 Mar 2008, 01:50
    matreata

    sunt ady si am foarte multa matreaza nu scap de ia in nici un fel ma spal pe cap de 2-3 ori pe saptamana si nimica am incercat cam tot felu de samponuri si nimica va rog ajutatima. astept raspunsul va rog.ms

    0
    0

  • mihaela pe 19 Mar 2008, 16:43
    matreata

    buna ziua si eu ma confrunt cu aceeasi problema am matreata si multe coji lipite de scalp care ma mananca si chiar cateodata sunt niste pete rosii.am folosit sampoane foarte scumpe de zeci de euro dar degeaba balsam,crema tratamente de la vichy pt cadetea parului si sampoane pt parul gras,sampon de la kerastase,loreal professional christian dior dar degeaba matreata este in continuare si nu stiu ce sa ma mai fac ajutati-ma va rog mult sunt fata am parul foarte lung si blons si tot timpul imi este rusine,dar daca ma spal in fiecare zi nu se mai vede nimic dar de 3 ori pe saptamana nu pot este prea uleios parul si urat

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod