10 obiceiuri pentru un păr sănătos pe care oricine ar trebui să le adopte

10 obiceiuri pentru un păr sănătos pe care oricine ar trebui să le adopte

Părul degradat, lipsit de strălucire și cu vârfuri despicate este rezultatul unor obiceiuri greșite de îngrijire și al unei diete sărace în nutrienți.
Descoperă câteva reguli simple și eficiente care te vor ajuta să ai părul sănătos și strălucitor:

Piaptănă-ți părul înainte de a te spăla pe cap

Indiferent de textura părului tău, este esențial să-i acorzi un minut pentru a-l descurca înainte de a te spăla pe cap. „Când este ud, părul este mult mai vulnerabil la rupere. De aceea ar trebui să te pieptăni întotdeauna când părul este uscat, înainte de baie”, declară pentru goodhousekeeping.com hairstilista Sunnie Brook. Un beneficiu în plus este acela că prin periere distribui pe toată lungimea uleiurile protectoare secretate la nivelul scalpului.

Folosește corect balsamul

Cu excepția cazului în care părul tău este foarte lung, o cantitate de balsam de mărimea unei monede de 50 de bani este suficientă pentru hidratarea părului. „Aplică balsamul întâi pe lungime și vârfuri, apoi ce mai rămâne aplică la rădăcini și se scalp”, recomandă Brook. Este important ca și scalpul să fie hidratat.
Lasă balsamul să acționeze timp de un minut, apoi clătește-te.

Rezervă-ți timp pentru măști hidratante

Pentru a-ți păstra părul sănătos și strălucitor, aplică o mască intens hidratantă cel puțin o dată pe săptămână și mai des dacă folosești cu regularitate placa de păr sau ondulatorul. Alege masca în funcție de textura și nevoile părului tău.
Adoptă o dietă echilibrată
Chiar dacă investești în produse de îngrijire de foarte bună calitate, efectele nu vor fi vizibile dacă din dieta ta lipsesc nutrienți esențiali pentru un păr sănătos. „Părul tău este compus în special din proteine, prin urmare o dietă echilibrată, bogată în proteine este foarte importantă”, spune specialista. Ce să mănânci mai des pentru a avea un păr sănătos: pește, carne slabă, ouă, fasole, fructe de pădure,
spanac, avocado.

Nu te spăla pe cap cu apă fierbinte

„Dușul zilnic cu apă fierbinte îți irită scalpul și poate chiar să slăbească rădăcinile părului”, spune Brooke.
Apa cu care te speli pe cap ar trebui să fie caldă, în niciun caz fierbinte. La final, clătește-te cu apă rece pentru a sigila cuticula (stratul exterior al firului de păr), ceea ce face părul mai strălucitor.

Protejează-ți părul de soare

Nu doar pielea are nevoie de protecție solară, ci și părul. Razele UV degradează fibra capilară, decolorează părul, îl fac mai uscat și mai predispus la rupere. Aplică un spray sau un balsam leave-in pe păr cu factor de protecție solară, în special pe timpul verii sau atunci când stai la soare.

Nu ignora sănătatea scalpului

Dacă te confrunți cu mătreață, scalp iritat, zone înroșite sau coșuri la nivelul pielii capului este foarte important să tratezi aceste probleme. Atunci când scalpul este afectat, și părul va avea de suferit. Folosește o dată pe săptămână un șampon special pentru detoxifierea scalpului, care curăță în profunzime și elimină acumulările de sebum și impurități ce pot sufoca foliculii de păr.
Tratamentul recomandat de medicul dermatolog este întotdeauna cea mai bună variantă pentru a trata problemele persistente ale scalpului.

Dormi pe o față de pernă din mătase

Înlocuiește fața de pernă din bumbac cu una din mătase. „Îți protejează cuticula părului prin faptul că reduce frecarea dintre păr și materialul pernei”, spune specialista. Un alt secret pentru a proteja părul pe timpul nopții este să-l prinzi într-un coc lejer, fixat cu un elastic de păr îmbrăcat în mătase. Sau încearcă să-ți împletești părul într-o coadă lejeră.

Coafează-te cu grijă

Pentru a reduce cât mai mult efectele nocive ale aparatelor de styling cu temperaturi ridicate, investește în instrumente profesionale, care includ tehnologie ionică, recomandă specialista. De asemenea, placa de păr sau ondulatorul ar trebui să aibă o suprafață ceramică solidă, nu doar un strat ceramic subțire. „Astfel căldura este distribuită uniform pe păr și te ajută să obții mult mai repede coafura pe care ți-o dorești, fără să aplici de repetate ori căldura”, adaugă hairstilista.
De fiecare dată când te coafezi, aplică pe păr un spray sau balsam pentru protecție termică.

Tunde vârfurile cu regularitate

Ai nevoie de scurtarea regulată a vârfurilor pentru ca părul să se mențină sănătos. Vârfurile despicate nu pot fi reparate, dar degradarea avansează pe lungime dacă nu le tai. Imaginează-ți că firul de păr este o bucată de material tricotat care se deșiră tot mai mult pornind de la un capăt deteriorat. Dacă nu vrei să pierzi din lungime, roagă-ți hairstilistul să-ți taie foarte puțin din vârfuri. Ar trebui să-ți tunzi vârfurile o dată la două luni dacă ai părul lung și mai des dacă ai o tunsoare scurtă.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod