Tratamentul ridurilor cu toxina botulinica

Ridurile de expresie sunt ridurile care apar din cauza tractiunilor repetate ale pielii exercitate de muschii mimicii. Acesti muschi ai fetei ne ajuta sa exprimam diferite sentimente cum ar fi mirarea, ingrijorarea, bucuria, tristetea.
O parte din actiunea acestor muschi poate fi contrabalansata prin folosirea toxinei botulinice, cu ajutorul careia se obtine o expresie mai odihnita, cu riduri mult diminuate.

Ridurile de expresie care pot fi tratate cu ajutorul toxinei botulinice sunt:

  • la coltul extern al ochilor ("laba de gasca");
  • intre sprancene, cu distributie verticala ("de incruntare");
  • la nivelul fruntii, orizontale.

Toxina botulinica este un agent terapeutic derivat dintr-o bacterie numita Clostridium botulinium  si este produsa strict supravegheat in conditii de laborator si se utilizeaza in concentratii foarte mici.


Actiunea de stergere a ridurilor este datorata relaxarii muschilor subiacenti, ea actionand prin intreruperea transmiterii mesajului de contractie de la creier la muschi.

Injectarea toxinei botulinice se face cu ace foarte fine, direct la nivelul ridurilor si nu este o procedura dureroasa (se face fara anestezie). Nu necesita spitalizare, iar pacientul isi poate relua activitatea imediat.

In Europa, cea mai folosita schema, consta in 4 sedinte de injectare cu scopul de a impiedica muschii sa revina la tonusul initial. Efectul nu este permanent si procedura poate fi repetata cand efectul diminueaza.


Daca din diferite motive nu se realizeaza toate sedintele de injectare, se revine la starea initiala (NU se produce o accentuare a ridurilor). Efectul se instaleaza intr-o perioada de timp variabila, diferita de la un pacient la altul, intre 2-14 zile.

Dupa injectare este bine ca pacientul sa evite masarea zonei, sa evite eforturile fizice in primele zile, iar timp de 3 saptamani este bine sa nu faca tratamente cosmetice agresive.

Rezultatele cele mai bune se obtin la tineri (35-45 ani). Uneori la barbati, datorita musculaturii mai puternice efectele pot fi mai putin spectaculoase iar dozele folosite trebuie sa fie mai mari.


Efectele secundare sunt pasagere si pot consta in edematierea (umflarea) sau aparitia echimozelor la locul de injectare.

Efecte secundare mai serioase constau in caderea pleoapei sau diplopie (vedere dubla), dar ele nu necesita nici un tratament (dispar de la sine in cateva zile - 2 saptamani).

Contraindicatiile efectuarii acestui tratament sunt sarcina, alaptarea, miastenia gravis, alergia la albumina.

Toxina botulinica se mai foloseste cu rezultate foarte bune in tratamentul hiperhidrozei axilare, a benzilor verticale de la nivelul gatului, in oftalmologie si neurologie.


Injectarile de toxina botulinica se fac numai de catre medicii dermatologi si chirurgi esteticieni care au cursuri de pregatire in acest sens!

Stergerea ridurilor cu toxina botulinica reprezinta un tratament modern, eficient si nedureros care ajuta la obtinerea unui aspect mai tanar si mai odihnit fara a fi nevoiti sa recurgem la interventii chirurgicale complicate!


de dr. Andra Orosan, medic specialist, CMU Unirea
 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pycy68 pe 21 Nov 2009, 09:48
    toxina botulinica

    Este SUPER si va rog imi spuneti cat costa????

    0
    0

  • adina_medintex pe 28 Oct 2009, 16:20
    Fiti mai frumoase cu ajutorul acidului hialuronic si a polifenolilor din mare

    Odata cu avansarea in varsata pielea incepe sa piarda din elasticitate. Aceasta elesticitate o putem recastiga cu ajutorul acidului hialuonic si a polifenolilor din mere.Produse de calitate la preturi accesibile puteti gasi pe urmatorul site: http://www.medintex.bizoo.ro/vanzare/cat/7249/Cosmetica+Anti-age. Fiti frumoase si pastrativa tineretea!

    0
    0

  • andreeadeea pe 12 Apr 2009, 19:20
    toxina botulinica afost inventata ca noi sa o folosim

    este super ....vreau si eu sa stiu cat costa...am 25 de ani si deja mi-a aparut un rid de expresie la frunte.... din cauza ca ma incrunt...toata lumea imi zice ca sunt nebuna...dar eu vad diferenta...se poate face o injectie cu toxina botulinica la mine???ma intereseaza...io zic ca daca nu tratez o sa se faca si mai mare si nu vreau

    0
    0

  • doina marginean pe 25 Nov 2008, 20:37
    Toxina botulinica

    Intrebare: daca din anumite motive, nu se poate relua injectarea cu toxina botulinica (dupa cele 4 sedinte recomandate) ce se intampla cu muschii fetei?

    0
    0

  • Eliza pe 26 Mar 2006, 12:59
    ?

    Cred ca DR Stan de la Clinica CMS din bacau este cel mai bun in domeniu. Va recomand.

    0
    0

  • mihaela pe 21 Mar 2006, 11:21
    stergerea ridurilor

    care ar fi un cabinet unde as putea face acest tratament fara efecte nedorite si unde medicii sunt cu adevarat specialisti?

    0
    0

  • hera marilena pe 19 Ian 2006, 17:49
    toxina botulinica

    as dori sa stiu si eu daca se poate unde sau daca se fac cursuri ptr a lucra cu boto la un salon.sunt asistenta in devenire.

    0
    0

  • carmen pe 19 Ian 2006, 17:49
    Pentru Hera Marilena

    Stimata doamna/domnisoara Hera Marilena, dupa cum este specificat si in articol "injectarile de toxina botulinica se fac numai de catre medicii dermatologi si chirurgii esteticieni care au cursuri de pregatire in acest sens!".

    0
    0

  • Lapadat Mariana pe 19 Ian 2006, 17:49
    D-nei Hera Marilena

    Sper ca este vorba despre aceiasi doamna profesoara din Pitesti pe care am cunoscut-o acum 3 ani intr-un concediu in Franta. Ma numesc Lapadat Mariana si sint din Slatina. Ma bucur nespus doamna ca ne intilnim pe forum. Ce va mai face fetita? parca Alina o chema?si era studenta la drept.Baiatul meu este student la medicina pe anul II. Ce mai face d-na Rodica? N-am prea mai vorbit cu dinsa cam demult. A-ti mai fost plecata? Sper sa ma contactati. Va sarut si va doresc numai bine la toata familia, iar Alinei succes la facultate! Cu drag, Mariana

    0
    0

  • ignat daniela raluca pe 19 Ian 2006, 17:49
    cat costa tratamentul

    sunt interesata de acest tratament pentru mama mea care este o femeie foarte frumoasa,dar datorita varstei iau aparut riduri si este foarte complexata.imi puteti spune,va rog,cu aproximatie,pretul acestui tratament?

    0
    0

  • carina pe 19 Ian 2006, 17:49
    se face si in Suceava?

    sunt interesata de acest tratament pentru mama mea care este o femeie foarte frumoasa,dar datorita varstei iau aparut riduri si este foarte complexata.imi puteti spune,va rog,cu aproximatie,pretul acestui tratament? si ma mai intereseaza daca se face in Suceava asa ceva...

    1
    0

  • mister pe 19 Ian 2006, 17:49
    e o metoda periculoasa

    poate avea efecte secundare chiar deslud de grave si poate duce la paralism facial

    0
    0

  • gabriela pe 19 Ian 2006, 17:49
    parerea

    atunci de ce ne-a mai lasat d-zeeu ;sa ambatranim ??ca sa nu se vada pe fata noastra varsta ??of daca am putea ...dar ce bine ami pare ca nu ne putem pune cu...dumnezeu .El este UNIC.

    0
    0

  • Ryta pe 19 Ian 2006, 17:49
    evolutie

    Mi se pare o solutie atat de buna,avand incredere in evolutie, in tratamentele medicilor cuexperienta,pentru ca oricare dintre noi care se respecta si vrea sa arate bine,recurge la aceste metode.

    0
    0

  • Liliana Sima pe 19 Ian 2006, 17:49
    parere personala

    Sunt intru totul de acord cu aceasta metoda de intinerire, mai ales ca nu da efecte secundare ireversibile. Dat fiind ca este importanta imaginea, apoi poti sa-ti etalezi cunostintele si sa te exprimi ca om, consider ca aspectul este primordial in orice moment, chiar daca nu poti sa fi mereu bine. Este bine ca omul sa fie ingrijit si sa ia atitudine pentru a arata mereu bine pentru a fi un exemplu si pentru cei apropiati. Asa cum ne ingrijim sufletul si mintea, trebuie sa ne ingrijim si aspectul fizic si sanatatea.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod