Tot ce trebuie sa cunosti despre implanturile mamare

Iti doresti un implant mamar? Este foarte important sa cunosti toate aspectele legate de aceasta interventie pentru a lua hotararea potrivita. TopSanatate iti pune la indemana cele mai detaliate informatii despre implanturile mamare cu ajutorul medicului plastician dr. Dov Klein.
Cate tipuri de implanturi mamare exista si care este cel mai des utilizat?
Exista deja in domeniul operatiilor plastice o paleta intreaga de categorii de implante diferite intre ele ca material folosit, aparitie, marime, modele si cantitati de material pe care le includ. Fiecare material se comporta in alt mod: viabilitate diferita, calitati si defecte diverse. Ceea ce este de retinut este faptul ca nu exista "implant perfect", ci doar implant potrivit tie si corpului tau. Deosebirea o putem face in ceea ce priveste continutul implantului si aici ele se impart in doua categorii: implant cu ser fiziologic si implant cu gel siliconic.

1. Proteze cu ser fiziologic: este vorba despre materialul "istoric" care se obisnuia a se folosi pentru operatiile de formare a unei proteze cu invelis de silicon in care se injecta serul. Acest fel de operatie era potrivit in special femeilor care au trecut printr-o operatie de extirpare ca urmare a cancerului de san. In astfel de situatii se introducea prin operatie un "buzunar" din silicon si printr-o procedura care dura cateva luni se injecta in el serul. In cazuri de marire a sanului doar din motive estetice, nu este nevoie de procedeul descris mai sus, deoarece chirurgul primeste proteza direct facuta si doar o umple cu ser in timpul operatiei. Defectul acestor proteze ar fi ca nu par naturale la palpare si in masura in care se produce o fisura in proteza, lichidul se poate scurge, iar proteza se goleste si pieptul se micsoreaza. Scurgerea lichidului nu produce nimic rau corpului, continutul fiind doar lichid fiziologic.

2. Proteze cu silicon: este o procedura mai noua si mult mai cunoscuta, e foarte important sa cunosti caracteristicile gelului siliconic. Spre deosebire de implantul cu ser fiziologic, gelul siliconic nu este lichid, e apropiat la palpare de un san natural, este elastic, dar nu-si schimba forma si modelul, nu se scurge chiar daca, dintr-un motiv oarecare s-ar produce o fisura in implant. Implantul cu gel siliconic este folosit in general de toti plasticienii pe plan mondial si reprezinta cea mai buna alegere. O alta deosebire se face tinand cont de forma implantului, existand doua categorii:
  • implant silicon rotund - poate fi cu profil scund (low profile) sau cu profil inalt (high profile).
    Implantul rotund scund (low profile) are forma rotunda si continut moale (daca nu se alege continutul high cohesiv) si "cade" cu tot continutul catre partea inferioara, nefiind reliefat in partea superioara. Acest implant e potrivit pentru cele ce doresc un san natural, plin si moale. In schimb implantul rotund inalt (high profile) este mai reliefat in partea superioara avand mai mult continut in aceasta parte;
  • implant silicon anatomic - (forma de lacrima) - aduce cel mai mult cu sanul natural si este, de fapt, ultima noutate in domeniul operatiilor de marire a sanului. Acest implant ofera posibilitatea unor multiple alegeri si a potrivirii de la persoana la persoana. Constructia implantului seamana cu cel natural, mai ingust in partea superioara si mai lat in partea inferioara, iar la o privire din profil arata ca si cum s-ar umple inspre partea de jos a sanului.

  Ce este siliconul folosit pentru implanturi si in ce operatii estetice mai este folosit?
Siliconul ca substanta este extras din nisipul marii si se prezinta sub diferite forme:
  • lichid (mai mult sau mai putin concentrat, ca apa sau ca o substanta uleioasa);
  • substanta gelatinoasa cu diferite grade de solidificare;
  • substanta solida.
Siliconul se poate modela, astfel incat sa para foarte natural si sa primeasca o textura asemanatoare unui san. De asemenea, il intalnim in diferite tipuri de operatii gen: operatiile pe sani, implant in barbiei si implant in obraji. Avantajul siliconului fata de alte materiale e acela ca ofera o garantie de lunga durata.

Siliconul prezinta un risc pentru sanatatea femeilor care isi fac implanturi? In ce masura este impiedicata obtinerea unor rezultate corecte in cazul unei mamografii?
Statistici efectuate arata ca anual, aproximativ 750.000 de femei sunt operate si li se implanteaza silicon. Sute de cercetari au demonstrat ca nu este nicio legatura intre efecte medicale negative si silicon, caci aceasta substanta nu cuprinde elemente otravitoare si nici nu conduce la reactii alergice. Dupa cercetari indelungi facute pe plan mondial, s-a dovedit ca siliconul nu produce cancer. Este o substanta des folosita, gasita in nisipul marii si in alte multe ingrediente naturale. In medicina moderna se folosesc multe obiecte facute din silicon in operatiile pe inima, operatiile urologice si in alte interventii chirurgicale.
Aceste implanturi au trecut cu brio experimente multiple in conditii de zbor cu avionul, scufundari subacvatice sau sport, precum si in conditii de tensiune atmosferica. In ziua de azi folosirea acestei substante este confirmata pozitiv de catre Ministerul Sanatatii din Israel si Ministerul Sanatatii al Uniunii Europene.

Se pot face analize: mamografii, ultrasunete (US), CT, MRI, dar trebuie sa luati in considerare ca descifrarea lor este ingreunata de prezenta implanturilor.

Cum se desfasoara operatia si cat dureaza? Dar recuperarea?
Operatia de marire (augmentare) a sanilor se efectueaza sub anestezie generala si consta in crearea unui "buzunar" despartitor in care se introduce implantul - sub glanda mamara sau sub muschi. In timpul operatiei, pacienta va primi perfuzie cu antibiotic pentru prevenirea infectiilor si tot pentru acest scop cusatura inciziei operatiei va fi facuta cu fir acoperit cu o pelicula antibacteriana. Interventia dureaza aproximativ o ora si difera de experienta si mana chirurgului, un chirurg bun poate se efectueze aceasta operatie in timp mai scurt.

Dupa operatie, pacienta va ramane sub supraveghere medicala inca 8 ore, dupa care va putea fi externata. In perioada urmatoare dupa operatie, pieptul ii va fi putin umflat. Dupa o saptamana, este necesar sa se prezinte pentru o verificare. In acea saptamana este recomandat repausul. Efortul fizic si activitatile sportive, pot fi reluate cu aproximatie la 2 luni dupa operatie. De asemenea, sunt recomandate consultatii medicale dupa o saptamana, o luna, la fiecare 3 luni, in prima jumatate de an si apoi anual.  

  Ce complicatii pot sa apara dupa operatie sau in timpul ei?
Ca si in orice alt gen de operatie si aceasta poate duce la complicatii, ele sunt rare dar este bine sa fiti informati despre acest risc. Diferiti factori pot produce complicatii: caracteristicile tesutului sanului, reactia sanului la implant, adica lucruri care nu pot fi prevazute dinainte. De aceea pot sa apara:

  • Sangerare - in primele 24 ore de la operatie si in cazuri rare, dupa saptamani sau luni, iar in acest caz trebuie drenat sangele, interventia facandu-se sub anestezie generala sau locala (preferabil generala), iar dupa interventie se lasa un tub de drenaj inca 24 ore;
  • Infectie - posibilitatile de tratament sunt: administrarea unui antibiotic, daca tratamentul cu antibiotic nu da rezultate, se poate scoate implantul din "buzunarul" facut, se spala locul si se reaseaza implantul la locul lui sau se scoate implantul, se asteapta cateva saptamani si apoi se repune in locul lui;
  • Capsula - este invelisul intarit care se formeaza in jurul implantului, poate duce la dureri si schimbari de sensibilitate a sanului.
    Posibilitatile de tratament in cazul unei capsule sunt: extragerea implantului, descuamarea invelisului tare si introducerea implantului inapoi, schimbarea locului ales in prima operatie pentru implant, inlocuirea implantului cu un altul din alt fel (De retinut! oricare din implantele care le schimba pe cele dintai, pot duce la formarea din nou a capsulei), tratament medicamentos;
  • Pierderea sensibilitatii zonei operate - exista, ca la orice alta operatie, o anumita pierdere a sensibilitatii sanilor, dar care dispare dupa cateva saptamani.

  Ce masuri trebuie sa ia pacienta inainte si dupa operatie?
Inainte de operatie
  • trebuie sa te lasi de fumat cu vreo 2 saptamani inainte de operatie si 2 saptamani dupa operatie. Explicatia: fumatul reduce livrarea sangelui si oxigenul din sange catre zona operata, unde tesuturile au nevoie de acest sange si oxigen pentru a se recupera;
  • nu trebuie sa mananci nimic inainte cu 8 ore de operatie.

Dupa operatie
  • timp de 2 luni este recomandat sa porti o bustiera speciala;
  • e interzis sa te expui la soare sau solar in urmatoarele 2 luni dupa operatie;
  • este recomandata exersarea fizioterapiei respiratorie, respiratiile reducand posibilitatea de crestere a temperaturii dupa operatie, precum si durerile;
  • nu trebuie sa stai in pat in pozitie culcata mult timp;
  • in primele saptamani dupa operatie nu ai voie sa ridici greutati;
  • sunt recomandate consultatiile dese in primele luni dupa interventie.

  Ce "termen de valabilitate" au aceste implanturi? Trebuie inlocuite la un interval de timp?
Protezele mamare din zilele de azi nu vin cu termen de valabilitate, media lor de inlocuire este cu aproximatie 15-20 de ani. Bineinteles ca in unele cazuri unde apar complicatii este necesara schimbarea implanturilor, dar in situatii normale pot sta in corp pana la 15 chiar si 20 de ani.

  Orice femeie poate sa-si faca implant sau exista si contraindicatii?
In general, orice femeie poate sa-si faca interventie de marire a sanilor. Insa, trebuie sa precizam ca marirea sanilor este contraindicata atunci cand pacienta este insarcinata sau sunt prezente probleme de cancer la nivelul sanului. Chiar si dupa sarcina se recomanda sa astepti 3-4 luni dupa terminarea alaptarii pentru a apela la interventia de marirea sanilor.

  Cum poate sa afecteze implantul mamar sarcina si alaptarea?
In timpul sarciniii glanda mamara creste.
Asa cum implantul este localizat in spatele glandei mamare, el nu poate deranja dezvoltarea acesteia. Dupa sarcina si in timpul alaptarii sanul se umple, iar la finalul alaptarii sanul se intoarce la forma lui anterioara. Implantul nu impieteaza conductele de lapte si nici glanda mamara, asa incat nu creeaza probleme in alaptare.

  Ce ne puteti spune despre injectia cu Macrolane? Se practica si la noi?
Da, se practica Macrolane-ul si in Romania. Macrolane-ul este un acid hialuronic si este injectat cu o tehnica speciala in sani sub glandula. Printre dezavantajele majore se numara: pretul destul de ridicat (asemanator cu cel al operatiei de marire a sanilor sau chiar mai ridicat); permite marirea sanului cu doar 130cc pentru fiecare, ceea ce este destul de putin pentru asteptarile unor paciente. Cel mai mare dezavantaj este rezultatul care se mentine pana la doar 2 ani, dupa care fiind necesara o noua injectare.

  Cu aproximatie, de cati bani are nevoie o femeie care doreste sa-si faca implanturi?
In general, un chirurg bun va efectua o interventie de marire a sanilor cu 3000-5000 euro, chiar si cu 5500 euro. Asadar, pretul difera de la un chirurg la altul, de obicei cei cu experienta mai mare au si pretul mai mare. Daca esti interesata de o astfel de interventie este indicat sa te informezi cat mai mult despre ea si sa faci o lista cu toate problemele si curiozitatile legate de aceasta operatie, sa te consulti cu mai multi medici chirurgi. Sa va feriti de chirurgi care va promit ca nu exista posibilitatea de complicatii, un chirurg bun intotdeauna va da toate informatiile si va explica tot pana la ultimul amanunt.
 

Comentariile 101-104 din 104

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • isabella pe 2 Apr 2009, 17:45
    Super articolul

    E foarte bun articolul,bravo...ma face sa ma gandesc si eu la un implant

    0
    0

  • dulcik_scumpik16 pe 2 Apr 2009, 17:25
    Asta da articol!

    Asta inseamna un articol bine conturat si bine informat in care nu iti mai lipseste nicio informatie si nu iti lasa loc de nedumeriri! felicitari!

    0
    0

  • Crina pe 2 Apr 2009, 15:14
    s-a operat cineva la dr Klein?

    S-a operat cineva la dr Klein?

    0
    0

  • dana vlasceanu pe 2 Apr 2009, 09:29
    implant mamar

    Foarte bun articol.Eu am ramas fara sanul drept acum 6 ani si sincer mi-as face reconstructie dar pretul este prea mare.

    3
    2
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod