Mărirea sânilor: "Implantul cu silicon trebuie făcut în spitale, nu în clinici"

Dr. Vik Vijh repară operaţiile estetice nereuşite în noul sezon din "Salonul ultimei şanse" care se difuzează pe TLC, în fiecare joi, de la ora 21:00.

Noul sezon din seria "Salonul ultimei șanse" îi urmărește pe chirurgul plastician Dr. Vik Vijh, dermatologul specializat în cosmetică Dr. Sam Bunting și hair-stylist-ul Skyler McDonald care încearcă să repare tot felul de proceduri greșite, ajutându-i pe pacienți să depășească aceste probleme.   

"Salonul ultimei șanse" combină cazuri reale şi poveşti înduioşătoare despre proceduri medicale greşite, cu o echipă de profesioniști.

Dr. Vik Vijh, un medic specializat în chirurgie cosmetică plastică şi reparatorie, a răspuns în exclusivitate pentru Eva.ro la câteva întrebări referitoare la operaţiile estetice. Dacă vrei să afli cum să alegi un chirurg bun, care sunt cele mai cerute operaţii estetice sau cum îţi dai seama dacă o liposucţie a fost făcută corect, citeşte interviul de mai jos!

1. Ce motivaţie ai avut când ai acceptat să colaborezi cu programul “Salonul ultimei şanse”?


Dr. Vik Vijh: “Salonul ultimei şanse” este un program despre operaţii chirurgicale nereuşite, iar chirurgia estetică este meseria mea. Aproximativ 50% din operaţiile estetice pe care le fac eu sunt intervenţii prin care refac operaţiile făcute de alţi medici. Ca urmare, când mi s-a cerut să colaborez cu acest program, de fapt mi s-a cerut să mă las filmat în timp ce mă ocup cu activităţile mele zilnice. Mi se pare important ca tot ceea ce facem noi să devină vizibil, nu fiindcă ne-am dori să arătăm întregii lumi cât de deştepţi suntem noi, ci ca să le demonstrăm oamenilor că, atunci când cineva greşeşte, aceste erori pot fi corectate. Întotdeauna e bine să ceri şi o a doua opinie. Întotdeauna e bine să mai întrebi un alt medic, după ce ajungi să te întrebi dacă medicul tău îţi spune sau nu adevărul.

 


Foto (stânga spre dreapta): hair-stylist-ul Skyler McDonald, chirurgul plastician Dr. Vik Vijh şi dermatologul specializat în cosmetică Dr. Sam Bunting


2. Dacă o femeie vrea să îşi facă o operaţie estetică, dar intervenţia i-ar pune viaţa în pericol, cum ar trebui să procedeze medicul? Care este abordarea corectă?


Dr. Vik Vijh: Voi începe prin a spune că, evident, nu trebuie să facă operaţia, însă nu acesta este răspunsul. Întrebarea ta e destul de corectă: cum poţi aborda o asemenea pacientă? În mod clar, nu trebuie să îi spui pacientei tale “Eu nu te operez” şi apoi s-o dai afară din cabinet, fiindcă ea se poate duce la un alt chirurg, care să fie mai puţin onest decât tine şi să-i facă operaţia. Abordarea corectă este să aduci şi alţi membri ai echipei, ca să ia parte la discuţie. Dacă ai doi sau trei medici care îi comunică pacientei această concluzie printr-un discurs educat şi atent, cu multă grijă, explicându-i clar motivele medicale, cresc şansele ca pacienta să renunţe de bunăvoie la operaţie. E posibil să fie nevoie şi de contribuţia unui psiholog, fiindcă dacă pacienta suferă foarte mult din cauza răspunsului tău, are nevoie şi de un asemenea ajutor... În concluzie, răspunsul la întrebarea ta ar fi următorul: desigur, nu trebuie să operezi o pacientă cu o asemenea situaţie, dar trebuie să iei toate măsurile de precauţie necesare, ca să te asiguri că pacienta nu va da imediat buzna în biroul altui chirurg plastician, care ar putea fi un om lipsit de scrupule, gata să-i facă operaţia fără să-i pese de riscuri.


3. Cât de mult îţi pune în pericol sănătatea un implant de sâni nereuşit? Şi cum se poate remedia o astfel de problemă?


Dr. Vik Vijh: Recent, au apărut nişte probleme serioase legate de PIP... Mai exact, PIP era o companie care se ocupa de implanturile de sâni, dar le făcea în mod fraudulos, folosind un silicon a cărui calitate nu corespundea standardelor medicale. Compania ştia acest lucru şi făcea operaţiile doar pentru a-şi creşte profiturile, fără să-i pese de paciente. Într-o asemenea situaţie, da, implanturile de sâni pot deveni un pericol pentru paciente, fiindcă operaţia nu se face în mod corespunzător. Însă aş spune că toate celelalte intervenţii de acest tip, dacă sunt făcute corect, cu un silicon de calitate medicală, nu prezintă riscuri pentru sănătatea pacientelor – în sensul că operaţia în sine nu te îmbolnăveşte grav. Nu se întâmplă aşa ceva. Putem renunţa deci la ideea că operaţiile de mărire de sâni ar fi periculoase pentru sănătate. Nu sunt periculoase.

Există însă şi riscuri pe termen lung, pentru operaţiile de mărire de sâni? Da, există nişte probleme reale care pot să apară, cum ar fi o contracţie capsulară, adică o cicatrice care se formează în jurul implantului. Într-o asemenea situaţie, se revine cu o nouă intervenţie, se elimină cicatricea, se schimbă implantul cu unul nou şi gata! O altă problemă ar fi operaţiile care nu sunt gândite corect de medic. De exemplu, medicul acceptă să opereze o pacientă care are o masă considerabilă de ţesut mamar şi are doar 20 şi ceva de ani, nu a născut, dar e posibil ca în viitor să-şi dorească să aibă copii... Dacă medicul îi pune implantul sub muşchi şi apoi pacienta naşte, sânii îi cresc, apoi i se lasă şi astfel îi afectează implantul. Deci această a doua problemă apare acolo unde chirurgul nu gândeşte operaţia privind-o în perspectivă, pe termen lung. Am multe paciente care vin la mine după ce un alt medic le-a făcut o operaţie care a arătat foarte bine cam doi ani, dar în niciun caz nu are cum să arate bine timp de 10 sau 20 de ani sau pentru tot restul vieţii lor.

De multe ori văd paciente care sunt tinere şi atunci le spun: “Ai două opţiuni pentru această intervenţie. Eu pot s-o fac astfel încât să arăţi mai bine în primii doi ani. Sau pot s-o fac astfel încât să arăţi nu chiar la fel de bine, dar să rezişti cu această intervenţie 10 sau 20 de ani şi să nu fii niciodată nevoită să te întorci în cabinetul meu ca să o refaci.” Toate pacientele cărora le prezint aceste două opţiuni o aleg pe a doua. Deci când faci o operaţie trebuie să te gândeşti la ideea de ansamblu, pe termen lung... Însă pentru întrebarea ta, răspunsul mai scurt ar fi că implanturile de sâni nu sunt periculoase pentru sănătate, dar pot să apară anumite efecte secundare în timp, deci poate să apară nevoia unei noi intervenţii.


4. Când îţi alegi un specialist în chirurgie estetică, care ar fi principalele argumente dacă vrei să previi accidentele nedorite?


Dr. Vik Vijh: O întrebare bună şi foarte des întâlnită. Cred că, dacă vrei să-ţi faci o operaţie estetică, trebuie să-ţi alegi foarte atent chirurgul. Prima mea recomandare ar fi să eviţi clinicile cu mare expunere – şi asta poate că sună ca o recomandare derutantă, dar ideea mea este că nu trebuie mers la o clinică neapărat celebră, ci mai degrabă la un chirurg pentru care ai primit o recomandare individuală. Vrei un chirurg despre care mai mulţi oameni pot confirma că este unul bun.

În al doilea rând, trebuie să te asiguri că medicul respectiv este cu adevărat chirurg plastician. Foarte mulţi chirurgi spun că sunt chirurgi plasticieni, dar în realitate nu sunt. Nu au pregătirea unui chirurg plastician, ci doar pregătire de chirurg. Deci nu sunt specialişti autorizaţi să practice chirurgia plastică.

E bine să-i verifici CV-ul, ca să afli ce a mai făcut medicul în cauză. Află de cât timp lucrează în domeiul chirurgiei plastice. În al treilea rând, caută-l pe Google şi vezi ce găseşti despre el. Citeşte articole, opinii, intră pe forumuri şi află ce spune lumea despre acest medic. Forumurile sunt foarte bune. De acolo poţi afla rapid dacă un chirurg e bun sau nu. Dacă omul are 10 comentarii favorabile şi unul nefavorabil, e posibil să-i fi fost antipatic unui pacient, dar dacă are 10 comentarii nefavorabile, nici nu merită să te apropii de el.

Când te duci la consultaţie, pune-i mai multe întrebări despre cazul tău, pune-l să-ţi descrie în detaliu procedura şi vezi dacă ştie ce spune. Întreabă-l câte alte asemenea intervenţii a mai făcut. Cere-i să-ţi arate nişte fotografii cu pacienţii pe care i-a mai operat. În felul ăsta îţi poţi face o idee cât mai completă.

Dacă medicul nu are fotografii pe care să ţi le poată arăta, ăsta e un semnal de alarmă. Dacă a mai făcut doar alte două asemenea proceduri, apare un nou semnal de alarmă. Dacă nici măcar nu e pe lista specialiştilor în domeniu, acreditată de autorităţile medicale, ai încă o problemă. Întreabă-l apoi despre spitalul în care urmează să facă operaţia, fiindcă operaţiile majore, cum sunt cele de mărire sau micşorare de sâni şi liftingurile faciale, trebuie făcute în spitale adevărate, nu în mici saloane de clinică. Dacă discuţi cu cei mai buni chirurgi plasticieni din lume, vei vedea că toţi îşi fac operaţiile în spitale adevărate.

Şi apoi trebuie să stai de vorbă cu anestezistul. Întreabă-l pe chirurg despre antestezist, care este şi el un element foarte important. Anestezistul este persoana care te menţine în viaţă pe durata operaţiei. E important să te consulţi cu anestezistul şi să vezi ce renume are şi el. Dacă îţi faci o operaţie de mărire de sâni, verifică şi ce fel de implant se va folosi, asigură-te că este de bună calitate. Trebuie să le spui tu ce fel de implant îţi doreşti, nu să-i laşi să-ţi ofere cine ştie ce implant ieftin.


5. Care ar fi cele mai frecvente proceduri solicitate de pacientele tale, care vin să-şi facă operaţii estetice?


Dr. Vik Vijh: E simplu. Pe lista primelor trei proceduri ca popularitate se numără operaţia de mărire de sâni, cea de “aranjare” a abdomenului şi liposucţia. De multe ori, pacientele care au născut mi le cer pe toate trei. O altă procedură extrem de solicitată este ceea ce unii numesc “Mămica refăcută”: doamnele care au născut atâţia copii câţi îşi doreau, au acum o familie completă şi ca urmare au ajuns cu sânii lăsaţi, cu pielea flască pe abdomen şi cu muşchii căzuţi. Pentru asemenea paciente facem o liposucţie în zona şoldurilor, le “aranjăm” abdomenul, le mărim sânii şi astfel le repunem în formă. Le facem să arate aşa cum erau înainte de a avea o familie.


Dr. Vik Vijh şi o pacientă cu o operaţie estetică nereuşită

6. Dacă ţi-ai făcut o liposucţie care nu a reuşit, cât de rău îţi poate afecta sănătatea? Care ar fi principalele semnale de alarmă?


Dr. Vik Vijh: O operaţie de liposucţie decentă, făcută cu un anestezist bun şi cu un chirurg atent, nu îndepărtează prea mult ţesut. O asemenea operaţie ar trebui să fie sigură, fără probleme. O liposucţie îţi poate crea totuşi genul de probleme pe care le generează orice tip de operaţie, dacă nu e făcută cum trebuie. Mulţi cred că liposucţia este o operaţie rapidă şi uşoară, fiindcă se taie doar mici porţiuni de ţesut, dar adevărul este că liposucţia e o operaţie majoră, care determină o modificare a fluidelor din organism. Pacienţii care solicită această procedură trebuie trataţi ca atare: începem tratamentul imediat după operaţie, le administrăm multe fluide şi ne asigurăm că nu se deshidratează. Şi nu mă refer aici la faptul că pacienţii trebuie să bea multă apă, ci la ideea că fluidele trebuie administrate direct intravenos. Deci în cazul operaţiilor de liposucţie, dacă sunt făcute corect şi medicul înţelege clar fiziologia şi efectele opreaţiei asupra pacientului, dacă tratează pacientul în consecinţă şi nu exagerează cu procedura, totul e destul de sigur. Pacienţilor care îşi doresc o asemenea intervenţie le-aş spune încă înainte de a-i opera că în primele două săptămâni după operaţie se vor simţi foarte slăbiţi, vlăguiţi, obosiţi şi se vor întreba de ce. E posibil chiar ca unii să ajungă să plângă şi să mă deteste fiindcă se simt epuizaţi, dar la finalul celor două săptămâni în mod sigur se vor simţi mult, mult mai bine.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • varea pe 8 Dec 2013, 15:39
    normal cred

    as vrea ca luimea sa traeasca fara silicoane

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod