De ce imbatraneste pielea?

Cercetarile arata ca exista doua tipuri distincte de "imbatranire a pielii": una cauzata de genele mostenite - imbatranirea intrinseca - si cealalta determinata de factorii poluanti din mediul inconjurator - imbatranirea extrinseca.
Imbatranirea intrinseca

Se refera la procesul natural si continuu de imbatranire a pielii care incepe, in mod normal, de la varsta de 20 de ani. Scade productia de colagen si elastina, doua substante proteice care asigura elasticitatea pielii. Capacitatea epidermei de "reinnoire" este tot mai inceata: celulele moarte sunt indepartate greu si generarea de noi celule tot mai scazuta. Cu toate ca procesul de imbatranire se declanseaza de la o varsta frageda, semnele vizibile nu vor aparea decat peste cativa ani.

Semne ale imbatranirii intrinsece
  • ridurile fine;
  • piele subtire si transparenta;
  • pielea de pe maini si gat este lipsita de fermitate;
  • scaderea densitatii osoase care confera un aspect de piele lasata;
  • piele foarte uscata, cu senzatie de mancarime;
  • procesul de transpiratie este redus, fapt care afecteaza improspatarea pielii;
  • incaruntirea parului;
  • caderea parului;
  • pilozitate excesiva;
  • unghii subtiri care se rup usor.


Imbatranirea extrinseca

Numerosi factori din mediul inconjurator se aliaza si accelereaza procesul natural de imbatranire a pielii.
Cel mai frecvent imbatranirea prematura este cauzata de expunerea solara. Insa nici repetarea unor expresii faciale, gravitatia, pozitiile de somn si fumatul nu sunt deloc benefice pentru pielea ta.

Fotoimbatranirea - fara o protectie optima, chiar si cele cateva minute de expunere solara zilnica se acumuleaza in fiecare an si determina schimbari semnificative ale pielii. Pistruii, tenul cu pete, vasele de sange vizibile, pielea aspra si iritata, ridurile fine care dispar cand pielea este intinsa, keratoza actinica (denumita si keratoza solara, este o leziune precanceroasa a pielii care apare mai ales la nivelul fetei, mainilor, antebratelor si gatului) si cancerul de piele pot aparea in urma unei expuneri solare fara protectie. Acest proces apare dupa cativa ani de expunere repetata la soare, iar pielea isi pierde capacitatea de regenerare.

Expresiile faciale repetate - daca esti adepta exercitiilor faciale pentru mentinerea unui aspect tanar este timpul sa renunti la ele.
Miscarile faciale executate cu o oarecare repetitie pot determina aparitia ridurilor fine si de expresie. De fiecare data cand folosesti un muschi facial se formeaza un "sant" la suprafata pielii, iar odata cu inaintarea in varsta pielea isi pierde elasticitatea si ii este mult mai dificil sa revina la un aspect neted.

Gravitatia - schimbarile gravitationale devin din ce in ce mai pronuntate odata cu varsta. La varsta de 50 de ani, cand elasticitatea cunoaste un declin dramatic, efectele gravitationale devin mai evidente. Aceasta este cauza principala care determina: caderea pleoapelor, forma falcilor si subtierea buzei superioare / pronuntarea celei inferioare.

Pozitiile de somn - aceeasi pozitionare a fetei pe perna in fiecare noapte poate determina aparitia ridurilor.
Acestea se pot permanentiza si nu vei scapa de ele dupa ce-ti ridici capul de pe perna. Femeile care obisnuiesc sa doarma pe o parte vor observa cel mai adesea aparitia acestor riduri pe obraji si barbie. Iar barbatii care prefera sa doarma cu fata in jos pot remarca aparitia ridurilor pe frunte. Asadar, de preferat este sa dormi pe spate.

Fumatul - tutunul cauzeaza schimbari biochimice in organism care accelereaza procesul de imbatranire a pielii. Cercetarile arata ca o persoana care fumeaza 10 sau mai multe tigari pe zi pe o perioada de 10 ani prezinta un risc mult mai crescut de a se confrunta cu ridurile adanci si o piele aspra, in comparatie cu una nefumatoare. De asemenea, s-a constatat ca fumatorii inraiti tind sa dezvolte dupa cativa ani o nuanta galbuie nesanatoasa a tenului.
Renuntarea la fumat este singura solutie. Expertii sustin ca pana si persoanele care au fumat foarte mult in tinerete prezinta o diminuare a ridurilor si o imbunatatire a fermitatii tenului dupa ce au renuntat la tutun.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • simika pe 13 Iul 2010, 13:42
    wowwww

    la 20 de ani isi da startul imabatranierea?????? e groaznica vestea....cel putin pentru mine. Ce e de facut fetelor? Sport, dieta...dar pielea....ce trebuie facut cu pielea noastra? Intreb pentru ca eu nu sunt de acor cu cremele...spun la uleiurilor si prosuselor pt bebei, dar totusi....Pe langa asta o piele brozata, da foarte bine. Nu ma duc la solar, nici nu am de gand, dar imi plac atingerile calde ale soarelui. Trebuie sa recunosc ca de vreo 3-4 ori in 27 de ani ai mei, mi-am ars pielea...asta e. Vreau sa stiu ce ajuta la hranirea pieli...o masca de corp, o pasta de legume ceva....Trebuie sa fim mereu frumoase si ce-i drept, fiecare varsta isi are frumusetea ei, dar hai sa ne ajutam sa ne pastram frumoase indiferent de anotimp, explozii solare...sa invatam sa ne ferim de tot ceea ce este daunator atat pielii cat si organismului. Forever ytinere!

    1
    0

  • adina_medintex pe 28 Oct 2009, 16:14
    pierderea elasticitatii pielii

    Buna, Un alt motiv pentru care inbatranim este faptul ca odata cu avansarea in varsata pielea incepe sa piarda din elasticitate. Aceasta elesticitate o putem recastiga cu ajutorul acidului hialuonic si a polifenolilor din mere.Produse de calitate la preturi accesibile puteti gasi pe urmatorul site: http://www.medintex.bizoo.ro/vanzare/cat/7249/Cosmetica+Anti-age. Fiti frumoase si pastrativa tineretea!

    0
    1

  • sima geanina pe 13 Iun 2007, 01:02
    remediu

    da ,nu-i asa greu totul depinde de tine de cum vrei sa arati ,de ingrasat nici pomeneala, incearca sa faci mai mult sport cum ar fi alergatul ,aerobicul, mersul pe bicicleta si vei vedea cum nu mai ai pofta de tigara multa vointa!!!!!!!!!!!!!

    1
    0

  • ioanasaftoiu pe 27 Mar 2007, 16:40
    ingrif\jirea si tratament cederea parului

    incerc acum toul sfatuiti ma cum sa opresc caderea parului.Cred ca ammluat de la coafeur ceva

    1
    0

  • Micky pe 19 Oct 2006, 10:26
    detoxifierea organismului

    am 28 de ani,de aprox.2 luni am iritatii pe fata si spate,mi-a aparut si matreata.As vrea sa stiu tratamente de detoxifiere,multumesc

    1
    0

  • claudia pe 17 Oct 2006, 17:51
    FUMATUL

    AM 25 DE ANI SI ARAT DE PARCA AS AVEA 30 SI ASTA CRED CA ESTE NUMAI DIN CAUZA FUMATULUI.CREDETI CA MA POT LASA DE FUMAT , DAR SA NU MA INGRAS ?DACA AVETI RASPUNSUL TRIMITETI-MI -L !!!!!!!!!!!!!!!!!

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod