merdenele+gogosi infuriate

  •  
    • 1303 mesaje
    28 Sep 2004, 12:28
    0 0
    sautare tuturor!
    Stie careva reteta de merdenele si cea de gogosi infuriate? ca mi-ar place sa prepar si acasa...
    pupici
  •  
    • 9837 mesaje
    28 Sep 2004, 19:04
    0 0
    fortelady, eu fac uneori pateuri folosind foietajul "Bela" din comert, si imi ies foarte bune. Cat despre merdenele, am incercat sa fac folosind foile de placinta din magazine, dar nu au iesit formidabile. Dupa cateva incercari nereusite, exasperata, am intrebat o vanzatoare de la un magazin de patiserie unde gresesc, iar ea mi-a spus ca pur si simplu ei folosesc niste foi care nu se comercializeaza in magazine.

    Gogoselele infuriate ma intereseaza si pe mine, chiar foarte tare. Mama mea facea din astea cand eram copil, dar a uitat reteta exacta. Isi aminteste doar ca erau facute cu iaurt sau smanatana...
  •  
    • 1303 mesaje
    28 Sep 2004, 19:50
    0 0
    aha... deci asta e misterul merdenelelor.. foile nu se comercializeaza, creeaza dependenta!!!
  •  
    • 25 mesaje
    28 Sep 2004, 22:10
    0 0
    Nu stiu daca sunt chiar infuriate, dar iti propun o reteta de gogosi mai altfel. Nu sunt dulci, dar parca si merdenelele sunt sarate, nu?

    Gogosele cu cascaval (reteta din Burgundia)

    Ingrediente (pentru 20 bucati): 200 g cascaval, 5 oua, 150 g faina, 80 g unt, 250 ml lapte, sare, piper.
    Mod de preparare: Taiati cubulete 100 g de cascaval si radeti restul pe razatoarea fina. Puneti intr-o cratita laptele si untul, gustati de sare si lasati pe foc pana ce clocoteste. Luati cratita de pe foc, introduceti faina (dintr-o data) si amestecati cu putere ca sa se incorporeze bine. Puneti cratita din nou pe foc si lasati sa fiarba 2-3 minute, amestecand intruna, pana ce aluatul incepe sa se desprinda de pe margini. Luati din nou cratita de pe foc si introduceti pe rand ouale, amestecand bine de fiecare data. Sarati, piperati si adaugati cuburile de cascaval. Spargeti ultimul ou intr-un bol si bateti-l bine cu furculita. Luati cu ajutorul a doua linguri cate putin din aluat, asezati gogoselele pe o tava unsa cu unt (lasand spatii libere intre ele), ungeti-le cu oul batut si bagati-le in cuptorul incins la 150¡C. Lasati-le 20 de minute, scoateti-le, presarati peste ele cascavalul ras si bagati-le din nou in cuptor, circa 3-4 minute, pentru ca acesta sa se topeasca. Gogosile cu cascaval se servesc caldute sau reci, ca aperitiv sau ca antreu, impreuna cu salata verde.

    Merdenele cu branza de oi (sau cu alte umpluturi)
    1/2 kg faina;
    aprox 350 ml lapte;
    o lingurita rasa sare;
    1/2 lingurita zahar;
    20g drojdie;
    250g branza burduf;
    100 g grasime (eu folosesc unt)

    Drojdia se freaca cu zaharul pana sa lichefieaza, se dilueaza cu 100 ml lapte caldut si se amesteca cu 2 linguri de faina, se lasa la crescut pana se dubleaza dupa care se adauga restul de lapte (se poate folosi si apa) , faina si sarea. Se framanta pana aluatul se desprinde de pe degete si vas (cu mixerul pana se desprinde de pe vas), se lasa la crescut 15 minute (intr-un loc caldut ).
    Aluatul se pune pe masa presarata cu faina se rasuceste in forma de sul ceva mai gros si se taie in 15 bucati.
    Fiecare bucata se intinde in forma de dreptunghi (cu o latura aprox de 20 cm, cealalta cat iese si grosime aprox 3-4 mm) se unge cu untul topit dar nu fierbinte (cu pensula) se ruleaza pe latura lunga, capetele ruloului se innoada si se aseaza pe masa (in forma rotunjita) la crescut aproximativ 30 minute. Se intind apoi in forma de rondea, pe jumatate se adauga umplutura cu cealalta jumatate se acopera umplura si se strang putin capetele intre degete ca sa se lipeasca.

    Se prajesc in ulei sau se aseaza in tava cu distanta intre ele, se mai lasa la crescut 15 minute dupa care se coc in cuptor (preincalzit) la 200 C, cam o jumatate de ora (dar vezi si tu cand sunt gata), poti sa le ungi cu putin ou inainte sa le dai la cuptor.

    Daca mai vrei retet de gogosi, le gasesti la:
    http://www.culinar.ro/retete-culinare,Dulciuri,Gogosi
  •  
    • 25 mesaje
    28 Sep 2004, 22:56
    0 0
    O reteta f. veche, adica excelenta, ca inainte stiau oamenii sa manance mai bine:
    Gogosi cu gem / dulceata / ciocolata de menaj.

    500 g faina, 50 g zahar, 50 g unt, 2 oua intregi (sau 4 galbenusuri), 30 g drojdie, apox. o cana lapte (cat cere faina), 1/2 lingurita sare, vanilie, coaja de lamaie si portocala.

    Se inmoaie drojdia cu putin lapte cald, se presara faina deasupra si se lasa la cald sa dospeasca. Separat, in vasul in care se framanta aluatul, se bat ouale (sau galbenusurile) cu sarea si apoi cu zaharul. Se pune plamadeala, se omogenizeaza si se adauga, alternativ, lapte si faina. Coca trebuie sa fie moale, insa bine framantata (lapte se pune cat cere faina). Cand se desprinde aluatul de pe mana, se adauga untul topit caldut, framantand in continuare.
    Se lasa sa cresca pana isi dubleaza volumul. Dupa ce a crescut, se framanta din nou - ca sa dea inapoi - si se imparte in doua. Se intinde o foaie de 1/2 cm. Pe jumatate de foaie se fac ronduri (cu o forma sau un pahar mare) FARA sa se taie aluatul. Se pune in mijloc umplutura (ciocolata de menaj, dulceata sau gem). Din cealalta jumatate de foaie se taie rondele care se aseaza peste cele dintai si se apasa imprejur cu degetul sa se lipeasca (sa nu aiba faina intre ele). Se taie din nou cu aceeasi forma, patrunzand complet aluatul.
    Se lasa sa mai cresca aproximativ 1/2h. Se pun la copt intr-o cratita cu ulei incins. Focul nu trebuie sa fie prea tare pentru a nu se arde uleiul. Se trec gogosile prin zahar pudra sau zahar vanilat, iar apoi prin scortisoara - cat sunt inca calde.