Mamaliga!!!

  •  
    • 9835 mesaje
    22 Sep 2004, 01:37
    0 0
    Unul dintre testele pe care trebuie sa le treaca o tanara sotie este pregatirea mamaligii.

    Iata cateva secrete:
    1. mamaliga se poate fierbe in orice fel de cratita, dar buna va iesi numai dintr-un CEAUN!!!
    2. malaiul se pune in apa inca rece, ca sa nu faca cocoloase.
    3. proportia trebuie sa fie cam 50-60% malai din volumul ocupat de apa in ceaun.
    4. mamaliga iese mai buna daca puneti in ea, de la inceput, si un strop de ulei, cat face sticla o data "gal-gal"
    5. nu uitati sarea - trebuie suficienta, ca degeaba iese frumoasa, daca e nesarata.
    6. mamaliga se fierbe la foc mic, cam 45-60 minute!!!!
    7. este gata in momentul in care incepe sa miroasa "a copt" (o sa aflati din proprie experienta care este acest miros)
    8. nu mai amestecati in ea cu 2-3 minute inainte de a o rasturna pe un fund de lemn, ca sa se desprinda usor.
  •  
    • 1118 mesaje
    22 Sep 2004, 03:05
    3 0
    Da' daca malaiu-i grisat e gata in 10-15 minute.
    Eu pun la 2 cani de apa o cana de malai.
  •  
    • 27 mesaje
    22 Sep 2004, 12:03
    1 1
    Exact ieri am gasit cateva chestii interesante despre mamaliga, de la specialiste, asa ca vi le scriu si voua.

    MAMALIGA
    "Faina trebuie sa fie uscata si cernuta. Cea mai frumoasa mamaliga iese din malai grisat. Apa se pune in ceaun, la fiert, cu sare. Cind clocoteste, se pune putina faina, in ploaie, se mai lasa sa fiarba, apoi se pune toata faina odata si se lasa sa fiarba 10-15 minute, fara sa amestecam. Botul format se rupe in patru cu facaletul si se mai lasa la fiert. Dupa aceea, se micsoreaza flacara ori se trage ceaunul pe marginea plitei si se amesteca bine, sa nu ramina cocoloase. Ceaunul se pune iar la fiert, mamaliga se mai amesteca, apoi se rotunjeste cu o lingura umeda si se mai lasa sa se coaca usor. Apoi, se rastoarna pe un fund din lemn, iar mamaliga nu trebuie sa curga si neaparat trebuie sa fie rumenita usor. Se poate face si mamaliga pripita – cind clocoteste apa, se pune toata faina, in ploaie, si se amesteca mereu, pina este fiarta. Se face repede, dar nu-i asa de gustoasa".
    ... sau imbunatatita Mamaliga se «asorteaza» foarte bine cu brinza sarata. De pilda, se poate face bulz sau «urs», din doua straturi de mamaliga fierbinte, intre care se «ascund» cantitati maricele de unt si brinza de oaie. In Bucovina, «ursul» se serveste cald, in vas de lut, alaturi de ceapa cruda, zdrobita si presarata cu sare. Din mamaliga se face si "ciuci" – un bot care are in mijloc putina brinza grasa si sarata. Mamaliga este rotunjita ca mingea in jurul brinzei, iar botul este rumenit in spuza. La stina se pregateste si balmosul, o specialitate rivnita de orice drumet cunoscator. Baciul Constantin Dragan, din comuna Vama, ne-a spus ca in ceaun, in loc de apa, se pune smintina la fiert, la foc iute. Cind clocoteste, se adauga faina, in ploaie, si se fierbe pina miroase a mamaliga prajita, iar deasupra se ridica grasimea din smintina. Cit este fierbinte, balmosul trebuie impanat cu bucati de brinza si se serveste cald. Baciul ne-a mai impartasit un secret: dupa balmos nu se bea apa!. Tot in Bucovina se obisnuieste sa se prepare si un sortiment de mamaliga dulce, numita "malai". Gospodina amesteca, la un kilogram de faina de porumb, o cana cu gris sau cu faina alba si o lingurita de sare. Totul se opareste cu o cantitate tripla de lapte indulcit (sau apa), se amesteca si se lasa sa se racoreasca. I se pot adauga arome, oua si untura, apoi amestecul se coace intr-o tava tapetata, pina se rumeneste. Peste malaiul scos din cuptor se poate turna sirop fierbinte de zahar ars sau smintina. O varianta a "malaiului" sint alivencile – placinte romanesti din brinza multa si faina de malai, dulci sau sarate, servite tot cu smintina si foarte apreciate de meseni.
    Mamaliga in paturi. Se face o mamaliga nu prea virtoasa, se unge o tigaie cu unt, se pune un strat de mamaliga, un altul cu brinza de oi si unt, apoi iar mamaliga, cascaval si telemea rasa, iar mamaliga, apoi tochitura din ceafa de porc facuta cu usturoi si ceapa, iarasi un strat de mamaliga. Deasupra se rad bucatele de brinza, de toate felurile, se pun cuburi de unt si se pune tava in cuptor. Preparatul se serveste cu muraturi.
  •  
    • 457 mesaje
    22 Sep 2004, 13:02
    1 1
    Deja imi ploua in gura. doamne! ca mult imi mai place mamaliguta cu branza!
  •  
    • 9835 mesaje
    23 Sep 2004, 19:46
    0 0
    Maricica, am facut de vreo cateva ori mamaliga dupa o reteta gasita intr-o revista.

    Se face o mamaliguta pripita, in care se adauga morcov si ceapa taiete marunt-marunt si apoi calite.

    Apoi, mamaliguta asta se pune intr-o cratita mai larga, in care se fac "cuiburi" cu dosul unei linguri. In fiecare dintre ele se pun mai intai bucatele de margarina sau unt si apoi oua (fara coaja, desigur ).
    (Pe deasupra se mai pot pune si rondele de carnaciori.)
    Se baga la cuptor.
    Cand ouale sunt aproape gata, se presara cu branza mai grasa, rasa, si se mai lasa cateva minute la cuptor.

    Pentru ca ouale sa se faca mai repede (altminteri, e surprinzator cat de mult dureaza pana se fac!), cratita poate fi acoperita cu un capac sau cu folie alimentara de aluminiu.

    Se serveste cu smantana si, eventual, cu supliment de branza rasa.
  •  
    • 457 mesaje
    27 Sep 2004, 08:48
    0 0
    donna, unde esti mama? ca n-am inteles cum e treaba cu mamaliga asta!?
    Calesc morcov+ceapa si le fierb impreuna cu malaiul? rezultand mamaliga pripita? mai zi o data ca nu-s lamurita, doar prima parte restul am inteles.
    Mii de multumiri!
  •  
    • 9835 mesaje
    27 Sep 2004, 13:19
    0 0
    Acilea sunt... Mai intai faci mamaliguta pripita, si pe urma pui legumele calite in ea.
    (Am inteles eu gresit, sau soacra-ta chiar s-a maritat????)
  •  
    • 457 mesaje
    28 Sep 2004, 07:37
    0 0
    Da, bey, s-a cununat religios a trait fara cununie 34 de ani cu cel de al doilea sot, nu a fost divortata de primul iar el a decedat in urma cu 2 ani si asa ca s-a hotarat sa faca nunta cu actualul. Toata viata mi-a reprosat ca mi-a facut nunta si ca a muncit la nunta mea, acum mi-a venit mie randul. numa' ca-i o mare diferenta, ea a fost ajutata pe cand eu nu. Acum nu mai conteaza astazi deja sunt mai odihnita.
    Multam' frumos, pentru explicatie acum am inteles.
    Te pup.
  •  
    • 9835 mesaje
    28 Sep 2004, 19:12
    0 0
    Oh, acum poti si tu sa-i scoti pe nas soacra-tii ca tu ai facut fata singurica!
    Oricum, sa-i fie intr-un ceas bun! E bine ca s-a "crestinat" - mai bine mai tarzu, decat deloc.