soia
-
0 0ce retete faceti cu soia?
dar care sa fie si bune? -
Snitelele din soia ies foarte bune mai ales daca le pui diverse condimente. Sotul meu caruia ii place foarte mult carnea nu s-a prins ca e vorba de carne vegetala. Si mamaia face tot felul de mancaruri cu soia granule: ardei umpluti, sarmale, tocanita, soia cu sos(cu suc de rosii si usturoi), ciorba. Mie mi se pare foarte gustoasa si abia astept sa merg la piata sa cumpar si boabe de soia care imi plac foarte mult prajite(ca semintele) cu putina sare. Si sunt foarte satioase!
-
Toate preparatele care se fac cu carne se pot face si cu soia. Secretul consta in condimentele pe care le folosesti in saramura pentru inmuiat soia si in mancare. Un gust foarte bun ii da maghiranul, cimbrisorul, coriandrul, nucsoara, ienibaharul. Le folosesti in functie de ce iti place. Eu prefer aromele exotice, amestecuri de condimente.
Iata o reteta cu soia granule:
Dovlecei umpluti cu soia
Ingrediente:
4 dovlecei de marime medie, 1 ceapa, usturoi, 100 gr granule soia, frunze de patrunjel, 2-3 rosii, 1-2 linguri de vin alb, condimente (sare, piper etc. dupa gust), cascaval
Preparare:
Se inmoaie granulele de soia in saramura preparata dupa gust. Dupa min. 1-2 ore se scurge. Intre timp spala si se taie dovleceii in lung. Cu o lingurita se scobeste mijlocul jumatatilor de dovlecei; rezultatul va fi o "barcuta" cu peretele de 5-10 mm.
Umplutura: Se caleste ceapa, se adauga rosiile, granulele de soia, si mijlocul scobit din dovlecei, usturoiul, condimente, patrunjelul, vinul. Se lasa la foc mic cca 15-20 minute.
Se umple dovleceii cu umplutura de mai sus si se pune la cuptor pentru cca 20-25 minute. Se scot, se rade cascaval pe deasupra si se mai pun in cuptor pt 5 minute.
Pofta buna.
Nota: aceeasi reteta se poate prepara cu seminte de grau (trebuie fierte sau lasate la inmuiat peste noapte) in loc de soia - fff. bun pentru cure de slabire. -
Se pot, de asemenea, pregati piftele cu soia: clocotesti apa in care adaugi sare, vegeta, cimbru, piper, adaugi soia fulgi si o lasi sa fiarba la foc mic (atentie ca da in foc foarte repede). O lasi cam 40 minute la fiert, dupa care o pui intr-o sita sa se scurga bine. Separat dai prin masina de tocat o ceapa, 2 catei usturoi, 1 cartof mic, un colt de paine veche muiata in apa si stoarsa bine. Amesteci cu soia scursa, adaugi un ou (daca tii post, inlocuieste oul cu faina de grau + o lingura de malai), adaugi piper, vegeta, o legatura marar tocat, amesteci bine, le dai forma de piftele, le dai prin faina si le prajesti in ulei incins. Se pot servi ca atare, cu garnitura de piure, cartofi prajiti, sau le poti face cu sos de bulion.