Fierberea rapida a carnii de vita
-
13 8Cine poate sa-mi dea un pont legat de fierberea carnii de vita /vitel, intr-un timp mai scurt si nu la aburi (caci nu am cratita sub presiune).Inmuiata, marinata, batuta,tare as vrea sa stiu...Caci din cauza timpului lung pe care il pierd fierband-o (3 ore lejer),noi nu prea mancam carne de vita in familie...desi e sanatoasa si mai sunt si la dieta acum...
Va multumesc!
Alibb -
Depinde si ce fel de carne cumperi,eu nu am avut probleme cu fierberea ei..daca vreau sa fac o ciorbita cumpar pulpa de vita maturata si o tai cuburi,fierbe destul de repede,cam intr o ora.Pentru gratar (nu prajesc niciodata carnea deci nu stiu sa ti spun cum ar iesi in tigaie) cumpar intotdeauna antricot de vita sau de vitel.In unele marketuri au antricot si cotlet de vitel de lapte care se fac f repede.Nu cumpar niciodata vrabioare,iti rupi dintii in ele.
Pun antriocotul in tigaia de teflon si il las pana se patrunde cat de cat,apoi adaug putin unt cat sa acopere feliile (pentru 2 felii de antricot cred ca e suficient sa pui maxim o lingura de unt).Iese f bun si merge f bine cu niste legume facute tot in felul asta..eu pun ardei gras,dovlecel,vinete,rosii si ceapa taiate felii si le fac asa la gratar.Combinatia e super tare.
Rasolul insa fierbe f greu n ai ce i face,eu il fierb ore ,pana se desface singura carnea,insa iese f bun.Spre sfarsit pun in oala si cativa cartofi taiati cuburi si..un pic de unt (iar) .Mai poti adauga in timp ce fierbe o foaie sau 2 de dafin si niste piper boabe.Il mancam cu lamaie si salata verde.Este absolut delicios. -
de pe culinar am luat o reteta de marinat carnea de vita:
Kiwifruit marinade:
2 kiwi fin tocate(pisate cu furculita sau blenderul)
1 lingura miere
2 lingurite gimbir ras(io am pus pudra)
piper macinat(mare)
se amesteca bine se acopera/freaca carnea
se lasa cel putin 15 minute ,se intoarce din cand in cand,
Eu am lasat carnea la frigider vreo 3 ore apoi am pus-o la cuptor. A iesit foarte foarte moale.Prea moale dupa gustul meu.
Cica kiwiul are niste enzime care fragesc carnea.Se pare ca asa e.
Cred ca pt gratar e numa buna. -
eu am spus mereu ca a gati vita/vitelul este adevarata pricepere in ale bucatariei (andreea m-ai uimit cu asta)
eu recunosc, in afara de stroganoff -care imi iese super, mama!, ce modesta!-, mai fac friptura la punga (doar asa imi iese comestibila) -dar cumpar numai vitel de lapte, vita braziliana, si inca ceva -dar nu-mi amintesc acum cum se numeste partea aia de carne-
la al meu sot ii place tare carnea de vita, dar intelege ca nu stiu sa o pregatesc!
deci, incearca si punga, pui acolo toate condimentele, vinul...iese super! (si este rapid) -
Asta a fost buna ellado Stiu ca sunt pe dinafara cu bucataria insa la mine in casa f rar gasesti carne de porc insa intotdeauna am macar in congelator ceva vita si m am adaptat.O pregatesc f simplu si noua ne place,nu iese tare,e chiar destul de frageda si putin suculenta..Poate am eu noroc de carne buna Oricum nu gatesc decat antricot (uneori cotlet) pentru friptura si acela este moale oricum.
ps: O cumpar de la carrefour -
Cu rusine trebuie sa recunosc ca nici macar partile vitelului/vitei nu le cunosc, adica "vrabioara", "antricot", chestii-trestii...Cine imi face un scurt dictionar, oameni buni, ca ma fac de ras la 30 de ani...Daca numai pork am prestat si pui pana acuma...Dar parca tare mi-e pofta de vita asta, si maiales de stroganoff (am facut cu porc - mama mia!)...
Ce fel de punga sa pun? Nu se topeste in cuptor?
Marinarea cu kiwi e interesanta, dar nu devine carnea dulceaga, searbada la gust? -
va zic o reteta la o friptura de carne de vaca. Dupa ce o taiati felii cam de 1 cm grosime , o puneti intr-o cratita in care ati pus un strop de ulei(atit cit sa ungeti cratita), apoi puneti carnea , peste care turnati vin rosu incit sa acopere carnea din cratita si mai adaugati si apa cam 2 cani, sare,piper si o puneti la fiert. .O lasati sa fiarba pina scade de tot si apoi puneti ulei incit sa o prajiti(rumeniti) si pe-o parte si pe alta. Cind este gata rumenita adaugati o cutiuta mica suc de rosii si o jumate cana de apa , 4 foi de dafin. Lasati sa mai dea un clocot pina se formeaza un sos mai grosut. Daca vreti mai mult sos puteti pune mai mult suc de rosii si apa. Va garantez ca obtineti o friptura frageda si gustoasa. Nu puneti sucul de rosii mai repede(intareste carnea).Astept comentarii de la cele care au incercat aceasta reteta.
-
alibb said:Cine poate sa-mi dea un pont legat de fierberea carnii de vita /vitel, intr-un timp mai scurt si nu la aburi (caci nu am cratita sub presiune).Inmuiata, marinata, batuta,tare as vrea sa stiu...Caci din cauza timpului lung pe care il pierd fierband-o (3 ore lejer),noi nu prea mancam carne de vita in familie...desi e sanatoasa si mai sunt si la dieta acum...
Va multumesc!
AlibbIncearca sa pui putin bicarbonat de sodiu la fiert.