Pizza cu blat moale

  •  
    • 216 mesaje
    25 Oct 2006, 15:18
    0 1
    Buna fetelor. Ma ajutati si pe mine cu o reteta de blat ptr pizza care sa fie moale asa ca painea. Aseara am facut un blat bolovan de imi era mila sa-l dau si la un caine care mananca oase. Merci.
  •  
    • 9837 mesaje
    25 Oct 2006, 17:21
    0 1
    ciclam, asa imi iese si mie blatul, de cele mai multe ori. uneori insa, desi tot reteta aia e, imi iese pufos.

    nu stiu care e secretul...

    pentru data viitoare mi-am pregatit o cutie cu faina pentru pizza, luata din comert. sa vedem cat de buna o fi si aia...
  •  
    • 405 mesaje
    25 Oct 2006, 22:19
    0 0
    mama prietenului meu pune si un pahar de ulei in aluat si ii iese foarte pufos blatu...eu nu puneam ianinte ulei si iesea tare, insa acuma s-a schimbat.
  •  
    • 3201 mesaje
    25 Oct 2006, 22:43
    0 0
    Uleiul de masline in blat si o coca moale (nu supra-saturata de faina), lasata sa creasca bine la caldura este secretul. Eu pun si putin mai multa drojdie decat in reteta. In plus, ar trebui tinetuta mai putin la cuptor pizza. Eu asa am inceput sa fac, fiindca inainte, pana nu se usca blatul, nu-l scoteam din cuptor. Acum las focul relativ mare, ca sa se rumeneasca cascavalul si il opresc cand inca pare crud. Ei bine, nu e; e ok sa fie coca moale in mijlocul tavii, fiindca pe blat s-a pus sos.
  •  
    • 13915 mesaje
    26 Oct 2006, 00:15
    0 1
    nu fac pizza, ce-i drept, dar de 2-3 ori cind m-au pus altii.......am cumparat aluat de la cuptorul de piine si cu toate chestiile alea pe el a iesit buna...(zic ei, ca eu nu am mincat!).
  •  
    • 4487 mesaje
    26 Oct 2006, 09:14
    0 0
    ciclam o sa-ti dau o reteta pt. coca de pizza. este foarte buna, moale si se mentine proaspata si a doua zi.
    dar diseara, cand ajung acasa.
  •  
    • 213 mesaje
    26 Oct 2006, 12:32
    0 0
    ciclam, uite reteta mea:
    -2 linguri de margarina
    -2 cesti lapte sau apa caduta
    -drojdie proaspata cat o nuca
    -1 lingurita de zahar
    -1 praf sare
    -faina cat cuprinde ,atat cat sa nu iasa o coca tare(de regula se observa ca atunci cand e suficienta faina ,coca se desprinde usor de pe castron si ramane curat)
    Se lasa la crescut.Isi va dubla volumul.
    Se intinde cu sucitorul si se formeaza foia pt tava mare de la aragaz.Se pune in tava unsa si tapetata cu putina faina.
    Peste foaie se pun bucatele de carnati, muschi file sau salam ,sau ce vrei tu si se da tava la cuptor aprox 5-10 min, pana creste usor.
    Se bat 4 oua si se rade o bucata maricica de cascaval in ele.Se scoate tava din cuptor si se pune usor compozitia de ou+casaval ras.Se da din nou la cuptor 5-10 min pana se incheaga putin omleta.
    Se caleste ceapa, se adauga ciuperci taiate (din conserva),putina apa, si la sfarsit bulion si oregano. Se scoate iar tava si se pune deasupra aceasta compozitie. Peste acest sos se pot pune si masline, rondele subtiri de rosii si ardei si se rade cascaval pe deasupra. Se da din nou la cuptor. Atentie nu se tine exagerat de mult la copt pt ca se intareste blatul dedesubt.Ar trebui sa fie gata cam in 30 min.Spre final poti opri arzatorul de jos si sa dai drumul la rezistanta de sus, acum depinde ce aragaz ai.
    S-ar putea sa nu-ti iasa perfect din prima, dar daca o faci de 2-3 ori apoi devii experta.
  •  
    • 216 mesaje
    26 Oct 2006, 17:18
    0 0
    Multumesc fetelor. Am sa incerc si va tin la curent.
  •  
    • 2489 mesaje
    26 Oct 2006, 19:02
    0 0
    ciclam,daca vrei ca pizza sa fie moale si pufoasa la mijloc si coaja mai coapta,pune pe aluatul intins in tava un pic de margarina de prajituri moale ca pe un sandwich,apoi un strat de sos de tomate si umplutura in feliute subtiri,apoi briza rasa si dai la cuptor,pina ce brinza se topeste.Eu fac asa si la aluatul din comert.
  •  
    • 4487 mesaje
    26 Oct 2006, 19:17
    0 0
    ciclam sa-ti dau reteta de pizza pe care o fac eu. ( reteta este pt. robot, dar poti sa o faci si de mana)
    pt.coca: 400gr. faina
    1/2 lingurita sare
    20 gr drojdie proaspata sau 1,5 plic drojdie uscata
    2 linguri ulei pt. gatit
    aprox. 240 ml.apa(35 grade)
    pt. topping:
    300 ml. pasta tomate (la conserva)
    1 lingurita verdeata amestecata (uscata si proaspata)
    1 ceapa
    2 catei de usturoi
    sare si piper
    zahar

    ingrediente de presarat peste sos: masline, salam, ciuperci, ansoa, mozzarella, ardei, cascaval ras si ulei de masline dupa gust.

    ingredientele pt. coca le amesteci pana s-au amestecat toate. apoi pui intr-un lighean, la crescut o jumatate de ora. pui deasupra ligheanului o carpa uda, calda.
    apoi ingredientele, toci ceapa si usturoiul, calesti ceapa intr-o tigaie. adaugi rosiile si verdeata, si lasi sa fiarba la foc mic timp de 10 min. condimentezi dup gust cu sare, piper si zahar. lasi apoi sosul sa se raceasca.
    incalzesti cuptorul la 250 grade.
    intinzi coca pe masa de lucru pe care presari faina si intinzi coca in doua foi (pt. ca iti ies doua pizza). torni mai intai sosul, apoi topingurile pe care le tai inainte. ungi tava cu ulei de masline pui coca cu toate ingredientele pe ea, pui si cateva picaturi de ulei de masline si bagi pizza la cuptor cam 12-15 minute. Eu o las 15 minute. o scoti si....pofta buna. Sper ca ai inteles ce ti-am scris.
  •  
    • 1118 mesaje
    26 Oct 2006, 21:21
    0 1
    450g faina, drojdie proaspata 50g, ulei o cescuta, sare, eu pun si oregano in blat, si apa cat cuprinde

    iese o coca elastica

    un truc ar fi: lasi sa creasca in castronul unde ai framantat apoi o intinzi, pui tot ce vrei pe ea si o mai lasi sa creasca de-abia pe urma o dai la cuptor

    mai pufos de-atat nu exista!
  •  
    • 1225 mesaje
    26 Oct 2006, 23:01
    0 1
    Eu fac pizza de multi ani si pot spune ca am incercat toate variantele de aluaturi, dar, cu mici exceptii, tot nu iese blatul ca la pizzerie. M-am prins si de ce: ei folosesc cuptor electric sau vatra, la cuptorul de aragaz se usuca blatul.Dar preferam cantitatea calitatii...
  •  
    • 213 mesaje
    26 Oct 2006, 23:46
    0 0
    miss_smith ai dreptate ,retetele noastre de pizza cu aluat dospit sunt o gaselnita, pt ca reteta traditionala de pizza este :faina, apa, sare ,atat si bineinteles un cuptor cu lemne, dar cum ne-am modernizat in veci nu vom reusi sa facem doar cu aceste ingrediente o pizza comestibila, asa ca s-a trecut la "imbunatatirea retetei", rezultatul sunt numeroasele retete de aici sau din alte parti.
    Citeste mesajul postat mai jos de cineva pe un alt forum ,este pertinent si poate careva din voi veti avea curajul sa-i urmati reteta.Eu una nu m-am incumetat. Daca cineva totusi se incumeta astept sa ne spuna daca a reusit.

    "Eu am vazut acum mai multi ani pe raiuno o emisiune de vreo 3 ore dedicata pizzei, cred ca se chema "la vecchia fattoria" ( emisiunea) si mi-am schimbat total impresia despre placinta italiana.
    Printre altele s-a subliniat ca in pizza napoletana, asa cum se facea ea acum zeci de ani, nu se pune drojdie si nici vreun alt factor de dospire.

    Reteta este : faina, apa, sare. Atit.

    trebuie subliniate insa niste aspecte:
    1. aluatul devine "bun de mincat" prin tehnici de framintare si aruncare in aer ( cea care pare atit de spectaculoasa dar atit de importanta pentru aluat, de fapt).
    2. pizza se coace in cuptoare speciale cu foc de lemne.
    3. "umplutura" nu este atit de grea si aglomerata ca in retele actuale de pe net.

    Deoarece nu ne permitem sa avem cuptoare speciale pentru pizza, bineinteles ca nu putem respecta aceste reguli daca nu vrem sa ne trezim cu o turta pe care n-o maninca nici pisica, saracuta de ea...

    Insa eu va spun ca am exersat pina mi-a iesit, intr-un cuptor amenajat in curtea socrilor mei si nu se compara deloc cu ce reusesc eu sa fac acasa, in cuptorul de la aragaz...

    Deci reteta mea pentru cuptorul de acasa este:
    faina, apa calda, sare si drojdie uscata.

    Amestec faina cu drojdia, adaug sare, amestec din nou, pun apa calda cit sa-mi iasa un aluat foarte moale, aproape lichid si o las sa stea vreo 10 minute dupa care mai adaug faina si framint ca sa ajunga sa iasa tot moale dar usor de adunat din castron.
    In tava, intind (cu mina)ulei de masline si cu ce imi ramine pe miini, desprind aluatul ( elastic) si-l intind cit pot de bine ca sa acopar tava. Imi mai pastrez o bucatica de aluat pe care o transform intr-un "tub" subtire pe care, dupa ce am pus ingredientele pe pizza
    il pun pe marginea pizzei, de jur imprejur, in cerc ( am tava rotunda) ca sa nu las sucurile si restul sa se prelinga in tava in timpul coptului.
    Fac citeva gauri cu furculita in aluat, ung aluatul cu suc de rosii ( facut de mine, din rosii date pe razatoare si scazute, nu pun bulion pe pizza nici o picatura) si adaug ( dar nu in exces ci numai strictul necesar) felii de salam picant de buna calitate sau sunca de Praga, apoi feliute de ciuperci proaspete ( nu din conserva..niciodata!) sau de anghinare, apoi citeva fisii foarte subtiri de ardei gras, apoi citeva felii foarte subtiri de rosii ( secretul este sa fie totul taiat foarte subire si nici aluatul sa nu fie gros, dimpotriva..)), condimente si putina sare si la sfirsit cit mai mult cascaval sau mozzarela ( functie de ce fel de pizza vreau sa fac, aleg ce pun in ea..) peste care mai adaug ( in dungi)nitel suc de rosii si busuioc (uscat sau verde). Exact in aceasta ordine. Asa aromele vor fi la adapost sub patura de cascaval.
    Cuptorul trebuie sa fie gata incins si gata cu ea, o bag la foc mediu spre iute ( n-am cu grade)...

    Gatesc pizza de macar 2 ori pe saptamina, fortata de imprejurari, e felul principal pe care il doreste sotul meu si ma bate la cap non stop. Asa ca va garantez ca daca veti face pizza ( dupa o reteta buna, care v-a satisfacut, nu neaparat dupa modelul meu) de multe ori veti ajunge sa va rafinati metoda, singure, invatind din greseli si dupa...gust.
    Secretul consta in exercitiu sustinut..

    Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii."