doliul

 •  
  • 27 mesaje
  29 Aug 2005, 15:23
  1 0
  fetelor, am nevoie de sfaturile voastre. ce presupune perioada de doliu, inafara de a purta haine de doliu? ce ar trebui sa faci sau sa nu faci in aceasta perioada?
  este pentru prima data in viata mea cand trec prin asa ceva, si m-ar ajuta experienta voastra... imi cer scuze daca va aduc aminte de momente neplacute...
  multumesc
 •  
  • 417 mesaje
  29 Aug 2005, 15:35
  0 1
  Sincere condoleante.

  Sa te rogi pentru cel decedat si pentru familia lui. Sa se faca pomenile care trebuie facute si de dat de pomana in numele celui decedat.
 •  
  • 1097 mesaje
  3 Sep 2005, 20:07
  1 0
  Se spune ca 40 de zile nu ai voie sa inri in cluburi, sa dansezi ptr ca se zice calci mortul in picioare.
  Eu sunt machidoanca si la noi doliul prespune fffffffff multe restrictii, dar eu cred ca cel mai bine e sa porti doliu cum simti tu.
  Sicere condoleante!!
 •  
  • 870 mesaje
  4 Sep 2005, 09:53
  1 2
  Cate bordeie, atatea obiceie. Din ce zona esti - cei ce vor scana compostamentul tau te vor judeca prin prisma traditiilor lor. Tine doliul cat vrei, sa stii ca traditiile in chestia asta sunt mai mult pre-crestine.
  Rugaciunile ajuta mult - mai mult la nivel energetic, decat religios.
  Sa mai tii cont, ca pe perioade lungi, negrul te blocheaza energetic.
  Condoleante.
 •  
  • 967 mesaje
  4 Sep 2005, 19:54
  0 0
  condoleante!
  si eu sint in doliu. pe 2 august a murit tatal meu. tot pentru prima data s-a intimplat si la mine.
  eu sint din moldova.
  se face praznic la 9 zile si la 40 de zile apoi la 6 luni si la 1 an( cele recente).
  dupa ce a murit se face la biserica in fiecare duminica sau sarbatoare parastas. adica se duce 7 duminici sau sarbatori la rind (o slujba la sfirsit la masa unde ai pus )cozonac sau fructe ,vin si ulei. in 1 duminica si a 7 duminica se duce un colac mare si coliva.si se da pomelnic cu cei morti din familie(bunici,unchi..)
  acum nu stiu daca te intereseaza de fapt slujbele la biserica.
  stiu ca se poarta doliu 40 de zile.porti negru ,nu te tunzi...
  sljbele acestea se fac 40 de zile pt ca sufletul in timpul acesta trece prin cele 24 de vami si prin pomana si slujba de la biserica ajuti sufletul.
  cel mai bine este sa intrebi pe preotul din parohie sau unde mergi tu de obicei,ca sa zica ce trebuie sa faci. depinde de la o zona la alta.
  acum am aflat si eu de toate astea.
  trebuie sa te rogi pt sufletul lui ca sa i se ierte pacatele.
 •  
  • 211 mesaje
  6 Sep 2005, 12:29
  2 1
  cel mai bine sa vb cu preotul care a facut inmormantarea. eu asa am facut. cand mi-a murit bunica...toata lumea mi-au sarit in cap sa nu ma spal pe cap ca "dau laturi la morti", sa nu mergem 40 zile la cimitir dupa inmormantare, mama sa nu dea de pomana ca nu e casatorita religios, sa platim pe cineva sa duca apa(!!!)la mormant...etc ...eu am vorbit cu preotul si mi-a zis sa nu-mi fac griji inutile. eu sincer mai mult de o sapt. nu am purtat negru pt ca stiam ca bunicii mele nu i-ar fi placut. si m-am spalat si pe cap inainte de inmormantare pt ca bunica mea era fr curata si nu cred ca ar fi acceptat sa o conduc pe ultimul drum cu paru` slinos!! asa ca te sfatuiesc sa vorbesti cu preotul. oricum in situatia in care esti acum de care sincer imi pare rau nu iti vine sa mergi si sa dansezi prin cluburi sau sa dai petreceri!
  sincere condoleante