Mini-gradi La AITA

  •  
    • 3 mesaje
    5 Mar 2014, 16:41
    0 0

    „In drum spre gradinita”

    -          Grup de socializare in regim de gradinita pentru copiii cu TSA –

    Descrierea proiectului:

    Se va forma o grupa de 6-8 copii cu tulburare de spectru autist, cu varste cuprinse intre 3-5 ani, care sunt inclusi intr-un program la domiciliu de terapie ABA. Copiii vor fi selectati un urma unei evaluari. Este necesar sa aiba anumite prerechizite: sa foloseasca olita, sa stea pe scaun, sa nu aiba comportamente periculoase pentru sine sau pentru ceilalti copii, sa aiba abilitati minime de limbaj functional (sa ceara un obiect dorit, sa ceara pauza, sa ceara ajutor, sa raspunda cu da/nu functional la intrebari).

    Orar: zilnic, de luni pana vineri de la 09:30 la 12:30, incepand cu data de 17 martie 2014 – pana la 31 august 2014.

    Cui se adreseaza?

    Proiectul se adreseaza in mod special copiilor cu TSA varste cuprinse intre 3-5 ani care sunt integrati in programe intensive de terapie la domiciliu si care au nevoie de pregatire pentru a merge la gradinita.

    Echipa: grupa va fi condusa de terapeutul ABA/educatoarea Iliana Brosteanu, cu experienta de peste 8 ani ca educator si psiholog cu experienta de 2 ani in lucrul cu copii cu TSA. Alaturi de ea vor fi 2 voluntari AITA in program de formare pentru a deveni shadow.

    Programa: se va lucra dupa o programa asemanatoare celei de la gradinita, accentul punandu-se in special pe incurajarea socializarii, a comunicarii si pe gestionarea comportamentelor neadecvate.

    Obiective: principalul obiectiv este facilitarea integrarii in gradinitele normale a copiilor cu TSA.

    Durata: acest proiect se va desfasura fara intrerupere in cadrul AITA, fiind un nou serviciu inclus in programul oferit de centrul nostru. Recomandarile pentru plecarea la gradinita in urma participarii la grup se vor face individualizat, pentru fiecare copil in parte in urma evaluarii si a consultarii cu parintii.

    Despre noi:

    Avem o experienta indelungata in dezvoltarea abilitatilor de socializare ale copiilor in cadrul grupurilor de socializare. La AITA, programul copiilor include in fiecare zi terapie individuala si terapie de socializare, iar rezultatele se vad: copiii isi recunosc colegii, ii striga pe nume, invata sa isi astepte randul, sa coloreze impreuna la masuta si cate si mai cate alte activitati specifice unor copii tipici de varsta lor.

    Atat terapia individuala si logopedia, cat si grupurile de socializare se ofera la AITA respectand principiile terapiei ABA. Acest aspect este deosebit de important, intrucat studiile de specialitate indica rezultate slabe si chiar regres in cadrul unor terapii eclectice, care imbina activitati ce respecta principiile ABA cu terapii care nu si-au dovedit eficienta precum terapia ocupationala, terapia senzoriala, terapia cu animale etc.

    De ce este util un astfel de grup pentru copiii cu autism?

    In autism, 3 arii de dezvoltare sunt afectate semnificativ: comunicarea, socializarea si comportamentul. Grupul de socializare se ocupa in mod special de aspectul socializarii cu copii de aceeasi varsta, abilitate care nu poate fi dezvoltata in terapia 1 la 1. Insa in cadrul grupului de socializare de la AITA, comunicarea si comportamentul sunt, de asemenea, avute in vedere. Comunicarea in absenta socializarii este imposibila, pentru a comunica este nevoie sa existe cel putin doua persoane, iar la grupul de socializare copiii sunt incurajati sa se salute, sa isi puna intrebari unii altora, sa raspunda pe rand la intrebari, sa urmeze instructiuni individuale si/sau de grup. In ceea ce priveste comportamentul, voluntarii AITA in program de formare pentru shadow vor ajuta copiii sa se adapteze in noul mediu si sa raspunda cerintelor.

    Cum ne-a venit ideea?

    Pe langa recomandarile primite de a veni la noi si pe langa consultarea site-ului nostru, multi parinti isi doresc sa vina cu copilul la AITA tocmai datorita programului complex de interventie pe care il oferim, unde copiii pot folosi abilitatile invatate in terapia 1 la 1 in fiecare zi in mediul mai natural al grupului de socializare.

    Alti parinti care s-au confruntat cu dificultati la integrarea copiilor lor la gradinita, si au apelat la serviciile noastre, ne-au cerut sa cream un program unde copiii sa fie pregatiti in mod special pentru tranzitia catre gradinita.

    Un al treilea punct de plecare a fost determinat de feedback-urile foarte bune primite de la parintii care isi aduc copiii la AITA si care au spus ca in urma grupurilor de socializare copiii lor au generalizat abilitatile si au inceput sa se duca spre copii la locurile de joaca si chiar sa se joace cu ei.

    Informatii si detalii la email andreea.aita@yahoo.com, tel: 0749 177 736