Ce este TDS in apa potabila

  •  
    • 6 mesaje
    2 Apr 2013, 12:21
    7 5

    CE TREBUIE STIUT DESPTE VAOAREA TDS A APEI

     

    Total Solide Dizolvate  ( abreviat TDS ) este o unitate de masura a continutului combinat al tuturor substantelor organice si anorganice continute intrun lichid sub forma de molecule, ioni sau microgranule ( suspensii coloidale ).

    In general dimensiunea acestor solide trebuie sa fie suficient de mica pentru a trece printr-o sita cu ochiuri de 2 micrometri..

    Total Solide Dizolvate sunt in mod normal interpretate pentru apale “dulci”, lipsite de salinitate sau cu salinitate redusa.

    Valoarea TDS nu este o determinare primara in ceea ce priveste calitatea potabila a apei, dar poate fi interpretata ca un indice al prezentei in apa a unei largi game de contaminanti chimici si fizici, cu precadere in apa definita ca potabila.

    Surse primare ale solidelor dizolvate in apa sunt substantele utilizate ca fertilizanti si erbicide in agricultura, deversarile apelor uzate in receptorii finali ( rauri si fluvii ), levigantii din soluri, dizolvarea rocilor aflate in calea acviferelor, deversarile industriale, etc.

    Cele mai frecvente substante chimice  intalnite sunt:

    Calciu, fosfati, nitrati, sodiu, potasiu, clor aflate sub forma de anioni, cationi, molecule sau microgranule.

    Solidele din apa pot aparea dizolvate ( TDS ) si in suspensie ( TSS – Total Solide in Suspensie )

    Solidele in suspensie sunt cele care nu trec de filtrul cu dimensiunea de 2 micrometri. Deci valoarea TDS se masoara cu acuratete dupa trecerea fluidului printr-un filtru de 2 micrometri.

    TSS include particule mai mari sau molecule insolubile.

    Nivelurile ridicate ale TDS indica o apa dura, bogata in dizolvate ceea ce duce la depuneri pe coloanele de transport si pe utilajele si ustensilele din bucatarie.

    SEMNIFICATIA TDS

    Este general acceptat ( normativul FDA ) ca valoarea TDS de 50 ppm indica o apa cu calitati de potabilitate. Aceasta limita a fost stabilita pe praguri de gust al apei. S-a constatat ca in intervalul 50 – 150 ppm, apa prezinta calitati acceptate de potabilitate. Poate fi consumata si in afara acestor valori, pe perioade scurte de timp fara a se constata afectiuni imediata asupra organismului.

    Continutul de solide dizolvate in exces din apa potabila poate influenta negativ starea organismului in urma consumului sistematic, indelungat. Aparitia starilor de slabiciune, deshidratare, pierderea in greutate, deshidratare sunt semne clare ca trebuie intrerupt consumul acestor tipuri de apa.

    Prezenta solidelor dizolvate in apa poate afecta gustul acesteia. Evaluarea de catre cercetatori a gustului apei in raport cu valoarea TDS a dat urmatoarea clasificare:

    -      Gust bun               30 –  60 ppm

    -      Gust potrivit          60 –  90 ppm

    -      Gust acceptabil      90 – 120 ppm

    -      Gust inacceptabil        < 120 ppm

     

    METODE DE ANALIZĂ

    Metoda de analiza a TDS cel mai frecvent intalnita este realizata prin masurarea conductivitatii specifice cu ajutorul unui instrument numit TDS – metru.

    Acesta detecteaza si masoara cantitatea de ioni prezenti in apa.  Masuratoarea este convertita in valori TDS exprimate in mg/litru sau ppm ( parti pe milion ). Concentratia TDS poate fi stabilita si prin gravimetrie dar in acest caz se pierd compusii volatili.

    Valorile TDS ale apei freatice variaza mult de la regiune la regiune, in functie de sursele de poluare, de solubilitatea rocilor din compozitia acviferului, de nivelul de adancime al acestuia.

    Masuratorile au pus in evidenta ape netratate, din surse naturale, cu valori ale TDS incadrate intre 30 ppm si 600 ppm.

    EFECTELE ASUPRA OMULUI

    Istoricul cercetarilor  asupra influentei valorii TDS a apei in ceea ce priveste sanatatea organismului uman pune in evidenta o incidenta ridicata a bolilor coronariene, a aterosclerozei a cancerului, invers proportionala cu valoarea TDS a apei consumate.

    Totalul substantelor care dau valoarea TDS a apei nu reprezinta un indice clar de potabilitate sau nepotabilitate a acesteia.

    Datele rezultate in urma studiilor au pus in evidenta faptul ca desi apa cu o valoare scazuta a TDS ( < 100 ppm ) este acceptata ca fiind buna la gust si potabila, poate avea reactii adverse in anumite cazuri, atunci cand compusii care dau valoarea TDS sunt daunatori sanatatii.

    Anumite componente ale TDS cum ar fi cloruri, sulfati, megneziu, carbonati, etc. afecteaza buna functionare a sistemelor de alimentare cu apa si a electrocasnicelor care utilizeaza apa, prin depuneri ce pot duce la nefunctionarea sau distrugerea in totalitate a acestora.

    O valoare TDS > 500 ppm a apei utilizate in aceste scopuri, duce la reducerea drastica a duratei de functionare a acestora.

    Este indicat ca acolo unde valorile TDS ale apei consumate pentru baut, gatit sau in activitati casnice,  sunt crescute sa se efectueze analize asupra acesteia pentru a stabili clar natura constituentilor chimici ai TDS.

    Utilizarea sistemelor casnice de filtrare a apei potabile este o solutie la indemana tuturor pentru a putea consuma o apa cu valoare si continut TDS controlate.

     

     

    Provenienta constituentilor TDS

     

    1. Unele solide dizolvate provin din surse externe, cum ar fi frunze, nămol, plancton, deșeuri industriale, canalizare. Alte surse sunt scurgerile din mediul urban, sărurile de drumuri utilizate  în timpul iernii, îngrășămintele si  pesticidele  utilizate in agricultura.

     

    2. Solide dizolvate provin de asemenea din materiale anorganice, cum ar fi roci si aer care pot contine bicarbonat de calciu, azot, fosfor fier, sulf, precum și alte minerale. Multe dintre aceste materiale formează săruri, care sunt compuși care conțin un metal sau un metaloid. Sărurile se dizolvă de obicei în apă, formând ioni. Ionii sunt particule care au o sarcină pozitivă sau negativă.

     

    3. Apa poate de asemenea, leviga metale, cum ar fi fier, plumb sau cupru, pe  măsură ce călătoreste prin conducte folosite pentru distributia  apei la consumatori.

     

    Cum se reduce valoarea  TDS a apei?

     

    Folosind un sistem de filtrare se poate reduce si controla continutul TDS.

     

    Sistem de prefiltrare simplu cu PP ( PoliPropilena ) si un filtru de carbune activ elimina contaminantii principali aflati in suspensie sau coloidal. Sistem cu UF ( UltraFiltrare ) utilizeaza in afara prefiltrarii si o membrana speciala ( Ultrafiltrare ) care inlatura atat contaminantii aflati in suspensie sau coloidali cat si virusuri, bacterii, fungi, pastrand in apa numai substentele dizolvate ionic ( saruri ). Osmoza Inversa ( Reverse Osmosis ) asigura, fortand apa prin presiune ridicata sa treaca printr-o membrana speciala, decontaminarea acesteia de toti poluantii, inclusiv dizolvatele din apa. Rezultatul este o apa purificata, decontaminata, propice consumului uman. Distilarea, metoda care separa moleculele de H2O prin evaporare si condensare, rezultatul fiind apa distilata de inalta puritate, impropie consumului uman. Ionizarea, care nu este o metoda de filtrare ci o operatie rezultata in urma trecerii curentului electric prin apa, avand loc astfel procesul de electroliza care separa solutii ionica alcaline si acide, utilizand un sistem complex de electrozi plataina/titan, camere de electroliza, curenti cu tensiune si intensitate controlata si membrane speciale de separare. Rezultatul este separarea  a doua solutii apoase una alcalina alta acida, cu pH controlat. Apa alcalina este indicata a se consuma in diferite concantratii, pentru ameliorarea diverselor afectiuni interne ale organelor iar apa acida este un excelent dezinfectant natural. Procedeul nu filtreaza apa si din acest motiv se utilizeaza inaintea lui una dintre celelalte metode de filtrare.

     

    De ce este util si necesar a se cunoaste valoarea  TDS din apa?

     

    Studiile efectuate in ultima vreme au stabilit ca atat in cazul apei potabile furnizate in retelele orasenesti cat si mai ales in cazul apelor utilizate din izvoare, fantani sau alte surse, valoarea TDS propice consumului uman este incadrata intre 50 – 100 ppm. Un continut TDS crescut este un indicator al existentei potentialilor contaminanti in apa si arata necesitatea afectuarii de analize, inaintea acceptarii spre consum.

    Chia si cele mai performante sisteme de filtrare si purificare ale apei potabile necesita controlul valorii TDS pentru a putea monitoriza stadiul de functionare al filtrelor componente si a stabili perioada de viata a acestora, inclusiv a membranelor speciale utilizate in sistem.

    In urma verificarii periodice si sistematice a TDS acolo unde consumati apa, puteti sa va protejati organismul impotriva imbolnavirilor grave cauzate de poluantii infiltrati in apa.

    De asemenea, controland  TDS, puteti lua masuri atunci cand aveti de-a face cu o apa dura, in ideea protejarii atat a organismului cat si a electrocasnicelor care utilizeaza apa potabila, prin prelungirea duratei de functionare a acestora.

  •  
    • 1 mesaje
    24 Nov 2018, 05:22
    0 0
    Buna ziua! Aici este o neconcordanta cu recomandarile OMS privind TDS-ul apei potabile: min. 100 mg/litru (ppm) si max. 500 mg/litru (ppm). Echivalenta cu ppm este evidenta, tinand cont ca 1 litru = 1000 ml, care corespund la 1000 g apa, iar 1 g= 1000 mg. Mai jos este link-ul cu recomandarile OMS, la care am facut referire (vedeti concluzia de la pag.9), cu precizarea ca abaterea de la acest interval optim poate duce in timp la dezechilibre dintre cele mai serioase in organism, in special in privinta calciului si a magneziului, care se absorb mai bine din apa. https://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutrientschap12.pdf
    Credeti-ma ca merita de citit integral acest articol ! Va rog sa postati si dvs. link-ul de la FDA, cu valorile TDS-ului la care faceti referire. Va multumesc !
    Acest mesaj a fost editat de către roberthod: 24 Nov 2018, 06:09