Pisica egipteana Mau

Mau egipteana este considerata a fi nu numai una dintre cele mai vechi rase de pisici din lume, ci si singura reprezentata de exemplare cu blana punctata natural...

Mau egipteana este considerata a fi nu numai una dintre cele mai vechi rase de pisici din lume, ci si singura reprezentata de exemplare cu blana punctata natural - nu rezultate in urma unei mutatii genetice sau prin incrucisarea cu alta rasa de feline (pisici leopard asiatice),cum ar fi Bengali.

Istoria acestor pisici este de-a dreptul fascinanta si atat deveche, incat isi pierde radacinile in negura vremurilor anticului Egipt. Scrierile literare, picturile si statuetele, datand din jurulanului 1400 i.Ch., demonstreaza ca existau asemenea pisici punctate inca de pe timpul faraonilor. Se presupune ca egiptenele Mau ar fi chiar urmasele pisicilor sacre, divinizate de catre egipteni si reprezentatepe zidurile piramidelor.

Adeptii cultului pisicii credeau ca aceste mici feline ar fi intruchipari ale zeitei Bastet sau zeului Ra, iar machiajul elaborat al egiptencelor (desenat si pe mastile lor mortuare) tradeaza faptul ca incercau sa imite trasaturile fetei pisicii.

Un papirus datand din jurul anului 1100i.Ch. il reprezinta pe zeul Ra sub infatisarea unei pisici punctate,decapitand sarpele Apep - simbolul raului la egipteni.

Un alt papirus, dinanul 1580 i.Ch, citeaza un pasaj in care sunt redate cuvintele unei pisici punctate: "Eu sunt cea care a luptat in apropierea arborelui Persiei,din Annu, in noaptea in care au fost distruse armatele lui Neb-er-tcher."

O pictura datand din 1400 i.Ch., descoperita intr-un mormant egiptean din Teba, reprezinta o pisica punctata care aduce o rata unui vanator, fapt care da de inteles ca micile feline nu erau doar divinizate, ci jucau si un rol important in viata de zi cu zi a locuitorilor Egiptului.

Iubitoriide pisici din Europa au facut cunostinta cu egiptenele Mau pe la inceputul anilor 1900. Un rol important in raspandirea rasei au jucat insa italienii, elvetienii si francezii, care au reusit sa obtina numeroase exemplare "pur-sange".

Inceputul celui de-Al Doilea Razboi mondial a insemnat decimarea pisicilor Mau egiptene, astfel incat, pe la mijlocul anilor 1940, rasa era pe cale de disparitie. Exemplarele actuale sunt descendentele unui cuplu de pisici Mau daruite de catre ambasadorul italian la Cairo printesei ruse Nathalie Troubetskoy, aflata in exil la Roma.

Aceasta a reusit sa salveze egiptenele Mau de la disparitie,caci, in timp ce se ocupa cu gasirea si salvarea exemplarelor din Italia ramase in viata, Nathalie instrumenta si importul din Egipt a catorva exemplare Mau, prin intermediul ambasadei siriene.

Baba - una dintre primele pisici rezultate din cuplul primit in dar de catre printesa - si Lisa, o femela din cuibul acesteia, au fostprezentate, in anul 1955, la o expozitie organizata la Roma si au trezitun interes incredibil printre participanti. In 1956, Nathalie Troubetskoya emigrat in S.U.A, luand cu ea si trei pisici Mau egiptene.

Curand dupa stabilirea in noua patrie, printesa a infiintat crescatoria "FatimaCattery" si a inceput sa se ocupe de raspandirea si popularizarea rasei.

Pisicile Mau au captivat numeroase persoane, care au format un club al carui principal scop era ocrotirea acestei rase stravechi, cu o istorie atat de spectaculoasa. Mau egipteana nu a fost incrucisata, de-alungul timpului, cu nici o alta rasa, tocmai pentru a-i fi conservate caracteristicile originare extraordinare.

Din cauza bazei genetice restranse - importul altor exemplare din Egipt s-a dovedit a fi imposibil - si pentru ca erau necesare imperecheri succesive, Nathalie si-a mutat felina in nordul Americii. Abia in anul1980 crescatoarea Kathie Rowan a reusit sa aduca in S.U.A., din Egipt,13 exemplare de egipteana Mau.

In 1991, J. Len Davidson a mai importatinca alte 4 exemplare.

C.F.F. a fost prima asociatie felina care, in 1968,a recunoscut rasa egipteana Mau. Urmatoarea care i-a urmat exemplul a fost C.C.A., apoi, in 1977, C.F.A. a permis prezentarea pisicilor Mau in cadrul expozitiilor sale.

Primul standard al rasei a fost realizat de T.I.C.A.,in anul 1988. In acelasi an rasa a fost readusa in Europa, dar numarul pisicilor este extrem de mic. F.I.Fe a omologat-o in 1992. Orientala punctata, creata de catre englezi, este adesea confundata cu egipteana Mau.

Caracter
Aspect general
Standard CFA
Culorile blanii
Defecte

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dragos pe 5 Mar 2013, 19:38
    pisica mea

    piseca mea de rasa ca aceasta aie instadiul de imiperechere si sa imprietenit cu o alta rasa nu stiu ce sa fac va rog ajutor........................................................

    1
    0

  • ROXANA pe 20 Feb 2011, 16:15
    pisica mea

    si eu am asa o pisica o cheama tita se super super scumpa n-as dao pt nimic in lume

    1
    0

  • E Anonim:P pe 1 Dec 2009, 11:00
    My Kitty

    Poate da pisica mea Luxor e tot un micut egiptean si are ce are cu pupici si ma musca ca un rau am fost zgariata si muscata odata de el pe mana :))))) si e un nebon in toata firea si nu ma simt ca si CATWOMEN =)) ca nu-mi mananc papagalul =))

    1
    0

  • catwoman pe 5 Oct 2008, 02:14
    mau-vrja

    asta inseamna ca te poate tine sub o raja adica te poate transforma in pisicafemeie?

    1
    0

  • * pe 24 Sep 2008, 17:05
    pisiii:X

    le adoooooooor:X:X ce frumoasa e:X

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod