Exprimarea simpatiei si a iubirii prin limbajul corpului

Exprimam sentimente cum ar fi simpatia sau iubirea numai fata de anumite persoane. Tocmai in aceasta consta adevarata problema care este cautarea partenerului.

Exprimam sentimente cum ar fi simpatia sau iubirea numai fata de anumite persoane. Tocmai in aceasta consta adevarata problema care este cautarea partenerului.

Alegerea partenerului depinde de diferiti factori. Atractia fizica este, desigur, deosebit de importanta, caracteristicile fizice specifice sexului au un anumit rol, dar este important si comportamentul. Exista o serie de smenale discrete prin care cineva isi poate amnifesta interesul fata de alta persoana.

Unele dintre aceste semnale sunt percepute vizual, altele nu, dar toate au efect. Cunoastem un intreg repertoriu de asa-numite gesturi de ademenire: mainile sunt miscate intr-un mod foarte expresiv, inelele de pe degete sunt invartite in joaca. Parul este dat pe spate cu mult calm. Unghiile sunt examinate cu atentie.

Toate aceste gesturi sunt de fapt o examinare a propriei persoane, deoarece exista si un motiv foarte bine intemeiat; fiecare barbat si fiecare femeie doreste sa faca o impresie placuta asupra reprezentantilor, respectiv asupra reprezentantelor sexului opus. Pentru un spectator poata sa para comic faptul ca gesturile de ademenire sunt executate chiar si atunci cand nu ne vedem partenerul, de exemplu cand vorbim cu acesta la telefon.

Foarte multe persoane nu isi verifica numai aspectul pe acre il au, dar si miscarile pe care le fac. Persoanele respective se invart in fata oglinzii pentru a observa cum pot sa iasa mai bine in evidenta. Toate atributele care sunt considerate a fi negative, trebuie sa dispara.

Daca dorim sa facem impresie, toti muschii sunt intinsi, trasaturile fetei sunt tineresti si exprima amabilitatea. Se incearca mereu compunerea unei tinute care sa ne avantajeze. De aceea, barbatii "sug burta" si accentueaza prin diverse procedee latimea umerilor. Interesanta este si situatia in care o persoana isi da seama ca toate eforturile pe care le depune sunt zadarnice. Intr-o clipa corpul se contracta.

Flirtul


Persoanele care flirteaza isi incordeaza toti muschii. Umerii sunt trasi inapoi, pieptul este "scos inainte", chiar si sprancenele sunt ridicate putin. Exista si persoane care "mananca din priviri" tot ceea ce si-ar dori sa posede. Astfel de oameni privesc putin prea mult timp o anumita persoana, astfel incat persoana respectiva sa fie tensionata intr-o anumita masura.

In astfel de situatii, femeile isi trec mai des mana prin par si isi controleaza tinuta. Daca acestea stau jos, ele au grija sa adopte pozitia picior peste picior, de obicei o pozitie destul de relaxata in care piciorul este expus privirii mai mult decat de obicei. Daca atunci cand sta picior peste picior, picioarele sunt strans lipite unul de altul, sau daca atunci cand sta jos genunchii sunt strans lipiti unul de altul, pozitiile respective semnifica retragerea in sine. Gestul mangaierii sau al atingerii propriului corp simbolizeaza intr-o oarecare masura disponibilitatea.

Un alt semn al disponibilitatii il constituie unduirea soldurilor, mersul ostentativ. Daca flirtul incepe, cele doua persoane se intorc una spre cealalta si intorc spatele tuturor celorlalte persoane prezente, pentru a se rupe de acestea. Atingerile reciproce, care se produc pentru inceput numai accidental, devin mai frecvente si mai lungi.

Discutia are loc in surdina daca in incaperea respectiva sunt prezente si alte eprsoane. Partenerii implicati in flirt arata ca doresc sa se indeparteze de ceilalti. Discutia are ca scop stabilirea unei legaturi mai stranse. De obicei schimbul de informatii are ca scop descoperirea unor pasiuni si a unor antipatii comune.

La toate intrebarile raspunsurile sunt afirmative, chiar daca aceste raspunsuri nu sunt sincere, astfel incat sa fie incurajata apropierea dintre partenerii implicati in discutie. Contactul vizual este intens si de lunga durata. Partenerii se privesc reciproc in ochi pentru a se bucura de incuviintare. Punctul culminant si de fapt succesul unui flirt consta in contactul fizic. Atingerea partenerului cu mana exprima foarte clar dorinta de a poseda.

Simpatia


Daca o persoana pune mana pe umarul partenerului ei, acesta este un semn al increderii existente intre cei doi parteneri. Libertatea de miscare a partenerului este astfel limitata si putem sa-l retinem in apropierea noastra. Gestul imbratisarii si cel al strangerii la piept sunt specifice copilariei, care au un impact puternic emotional asupra copilului. Intre persoanele mature aceste gesturi sunt facute numai in momente de maxima traire emotionala. Numai tinerii indragostiti fac aceste gesturi mai frecvent, subliniind astfel legatura care exista intre ei.

O forma ritualizata a imbratisarii se regaseste in dans. Partenerii de dans simuleaza imbratisarea, dar pastreaza intre ei o anumita distanta. Un alt ritual al imbratisarii poate fi regasit in ceremonialul de salut si de despartire. In aceste situatii emotiile sunt intense. Bratele sunt pur si simplu asezate pe corpul partenerului.

Antipatia


Nu intotdeauna avem succes atunci cand incercam sa flirtam cu cineva. Daca fata isi schimba brusc pozitia pe care o avea initial si se indeparteaza de cel care a vrut sa poarte o discutie cu ea, aceasta isi manifesta clar antipatia. Persoana care isi respinge virtualul partener se sprijina de spatarul scaunului pentru a restabili distanta existenta initial. Si lipirea varfurilor degetelor unele de altele reprezinta o pozitie de asteptare si in acelasi timp un semnal.

Persoanele care se aseaza cu foarte mare grija si cu atentie atunci cand cineva doreste sa se apropie de ele si raman in aceeasi pozitie, chiar dupa ce conversatia a inceput de mai mult timp, isi manifesta, de asemenea, antipatia. Cel mai clar semn al antipatiei il reprezinta faptul ca o anumita persoana nu isi priveste partenerul de discutie, desi tine capul drept.

Sentimentul de afinitate


Daca persoanele care stau unele langa altele doresc sa demonstreze ca au o afinitate comuna, ca exista sentimentul de coapartenenta, acestea isi inclina trunchiul, astfel incat sa fie mai aproape unele fata de altele si stau picior peste picior astfel incat coapsa sa fie orientata cu partea exterioara spre afara. Astfel se formeaza un cerc.

Si contactul fizic reciproc reprezinta un semn al afinitatii, al coapartanentei. Un semn indirect al sentimentului de coapartanenta manifestat, de exemplu de catre doua persoane, il reprezinta folosirea aceluiasi obiect de catre de catre persoanele respective. Poate fi vorba, de pilda, despre un pahar sau despre un prosop. Tinuta este uneori asemanatoare, incat s-ar putea crede ca este vorba despre o tinuta "copiata".

Cu toate acestea, nu este vorba despre o imitare constienta. Intre prieteni exista acest "ecou al atitudinii adoptate", iar acestia adopta in mod inconstient o tinuta prin care exprima sentimentul de prietenie existent. Prin tinuta adoptata, prietenii isi transmit reciproc urmatorul mesaj: "uita-te la mine, eu sunt excat ca tine!" Acest mesaj este transmis si receptionat in mod inconstient.

Senzatia placuta pe care o avem atunci cand suntem intre prieteni poate fi perturbata foarte usor de catre o persoana, daca aceasta are la un moment dat alta atitudine in comparatie cu cea adoptata de celalte persoane care alcatuiesc cercul de prieteni. Poate fi vorba, de exemplu, de o atitudine prin care se exprima nelinistea, teama.

Ecoul atitudinii adoptate este un tip de limbaj al corpului pe care il intelege si animalul pe care il aveti in locuinta, de exemplu cainele sau pisica. Desigur ca nu puteti da din coada, dar va puteti apleca spre caine in semn de salut, aflandu-va astfel pe acelasi plan cu animalul respectiv. Pe baza cercetarilor s-a demonstrat faptul ca pisicile prefera de cele mai multe ori femeile, din simplul motiv ca acestea se apleaca din cand in cand spre ele.

Preluare din volumul "Limbajul corpului" de Claudia Schafer, aparut de Editura Niculescu in traducerea lui Roland Schenn.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod