Si daca exista mai multe forme de fericire?

Cultivand numai acest sentiment se poate ajunge insa la diverse forme de extroversie superficiala, la o dependenta marcata fata de placeri si stimulari exterioare si chiar la dependenta de "celalalt", singurul care te face sa simti ca existi. Exista totusi si beneficii reale din acest profil al fericirii: exprimarea directa, comunicarea facila, convivialitatea.

d) Fericirea - satisfactie
Deviza: "A te aseza si a savura".
Acest tip de fericire tine de capacitatea de recul si de satisfactie resimtita in urma atingerii unor obiective, legate de posesiunea unor bunuri materiale sau de statutul profesional, social etc. Poate fi traita cu prilejul bilantului dupa un an in care ai inregistrat mai multe succese.
Nu este conditionata neaparat de valori materiale, ci poate fi resimtita si dupa ce ai ajutat pe cineva sa devina mai bun.

De exemplu, acest sentiment iti inunda sufletul cand iti privesti copiii jucandu-se sau cand constati ca prietenii s-au simtit bine la o petrecere organizata de tine. Este bucuria de a te conecta la lume, dar mai mult pe plan mental, resimtita in stare de recul si nu in actiune.

A privilegia acest tip de satisfactie asociata cu implinirea unor obiective poate sa induca uneori un exces de materialism (daca tinta a fost atinsa) sau insatisfactie (daca nu a fost atinsa). Ea are nevoie de fericirea-actiune ca sursa de energie pentru a construi.

c) Fericirea - control
Deviza: "A te angaja si a merge pana la capat!"
Cand traiesti acest tip de fericire, te simti cu totul absorbit si implinit intr-o anumita activitate si incerci un sentiment agreabil de control.

A citi, a canta, a practica un sport, a gati, a bricola... orice activitate in care te investesti iti permite sa accezi la aceasta fericire palpabila. Este cu precadere o fericire de interiorizare, intoarsa spre propria persoana, care privilegiaza senzatiile traite.

Daca este cultivata in exces, aceasta fericire centrata pe beneficiile interioare din timpul unei activitati intense risca sa conduca la un activism iesit din comun si chiar la un fel de dependenta de munca si de actiune, vecina uneori cu egoismul. Pe de alta parte insa, fericirea-control se poate asocia si cu performanta, constituind o sursa de energie pentru cei care vor sa se depaseasca pe ei insisi.

b)Fericirea - serenitate
Deviza: "A fi in acelasi timp prezent si detasat de lume".


Este legata de capacitatea de a pastra distanta fata de evenimentele lumii inconjuratoare si presupune o forma de detasare care nu are nimic de-a face cu indiferenta. Poate sa survina in timp ce privesti un apus de soare, o aurora sau cand asculti o muzica minunata.

Acest tip de fericire combina o doza de receptivitate, calm si puterea de a te detasa de agitatia din jur. Te simti fericit pentru ca existi langa ceilalti fara a fi insa absorbit in lumea lor. A dezvolta in viata ta numai fericirea-serenitate poate sa induca pasivitate, fatalism, dezangajare in fata provocarilor vietii. Totusi, acest tip de fericire favorizeaza accesul la pacea interioara si deschide calea spre toleranta, ceea ce reprezinta o baza necesara pentru actiunile viitoare.

De-a lungul vietii noastre, sentimentele de fericire sunt cu atat mai profunde cu cat reprezinta un amestec sau o alternanta a celor patru tipuri descrise mai sus. Fiecare forma trebuie cultivata cu multa grija pentru a ne imbogati experientele si a deveni mai creativi.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • varvara pe 28 Apr 2010, 17:24
    test fericire

    f,bun,,dar nu,stiu,,de ce nu am putut puncta,,,literele

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod