Terapie în 3 paşi: Cum să vorbeşti cu iubitul tău despre sex

În mod eronat, facem sex pe pilot automat, imaginându-ne că vorbele sunt de prisos. Doar aşa vedem în filme, nu? Sexul înseamnă două minute de extaz sublim, în care nu articulăm niciun

În mod eronat, facem sex pe pilot automat, imaginându-ne că vorbele sunt de prisos. Doar aşa vedem în filme, nu? Sexul înseamnă două minute de extaz sublim, în care nu articulăm niciun cuvinţel. Ei bine, în viaţa reală, dacă vrei să faci din sex o experienţă magnifică, ar fi cazul să vorbeşti cu iubitul tău despre sex!

Am o prietenă care momentan trece printr-un impas. Ana este împreună cu Mihai de 3 ani şi mi-a povestit că în ultima vreme s-au rărit drastic partidele lor de sex. Dacă înainte erau mereu dornici şi plini de pasiune, acum, seara, doar se pupă de noapte bună şi îşi văd de somnul lor. În general, el vine mai târziu în pat, iar serile şi le petrece ori la biroul de la serviciu, ori la cel de acasă. Ana îşi petrece singură serile sau la un suc cu prietenele. Dimineaţa ea se dă mai repede jos din pat şi, practic, fuge la serviciu.

Mihai mai moţăie puţin. Şi iată cum doi oameni care locuiesc împreună ajung să se poarte ca nişte străini. Logic că sexul nici nu mai intră în discuţie.

Ana îşi aduce aminte cum ea şi Mihai îşi petreceau serile împreună, se culcau în acelaşi timp şi încheiau seara într-un mod foarte pasional. Uneori, dimineaţa cei doi mai şovăiau câteva minute în pat... Acum programele lor s-au desincronizat şi nu discută despre asta. Pur şi simplu merg mai departe, poate cu conştientizarea faptului că se îndepărtează unul de celălalt. Dacă te regăseşti şi tu în povestea Anei, trebuie să iei imediat măsuri şi să vorbeşti cu iubitul tău despre viaţa voastră sexuală şi nu numai.

Potrivit unui sondaj al site-ului Yourtango.com, principala problemă pentru orice cuplu este când unul dintre parteneri nu se simte apreciat, cum e cazul Anei, care îşi face griji că iubitul ei nu mai vrea să petreacă momente de intimitate cu ea.

Lacunele în comunicare reprezintă a doua problemă importantă cu care se confruntă cuplurile, din nou, ca în cazul Anei, căreia îi este teamă să discute cu Mihai despre înstrăinarea lor.

"Din experienţă spun că partenerii de cuplu care nu se simt apreciaţi în relaţia unul cu celălalt, cel mai probabil au şi probleme de comunicare", precizează expertul în dragoste şi sex, Johanna Lyman.

Lyman spune că e important să cunoşti cele două feluri în care oamenii procesează informaţiile. Există două tipuri: procesorii interni şi cei externi. Internii obişnuiesc să disece o problemă în mod silenţios şi să vorbească abia după ce au găsit o soluţie. Externii caută soluţia prin discuţii. Ana face parte din prima categorie şi e cazul să-şi dea seama din ce categorie face parte şi Mihai. Ar fi bine ca cei doi să comunice şi să renunţe să proceseze informaţia pe cont propriu.

Iată cum să discuţi cu iubitul tău despre sex, în 3 paşi, dacă te regăseşti în povestea Anei!

1.

Ana ar trebui să-i mărturisească lui Mihai temerile ei. Lyman ne sfătuieşte să mărturisim partenerului ce ne apasă: "Recunoaşte-i că te simţi neglijată, iar când el aduce munca acasă, ai impresia că nu vrea să mai fie intim cu tine". După cum vezi, trebuie să pui accentul pe ce simţi tu, fără să faci un reproş direct.

2. Mai apoi, Ana ar trebui să-i spună lui Mihai direct ce vrea, după cum precizează expertul: "Cere direct ceea ce-ţi doreşti de la partenerul tău. În loc să te abţii de la sex, pentru că nu primeşti ce ai nevoie, mai bine spune-i că vrei sex mai des sau un preludiu mai lung." Ar trebui să-ţi abordezi iubitul înainte să ajungeţi în pat, iar în timpul sexului să-l ghidezi cu câteva vorbe, dacă e cazul. Fii clară cu el, mai ales că bărbaţii sunt obişnuiţi să ceară direct ce vor, şi recunoscătoare când face ce l-ai rugat.

Iată un sfat care n-are aplicare doar în pat!

3. Nu în ultimul rând, Ana ar trebui să-şi asume partea ei de vină şi să acţioneze în direcţia pe care şi-o doreşte, fără să mai aştepte o schimbare din partea partenerului, după cum precizează expertul în dragoste şi sex: "Admite că şi tu ai reacţionat nepotrivit în multe rânduri şi ai alimentat situaţia şi promite-i că te vei schimba. Şi cum faptele sunt mai grăitoare decât vorbele, dacă spui că vrei mai multă intimitate cu iubitul, iniţiază tu contactul. Ia-l în braţe când vine seara de la serviciu!"

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod