Tacerea iti afecteaza viata sexuala

Dar cand vine vorba despre sex, unele cupluri intampina probleme de comunicare. Dar de ce? Comunicarea sexuala nu face parte din relatia de cuplu? Poate din lipsa de...
Comunicarea este unul dintre elementele principale care stau la baza unei relatii de dragoste reusite. Daca suntem capabili  sa invatam sa comunicam, viata noastra de cuplu va fi una foarte fericita.

Dar cand vine vorba despre sex, unele cupluri intampina probleme de comunicare. Dar de ce? Comunicarea sexuala nu face parte din relatia de cuplu? Poate din lipsa de experienta, timiditate si din dorinta de a nu rani persoana iubita, se prefera ignorarea acestui aspect si tratarea lui cu indiferenta.

Aceasta problema este intalnita atat la cuplurile abia formate, dar, ceea ce este mai grav, comunicarea sexuala se intampla sa lipseasca cu desavarsire in cuplurile longevive. Si de aici pornesc mai multe probleme: partenerii recurg la relatii extraconjugale, despartiri sau divorturi.

Partenerul de viata nu vine niciodata cu "instructiuni de folosire". Oamenii, prin natura lor, sunt dependenti de comunicare in toate formele ei, fie ea si sexuala.

Sexul este o parte importanta in viata unui cuplu; poate nu cea mai importanta, dar conteaza foarte mult. Nu intotdeauna partenerul iti poate citi gandurile, mai ales daca nu va cunosteti de foarte mult timp.

Comunicarea se poate realiza nu numai prin intermediul cuvintelor, ci si prin atitudine, gesturi, priviri, atingeri, limbajul corpului fiind foarte important, pentru ca, uneori, poate transmite mai multe decat pot cuvintele. Intr-o relatie de dragoste, cei doi trebuie sa se cunoasca foarte bine, iar daca aceasta comunicare non-verbala nu este ajuns, trebuie sa recurgem cea verbala.

In cazul in care tie iti face placere sa fii atinsa intr-un anumit mod pe sani, de exemplu, iti poti indruma partenerul, luandu-i mana pentru a-i arata ce si cum iti place. Daca acest gen de "ajutor" nu functioneaza, poti sa ii comunici verbal placerile legate de cum ai dori sa decurga actul sexual.

Nu trebuie sa iti fie rusine sa ii faci cunoscute propriile dorinte. Tacerea nu are ce cauta in viata voastra sexuala. Lipsa comunicarii atrage dupa sine frustrari, dezamagiri, nefericire, iar, de multe ori, sexul devine doar o nevoie ce trebuie satisfacuta, placerea lipsind cu desavarsire. In orice activitate pe care o intreprizi trebuie sa existe placere, iar daca nu exista, inseamna ca faci acel lucru mecanic, fara suflet - si atunci de ce sa il mai faci?

Trebuie sa alegeti cu grija momentul discutiei, poate chiar dupa actul sexual. Cu tact si rabdare, explica-i partenerului ce ti-a placut, ce ti-a displacut si ce ar putea fi imbunatatit. Explica foarte clar si cu mult calm ce ti-ai dori; apoi, asculta cu atentie parerile si dorintele lui. Nu exista anumite reguli ce trebuie urmate, puteti sa va stabiliti propriile reguli dupa care sa va ghidati. Intr-un cuplu, ambii parteneri trebuie sa se simta satisfacuti.

Daca va ajuta, comunicati si in timpul actului sexual - niciodata nu trebuie sa ti se para "vorbaria" in pat ca fiind imorala. Imagineaza-ti urmatorul scenariul: iubitul tau incepe sa te sarute pe tot corpul si ajunge intr-un loc in care atingerea lui iti provoaca o placere intensa; daca tu nu ii dai de inteles, prin orice mod posibil (respiratie accelerata, gemete de placere sau chiar sa ii spui soptit sa continue), el va incetata sa mai faca acest lucru, cautand alta modalitate de satisfacere.

Comunica-i cum si unde iti place sa fii atinsa. Daca nu primeste niciun semnal din partea ta, el nu are de unde sa stie ce si cum iti place. Va continua sa isi faca rutina, iar tu o vei continua pe a ta, fara ca unul dintre voi sa fie satisfacut. In dormitorul vostru aveti libertatea sa experimentati toate tehnicile de comunicare.

Tot ceea ce faceti in timpul actului sexual trebuie sa fie stabilit de comun acord, iar pentru a ajunge aici, apelati la comunicare: ceea ce faceti unul altuia trebuie sa se identifice cu placerea, nu trebuie sa fie nimic fortat sau care sa provoace sila. Poate tie iti face placere sa ti se faca sex oral, dar partenerul nu doreste sa presteze. In acest caz, trebuie sa discutati acest inconvenient si poate ajungeti la o solutie.

Si "dirty talk" (vorbele murdare) poate fi un subiect pe care il puteti testa si aborda. Nu exista nimic nepermis in dormitor, atat timp cat amandoi sunteti de acord, iar acest lucru nu se poate realiza decat printr-o buna comunicare. Unele lucruri trebuie mai intai discutate si apoi experimentate, pentru a nu crea un disconfort, mai ales in timpul actului sexual.

Respectul - un alt punct important. Invatati sa respectati si opiniile in materie de sex si mod de abordare. Incercati sa nu reactionati nepotrivit, razand si luand peste picior fanteziile partenerului. Daca acesta iti propune sa incerci o anumita pozitie sexuala, incearca sa nu refuzi vehement din prima faza, fara a discuta, poate exista avatanje pentru amandoi si... mai stii, poate o sa iti placa!

Multe femei declara ca isi iubesc partenerul, dar prefera sa nu discute cu acesta despre asteptarile lor in ceea ce priveste o partida de sex. De ce? Daca sustii ca iubesti partenerul, comunicarea dintre voi ar trebuie sa fie cu atat mai buna, iar viata sexuala la fel. Oare iubirea pe care o simti fata de partener nu inseamna si faptul ca reusesti sa comunici cu el foarte bine pe orice plan? Discutiile despre starea vietii noastre sexuale nu trebuie ignorate.

Oare in cate cupluri se vorbeste despre orgasm? Poate este mai usor sa il mimezi decat sa vorbesti despre el, dar de ce ai face acest lucru daca iti iubesti partenerul? Are rost sa il minti? Poate nu te atinge cum ti-ai dori si nu reusesti sa atingi orgasmul. El nu are probleme de acest gen, dar tu? Cu tine cum ramane? Nu trebuie sa igori faptul ca nu te simti satisfacuta din punct de vedere sexual pentru ca este o problema ce nu trebuie trecuta cu vederea. Comunica-i partenerului, incercati sa rezolvati situatia impreuna, iar daca nu reusiti, apelati la un sexolog.

Daca nu comunicam, nu avem de unde sa stim daca ceea ce facem este intr-adevar bine si provoaca placere, putem deveni nesiguri ca putem satisface in totalitate partenerul, toata viata noastra sexuala devenind un stres continuu, iar acest lucru nu poate duce la nimic bun.

Invatati sa va ascultati unul pe celalalt, stabiliti ceea ce va place, ce sunteti dispusi sa incercati si puneti in aplicare. Renuntati la complexe! Nu este nimic rusinos in a discuta despre sex, face parte din relatie si fericirea celor implicati este esentiala.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • 10iulia pe 3 Aug 2010, 17:16
    mie rusine

    desi santem casatoriti de cativa ani mie rusine sai zic ce vreau sa mi se faca in pat.stiu ca e importanta comunicarea dar eu nu reusesc sai zic fanteziile mele sau unde as vrea sa ma atinga.as vrea sa nu mai fiu asa mai ales ca de putine ori simt si eu placere si nu e vina lui.asa ca fetelor nu fiti rusinoase ca mine si vb cu partenerul vostru .asa o sa fie mai frumos pt amandoi si o sa vreti sigur sa se repete.

    0
    0

  • elenush05 pe 18 Ian 2010, 21:33
    cu partenerul tau trebuie sa vorbesti ORICE!

    chiar daca e vorba de mancare,sentimente,temeri,fantezii,concedii,dragoste..chiar si despre defecte trebuie discutat! Numai asa,fetelor,veti putea avea o relatie reusita!

    0
    0

  • cris pe 18 Ian 2010, 18:00
    ...

    Lorelei, mi-e mila de tine, sper ca vei intalni in viata ta omul care-ti va schimba parerea asta egoista. De ce doar tu? Dragoste inseamna sa si dai, nu numai sa primesti...

    0
    0

  • carolina pe 28 Dec 2009, 11:38
    hm..

    Lorelei..esti cumva virgina?Binenteles ca o comunicare in pat e importanta..Daca e adevarat ce spui..atunci mi-e mila de tine.Barbatii raman tot barbati..indiferent de secolul in care traim.Sexul inseamna pt ei comunicare mai mult decat pentru noi.Sunt lucruri mai importante decat sexul..cu asta sunt de acord,dar nu si din punctul de vedere al barbatilor

    0
    0

  • lorelei pe 8 Apr 2009, 09:26
    .......

    Niciodata in viata n-as putea sa-i spun partenerului meu ce imi place.Daca ceva nu-mi place il pun imediat la punct dar restul e treaba lui.Daca vrea sex cu mine trebuie sa depuna efortul necesar pana ajunge la punctul culminant ptr.ca eu nu-l voi ajuta. Eu sunt fericita ca a terminat si ca a mai trecut o partida. Comunicarea este ptr.altceva deoarece viata nu se axeaza doar pe sex. Sunt o mie si una de alte placeri mai durabile si mult mai importante.Sa auzim de bine!!!

    1
    0

  • jenypopa72 pe 16 Oct 2008, 15:13
    BRAVO LILI

    SUPER BINE,ASA ESTE TREBUIE SA VRB DESCHIS,SA SPUI TOT SI SA NU TE FERESTI DE EL,SUCCES

    0
    0

  • lili pe 23 Aug 2008, 14:21
    tacerea afecteaza

    este bine sa comunici f mult cu partenerul,sa ii spui ce iti place si ce nu si invers,e bine sa lasi inhibitiile la usa daca vrei o viata de cuplu sanatoasa si de durata

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod