Sexsomnia - mai comuna decat ti-ai imagina

Sex sau somn? Pentru unii, raspunsul este amandoua
Ti s-a intamplat vreodata sa ii spui iubitului tau "Sunt atat de obosita! Prefer sa dorm decat sa fac sex"? Ei, afla ca exista persoane care dorm si fac sex in acelasi timp.

Sexsomnia sau "sleep sex" este o tulburare a somnului, in urma careia unii oameni fac sex in timp ce dorm, fara sa-si dea seama. De cele mai multe ori, bolnavii nu isi aduc aminte nimic din ceea ce s-a intamplat noaptea, iar pntru ca nu stiu ca este o boala, ei apeleaza foarte tarziu la un specialist.

Sexsomniacii se masturbeaza in somn, scot gemete puternice sau mimeaza o partida de sex, iar a doua zi nu isi amintesc nimic din toate acestea. Sexomania nu are nicio legatura cu faptul ca unele persoane se trezesc dintr-un vis "fierbinte" si apoi initiaza o partida de sex cu partenerul.

Aceasta boala poate fi "interesanta" si foarte excitanta sau poate fi distructiva si abuziva, depinde de persoana in cauza. Sexsomniacul nu are niciun control asupra actiunilor pe care le desfasoara in timpul somnului, iar daca se intampla sa imparti patul cu el, ai putea fi usor inspaimanta de ceea ce ai vedea sau auzi.

Pentru iubita lui Dan (nu este numele lui real), 27 de ani, din Bucuresti, "sleep sex"-ul a constituit un motiv de excitare maxima. De fapt, sexsomnia a adus un suflu nou relatiei lor, insa acesta este un caz fericit. Aceasta boala poate fi o chestiune destul de jenanta, cum a fost in momentul in care fratele lui Dan a intrat in camera in timp ce dormea si l-a gasit masturbandu-se.

Ce cauzeaza sexsomnia?


La fel ca nevoia de a manca si de a te proteja de pericole, sexul constituie un impuls primar, explica doctorul Michel Cramer Bornemann, director al Minnesota Regional Sleep Disorder Center. Nevoile sunt adapostite in baza (trunchiul) creierului si, din fericire, avem un cortex care ne ajuta sa avem control asupra acestora.

Cortexul te ajuta sa te abtii de la un act necugetat atunci cand cineva ti-a lovit masina, de exemplu, insa in timpul somnului, el este in repaus, iar trunchiul creierului functioneaza mereu.

Poate ai fost stimulata sexual de un vis "fierbinte" sau te-ai excitat pentru simplul motiv ca parternerul tau este in pat, langa tine. In cazul multor persoane, aceste nevoi se opresc in acest stadiu, insa exista situatii in care nevoia se poate transforma in sexsomnie. Trunchiul cerebral este localizat foarte aproape de centrul somnului, iar un singur impuls il poate "amagi": daca din intamplare centrul somnului preia semnalul sexual, urmatorul pas este ca nu doar visezi la sex, ci iti indeplinesti aceasta nevoie.

Cei bolnavi de sexinsomnie pot sa dea dovada de excitare sexuala crescuta in timpul somnului, chiar de agresiune sexuala, pot fi urmariti de insomnii legate de fantezii sexuale obsedante si pot avea halucinatii sau psihoze nocturne.

"Aceasta eroare de comutare se poate intampla oricui", spune doctorul Cramer Bornemann. "Pentru unii dintre noi, acest lucru se intampla extrem de rar si nu este o conditie clinica. In alte cazuri, se poate intampla cu o mai mare frecventa si poate deveni problematic", mai adauga acesta.

Cat de intalnita este?


Unii oameni de stiinta sunt de parere ca sexsomnia este provocata de deranjamente ale somnului combinate cu probleme emotionale.

Au existat cazuri de sexsomnie in care barbatii s-au masturbat atat de violent, incat s-au trezit dimineata cu leziuni ale organelor sexuale sau in care femei casatorite au facut sex cu necunoscuti, aflandu-se intr-o stare totala de somn.

Potrivit unui raport, sexsomnia afecteaza 11% dintre barbati si 4% dintre femei. Dr. Cramer Bornemann sustine ca sexsomnia se manifesta mai ales atunci cand respectiva doarme alaturi de partener in acelasi pat. Factori cum ar fi medicamentele pentru somn, apneea de somn obstructiva, epuizarea extrema si stresul pot declansa episoade de sexsomnie. Daca acesti factori sunt redusi, iar sexsomnia inca mai constituie o problema, exista cateva medicamente care pot ajuta. Dr. Cramer Bornemann recomanda Clonazepam, utilizat mai ales in tratarea anxietatii sau ca un sedativ-hipnotic pentru insomnie, acesta fiind eficace in mai mult de 70% dintre cazuri.

Interesant este faptul ca in America si nu numai, aceasta tulburare a fost folosita in unele cazuri in tribunal ca si metoda de aparare si justificare a actiunilor unor persoane acuzate de hartuire.

Specialistii sustin ca numarul oamenilor care sufera de aceasta afectiune este din ce in ce mai mare, potrivit The Telegraph. Cercetatorii canadieni au ajuns la concluzia ca una din 12 persoane au fost implicate sau au initiat activitati sexuale in timpul somnului.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Dorys pe 4 Mar 2014, 01:04
    Pentru @Auras, fluturas :D

    Keep dreaming @ Auras :)) Ca sa ai o experienta cu o femeie de genul, nu va fi doar o experienta, va fi o adevarata nebunie. Eu de exemplu, nu am putut sa marturisesc acest lucru nici macar fostilor iubiti. Acuma, de cand sunt casatorita, sotul meu este foarte excitat de aceste experiente. Cand ma trezesc, in plin orgasm, il strig excitata, iar el, cand realizeaza ce se intampla cu mine, trece direct la actiune. ... :)

    1
    0

  • Auras pe 6 Mar 2012, 19:52
    hmmm

    inca nu am cunosctut vreo persoana "bonlava" de asa ceva, dar mi-ar face placere sa intanlesc una...:)) o experienta in plus!

    0
    0

  • Dorys pe 23 Aug 2011, 21:32
    Wet dreams !

    Multumesc @Me , macar nu sunt singura care sincer recunoaste (chiar si asa pe un site, cu un nume fals).......... E mai presus decat vointa, creierul comanda , corpul executa..

    2
    0

  • Me pe 16 Aug 2011, 01:02
    @Dorys

    Si eu am cam aceeasi poveste :)) dovada ca orgasmul este o chestiune care nu tine decat de noi si ceea ce poate face creierul nostru. @Katallyn, dimeniunea e doar o chestie cu care va laudati voi masculii pt. ca la sex va pricepeti in realitate foarte putini. Crede-ma mare nu inseamna garantie nicicum...ti-o spun din experienta, 4 ani de relatie si stiu ce zic.

    3
    0

  • katallyn pe 5 Aug 2010, 14:54
    :)

    mai cauta, nu ai gasit tipu cu dimensiunile potrivite. ps: tu te-ai intrebata daca ai satisfacut barbatii? si nu ma refer doar al face sa se termine...!!

    0
    2

  • Dorys pe 17 Iun 2010, 18:25
    Da sunt si eu asa....

    Boala? e ciudat sa o numesc asa, din adolescenta ma trezeam avand orgasm, nu aveam relatii sexuae si nu stiam ce mi se intampla. Acum cand se intampla sa nu am activitate sexuala mai multe zile, saptamani, ma trezesc din nou orgasmele si le continui prin masturbare, tremur si gem de placere. Dar sunt constienta ce se intampla cu mine atunci, iar intre vis si realitate cand simt ca am orgasm, ma trezesc si realizand ca e doar vis se intrerupe si starea de excitatie. Ciudat este ca sunt orgasme deosebit de puternice, nici un barbat nu m-a satisfacut asa, nu m-ar crede nimeni dar nici nu zic nimanui, sunt doar o femeie frumoasa care uneori mimeaza orgasmul bine de tot. Doar visele ma satisfac.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod