Nu avem chef sa facem sex

Pentru cuplurile de casatoriti cu copii si cu locuri de munca obositoare, viata sexuala nu este intotdeauna asa cum ar trebui sa fie. Va vom prezenta in ce fel...

Pentru cuplurile de casatoriti cu copii si cu locuri de munca obositoare, viata sexuala nu este intotdeauna asa cum ar trebui sa fie. Va vom prezenta in ce fel stresul poate provoca stari conflictuale in dormitor si nu numai.

Pentru orice femeie a face sex inseamna o placere deosebita. O poate ajuta sa-si incarce bateriile si sa se reconecteze cu sotul ei. Dar programul incarcat de la serviciu, ingrijirea copiilor si poate chiar orele suplimentare de lucru, ca sa nu mai vorbim de gatit, spalat si aranjat prin casa, toate acestea nu fac decat sa-i epuizeze toate fortele.

De cele mai multe ori, se duce la culcare inaintea lui iar cand acesta vine in dormitor ea este deja adormita. Iar daca el isi doreste sa faca dragoste, poate aprinde o candela parfumata sau incearca sa fie romantic, aproape sigur risca sa primeasca un raspuns de genul - "sunt prea obosita" sau "ce ti-a venit cu lumanarea aia?". Si astfel, incetul cu incetul, dragostea lor arzatoare incepe sa se raceasca.

Mai tarziu, apare explicatia: "pur si simplu nu avem starea necesara". Sunteti amandoi suprasolicitati, nervosi din cauza economiilor si pe deasupra trebuie sa-i scoateti si pe copii in parc sau la film. Sau poate fi doar din cauza calmantelor pe care le iei si care diminueaza libido-ul.

Dar asa cum reusiti ca dupa baia de seara sa va faceti timp pentru a le citi povesti copiilor, sa le preparati cina sau sa va verificati email-urile, tot astfel va puteti gasi timp si pentru a face dragoste. Bineinteles, pasiunea are fluctuatii chiar si in momentele cele mai bune ale unei relatii dar judecand dupa discutiile pe care le au mamele tinere intre ele, iti dai seama ca povestile lor sunt lungi si seci.

Consilierii de cuplu nu va pot spune de cate ori pe saptamana trebuie sa faceti sex dar e clar ca ar trebui sa se intample macar o data pe saptamana. Viata sexuala contribuie cu foarte putin la armonia intre parteneri dar multe cupluri fericite obisnuiesc sa o includa printre cei mai importanti factori. Sanatatea de lunga durata a unui cuplu se poate masura uneori prin frecventa cu care partenerii fac dragoste; daca brusc viata sexuala intra in declin acesta poate fi principalul indicator al unor probleme grave.

Adeptii casatoriei spun ca intimitatea este de cele mai multe ori "lipiciul" care tine relatia stransa peste timp. Daca unul dintre parteneri nu este de acord cu importanta pe care o are viata sexuala intr-o casnicie, convingerea lui poate cauza probleme grave, ajungandu-se chiar pana la divort.

Acest lucru va afecta grav intreaga viata sociala a individului - in relatia cu alti membrii de familie sau chiar in munca de la birou. Problema, deloc surprinzatoare, este ca oamenii nu sunt destul de deschisi pentru a discuta despre viata lor sexuala. Cine ar vrea sa se simta ca un ratat in discutiile intre amici sau ca respondent al unor studii pe aceasta tema? Cand este presat, aproape oricine se eschiveaza cu un respectabil "o data sau de doua ori pe saptamana".

Inca din anul 1953 s-au facut numeroase studii privitoare la viata sexuala in cuplu iar, in urma acestora, nici un sociolog nu a reusit sa raspunda la intrebarea: "de cate ori este normal sa facem sex intr-o saptamana?". Si, totusi, s-a constatat ca doar in primul an de casnicie cuplurile se intalnesc in pat de trei ori pe saptamana si, odata cu trecerea timpului, frecventa acestora scade. De asemenea, in urma declaratiilor facute de cupluri, s-a constatat ca partenerii se plang frecvent de viata lor sexuala, spunand ca reusesc doar o singura data pe luna sa faca dragoste.

In zilele noastre, mai mult ca oricand, femeile independente din punct de vedere financiar aleg sa-si paraseasca sotii oricand doresc. Sociologii arata ca din ce in ce mai putine femei aleg sa ramana casatorite daca nu sunt satisfacute din punct de vedere emotional. In urma statisticilor, s-a constatat ca, in proportie de 56,2%, femeile sunt cele care si-au dorit divortul iar in cazul barbatilor, procentul este de doar 23,3%.

Odata ce femeile se bucura de atatea posibilitati de a alege, indatoririle maritale devin optionale iar discutiile despre cat de mult sau cat de putin trebuie sa faca dragoste devin suparatoare. Intre timp, conceptul de familie s-a schimbat mult. Cu exceptia primului an de casnicie, cand intervin foarte multe schimbari in viata de cuplu, cele mai multe divorturi s-au inregistrat in primul an de la nasterea primului copil.

Unii specialisti spun, insa, ca parintii devin, de cele mai multe ori, obsedati de copilul lor. Acestia, din dorinta de a petrece cat mai mult timp impreuna, ajung sa-i sufoce pe copii cu prezenta lor. Acest lucru inseamna ca viata de cuplu si chiar relatiile cu prietenii de familie sunt sacrificate. In felul acesta, cei care au copii ajung sa nu se mai gandeasca la ei si sa-si neglijeze propriile nevoi sexuale.

In acest moment, intervine deja o alta problema pentru ca, hai sa recunoastem: nimeni nu poate fi chiar atat de obosit incat sa nu poata face dragoste. Daca stai sa te gandesti la cum si cand ar trebui sa faci sex, s-ar putea sa-ti ia mai mult timp decat actul in sine.

Specialistii spun ca femeile sunt indreptatite, de cele mai multe ori, sa se planga de viata in doi. Chiar si in cazul cuplurilor fara copii, veniturile comune se epuizeaza mult prea devreme din cauza facturilor si a altor cheltuieli legate de casa. Dupa nasterea primului copil, barbatul este foarte fericit ca se poate juca cu cel mic dar, in acelasi timp, preocuparea lui pentru problemele casei scade.

Si nu este vorba doar de spalatul vaselor. Sociologii atrag atentia asupra faptului ca, in proportie de 55%, proaspetii tatici incep sa-si petreaca din ce in ce mai mult timp la birou. Asupra acestui fapt nu se pot face decat unele speculatii: unii dintre ei s-ar putea sa nu se considere suficient de copti pentru a-si lua rolul in serios iar altii se simt dati laoparte si au impresia ca sotiile lor nu le mai acorda suficienta atentie.

Se pot da foarte multe sfaturi despre cum sa va pastrati relatia in astfel de cazuri. De cele mai multe ori, consilierii de cuplu se concentreaza asupra golurilor emotionale care apar intre partenerii si asupra felului cum acestea pot fi depasite accentuand ideea cum ca o viata sexuala mai buna va duce in mod cert si la o comunicare mai buna. Decat sa iesiti seara la restaurant este de preferat sa ramaneti acasa si sa stati de vorba.

Majoritatea specialistilor sunt de acord ca, in ceea ce priveste viata sexuala, lucrurile nu pot fi fortate. Dar, in orice caz, nu este nimic rau in a te imbraca sexy sau sa-i deschizi sotului usa de la casa, imbracata intr-un superb neglijeu negru.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod