Introducere in sexualitate: este importanta viata sexuala?

Exista multe intrebari pe care le poate avea o persoana in ceea ce priveste viata sexuala. Mesajele voastre cuprind multe intrebari de acest gen. Exista si multe mesaje la care...
Exista multe intrebari pe care le poate avea o persoana in ceea ce priveste viata sexuala. Mesajele voastre cuprind multe intrebari de acest gen. Exista si multe mesaje la care, desi extrem de interesate si de importante pentru voi, nu am reusit sa raspund. In aceste conditii cred ca o varianta mult mai utila de lucru este publicarea unei serii de articole pe aceasta tema care constituie si, sunt convins ca va constitui, un domeniu extrem de interesant pentru toate cititoarele de pe Eva.ro.

In fapt, viata sexuala este o sinteza a diverselor aspecte care se reunesc intr-un act unitar - actul sexual. Actul sexual este mai mult decat reproducere. Este o forma de traire a unei stari speciale, a starii de orgasm, a starii de descoperire a partenerului, a starii de comunicare dincolo de cuvinte cu partenerul.

Un observator atent ar putea foarte bine sa diagnosticheze, intr-un mod sau altul, starea de bine din punct de vedere psihologic al unei persoane dupa modul in care aceasta resimte viata sexuala. Acum cativa ani, am intalnit un caz destul de inedit. Era povestea unui barbat in varsta de 30 ani, de origine roma. A ajuns la mine deoarece a inteles ca este timpul pentru a face ceva cu el. Fiind o persoana mai concreta care intelege mai greu cum poate psihoterapia sa ajute o persoana, cauta o rezolvare mai inedita - prin hipnoza.

Simptomul lui era legat de viata sexuala. El era casatorit de cativa ani, avea o serie de afaceri in diverse domenii si in diferite forme. Dar sa intram in povestea lui. Cazul mi-a ramas in memorie deoarece limbajul sau era foarte colorat si imi este imposibil sa redau citate pe un site decent si serios cum este Eva.ro. (Daca simtiti nevoia puteti sa va lasati imaginatia sa zburde).

Dar sa revenim la povestea sa si sa plecam de la cateva roluri pe care le juca:

  • in afaceri lucrurile mergeau bine. Era multumit, sigur pe el, constient de capacitatea sa de "a produce bani";

  • viata de familie cu sotia era adecvata. Din cate imi amintesc existau si unul sau doi copii;

  • viata sexuala cu partenera erau adecvate. Nu existau probleme de erectie sau de dificultati in actul sexual. Sau cel putin nu le exprima. Care era totusi problema lui?


  • Una singura - clientul meu se plangea de probleme de erectie in timp ce intretinea relatii cu alte femei decat sotia sa. Nu intelegea de ce lucrul acesta se intampla. Iar din acest motiv viata sa decurgea cam asa: incerca sa intre in relatie cu o femeie, iar pe masura ce relatia capata o forma, el incepea sa evite actul sexual, sub diferite pretexte, pentru a evita intrarea in actul propriu-zis. Un joc probabil derutant pentru cealalta persoana.

    Imaginea pe care ne-o putem forma despre aceasta persoana ar fi cam asa: o parte din el simte nevoia sa aiba relatii sexuale cu diferite persoane, in timp ce alta parte resimte nevoia de a ramane fidel(a) sotiei. Ca o ruptura interioara. Evident, deoarece, in acest caz nu s-a realizat o relatie psihoterapeutica, fiind singura sa vizita nu puteam decat sa speculez. Pe de alta parte, nu pot sa stiu cum au decurs mai departe lucrurile in viata sa.

    Dar cazul in sine este important deoarece pare a duce la extrem un fapt evident: viata sexuala este implinita atunci cand in sufletul si corpul nostru simtim o unitate care permite actiunea. Iar actul sexual este o forma de actiune. In viata noastra este multa actiune dar actul sexual este in mod evident o forma prin care putem sa traim in actiune si sa vedem cum reusim sa stam din punct de vedere al unitatii interioare.

    Sa ne intoarcem la acest client - o parte din el actioneaza atunci cand este atras de o alta femeie. Putem sa-i dam un nume acestei parti insa va las voua aceasta placere de a o numi. Pe de alta parte, atunci cand este pus efectiv in situatia de a face acest lucru apare actiunea altei parti. Ambele dimensiuni psihice sunt preponderent de factura inconstienta. Despre aceasta unitate ramane sa vorbim in urmatoarele articole.

    Pentru ca este important sa intelegem cum functionam, cum actionam. De fapt, invitatia permanenta este sa ne intoarcem atentia de la lucrurile externe la corespondenta lor interioara. Ca si cum fiecare obiect extern nu exista decat pentru ca in noi rezoneaza ceva care il face important.

    Sunt multe lucruri care se pot spune, dar nu pot decat sa repet ideile mentionate de Julius Evola - "sexualitatea este aria in care transcendentul este cel mai aproape de omul obisnuit" - deoarece apare ruperea de real in cadrul actului orgasmic.

    Poate ca este momentul sa privim viata sexuala ca un altceva decat:
    o simpla placere;
    o nevoie de reproducere;
    o datorie;
    o descarcare a biologicului;
    o simpla chimie.

    Poate reusim impreuna sa gasim secretele pe care le stim cu totii. Poate vom reusi sa vorbim atat despre actul sexual concret cat si despre nevoile sufletesti, poate reusim sa vorbim despre suflet si despre spirit. Va propun sa ne oprim si sa insistam mai mult pe problemele care apar in viata sexuala. Sper ca, in acest demers, sa ma ajutati si sa intram intr-un dialog indirect. Eu voi citi mesajele voastre si sper sa ma orientati spre temele care prezinta cu adevarat interes pentru ca, de fapt, articolele le scriu cititorii. Daca nu ar exista o rezonanta a voastra, a sufletului vostru ce rost ar avea acest site si aceste articole?!
     

    Posteaza comentariu

    Greu de citit? Regenerare cod