Excitatia sexuala: cine ne atrage si de ce

Numerosi experti cred ca foarte mult din ceea ce ne atrage - sau ne face sa o luam la fuga - are la baza o acceptare sau o eschivare de ceva din trecut. Expertul in psihiatrie...

Numerosi experti cred ca foarte mult din ceea ce ne atrage - sau ne face sa o luam la fuga - are la baza o acceptare sau o eschivare de ceva din trecut. Expertul in psihiatrie dr. Robert Stoller, de pilda, sugereaza ca excitatia sexuala nu este automata, ci, mai degraba, "o piesa de teatru a carei naratiune pare sincera si spontana datorita autenticitatii senzatiilor trupului.

" El vede acea excitatie a momentului erotic "ca pe o masa compacta, intricata - un "micropunct" de coduri formate din impulsuri, dorinte, protectii, falsificari, adevaruri evitate, precum si amintiri ale evenimentelor trecute, erotice si nonerotice, mergand inapoi, pana la copilarie."

Cu alte cuvinte, dupa cum ne explica Michael Bader, "Daca analizezi excitatia sexuala, ia acel moment si desfasoara-l, intoarce-l pe toate partile, si vei afla ca in el se petrec, chiar in momentul acela, o multime de transferuri de date." Studiile sustin ca fiecare dintre noi are imprimat in el ceea ce renumitul sexolog si psiholog dr. John Money a denumit pentru prima data o "harta a dragostei".

In timp, ne cream conexiuni personalizate care sunt extrem de complexe si de nuantate. In copilarie, "tachinarea sexuala, violenta domestica, sporturile dure, masturbarea, sarutul, imbratisarile parintilor si imitarea comportamentului sexual al adultilor... sunt o repetitie pentru trup si minte, lectii necesare creierului nostru pentru a ne pregati trupul pentru sex", scrie Joann Allison Rodgers in "Sexul: o istorie naturala". Propriul nostru creier va fi conectat la un labirint de stimuli si raspunsuri. Cand cineva care este in vizor se incalceste in firele noastre, efectele sunt imediate si profunde.

Acea conexiune misterioasa, surprinzatoare pe care o simtim uneori cu o persoana pe care abia am cunoscut-o - "Esti sigur/a ca nu ne-am mai intalnit?" - se poate datora faptului ca in ochii mintii chiar ne-am mai intalnit. Imaginea idealizata a partenerului perfect conturata de firele invizibile din mintea noastra poate sa se potriveasca destul de bine cu persoana ai carei ochi, zambet sau ticuri ne par atat de cunoscute.

"La o scara mai mare, noi proiectam persoana pe care speram sa o inatlnim asupra persoanei cu care suntem impreuna", spune psihologul Robert J. Sternberg. "Parte din excitatia inceputului unei relatii este exact aceasta proiectie asupra acelei persoane reale care sta in fata noastra - a ceea ce speram noi ca persoana respectiva ar putea fi."


 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mesaj catre diana pop pe 25 Sep 2012, 13:37
    sexul duce la despartire mai devreme sau mai tarziu

    vorbesc serios intr-o relatie cel putin in tinerete sa zic pana la 35,37 de ani sexul face ca relatia sa mearga mai bine daca este buna desigur, in caz contrar ce dracu mai stai daca nu te satisface? doar sa nu fii singura fii dracu femeie iti cunosti nevoile si stii ce-ti vrea treaba dintre picioare, daca ar avea gura ce crezi ca ti-ar zice? "du-ma sa ma F*TA unu cum trebuie" dar fiecare cu conceptia si gandirea lui , pt mine daca nu merge partea asta restul se duce dracu, din pct meu de vedere sexul e temelia oricarei relatii, si niciodata nu o sa inteleg oamenii care asteapta o femeie 2 3 4 ani ca ea vrea sa se marite virgina, sunt niste cretini, daca aia este o introvertita si o frustrata si te minte ca o sa iti faca vrute si nevrute, e urat sa traiesti numai in minciuna, eu stiu mai bine ;) .... oricum ,,, no "at least" good sex no nothing

    0
    0

  • diana pop pe 16 Iun 2010, 16:50
    sex

    buna sunt u iubitu meu de 2ani dar nu ne potrivim delok la pat nu este delok atent ne kertem foarte des pe aceasta tema din akeasta cauza am ajuns sa ma masturbez iar cand o '"facem"" ma gandesc la fostul meu prieten cae inka nu am reusit sal uit sau la vreun film porno k lezbiene la care ma uit pe ascuns credeti ca sunt putin dusa?am foarte mare nevoie de un psiholog onlie va rog

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod