Cine sunt cei mai gelosi, barbatii sau femeile?

Daca intr-o zi partenerul va spune ca este atras de o alta persoana, cum reactionati?
Mai precis, imaginati-va situatia urmatoare (daca sunteti femeie, inlocuiti "iubita" cu "iubit" si "barbat" cu "femeie").

A. Sunteti la o serata impreuna cu iubita si stati de vorba cu un grup de prieteni. Remarcati ca prietena voastra este in celalalt capat al salii si ca vorbeste cu un barbat pe care nu-l cunoasteti. In cursul serii, o pierdeti din vedere. A doua zi, iubita va spune ca in noaptea precedenta l-a sarutat cu pasiune pe acel barbat si ca rareori a simtit o excitatie sexuala atat de intensa cu un barbat. Va asigura totusi ca nu este vorba decat despre o atractie fizica, sexuala si va asigura ca nu are niciun sentiment pentru el.

B. Sunteti la o serata impreuna cu iubita si stati de vorba cu un grup de prieteni. Remarcati ca prietena voastra este in celalalt capat al salii si ca vorbeste cu un barbat pe care nu-l cunoasteti. In cursul serii, o pierdeti din vedere. A doua zi, iubita va spune ca a avut imediat un contact nemaipomenit cu acel barbat si ca nu a mai intalnit niciodata pe cineva cu care sa poata vorbi asa. In plan personal, se simte legata de el intr-un fel unic si special.
Totusi, va asigura ca nu simti nicio dorinta sexuala fata de acel barbat. Nu este vorba despre o atractie fizica, e doar o legatura foarte amicala, iar ea se simte deja foarte atasata de el.

Ce simtiti?

In 2004, Buunk si Djikstra, cercetatori la universitatea din Groningen, Olanda, le-au dat la 151 de persoane sa citeasca unul sau celalalt dintre aceste doua texte. Fetele au primit acelasi text, doar sexul prietenei era schimbat, in cazul in care era vorba despre un barbat. Odata cu textul, participantii primeau si fotografia curtezanului sau a curtezanei. Aceasta infatisa fie o persoana foarte frumoasa, fie una foarte obisnuita. Exista, de asemenea, o mica descriere a acestei persoane, care o prezenta ca fiind foarte dominanta sau foarte putin dominanta. Li se cerea apoi tuturor participantilor sa completeze un chestionar in care trebuiau sa scrie cat erau de gelosi, deranjati, neincrezatori, tristi, nelinistiti, etc.

Cercetatorii au remarcat ca barbatii erau foarte gelosi atunci cand persoana care fusese in compania iubitei lor era dominanta social. Dimpotriva, in cazul femeilor, gelozia a atins culmea atunci cand fata era foarte frumoasa.
Pe scurt, pentru barbat, pericolul venea din statutul social al rivalului, in timp ce pentru femei, era vorba mai degraba despre aparenta fizica a concurentei. Motivul?


Femeile vor evalua statutul social al barbatului

Inainte de a se angaja intr-o relatie pe termen lung, femeile vor evalua statutul social al barbatului. Nu este singura dimensiune de care vor tine seama, dar va avea importanta. Pentru ca un barbat "dominant social" va putea furniza resurse suficiente familiei, in special progeniturii sale, acest criteriu este mai important pentru femei decat pentru barbati. Barbatii vor fi deci in concurenta sexuala pe aceasta baza. Prin urmare, ei vor fi deosebiti de atenti la statutul rivalului in caz de tentativa de seducere a partenerei.


Barbatii acorda o atentie deosebita atractiei fizice

In schimb, barbatii, mai mult decat femeile, acorda o atentie deosebita atractiei fizice a unei viitoare partenere. Se presupune ca din timpuri stravechi si pentru multa vreme, frumusetea femeilor le-a servit barbatilor drept semnal pentru a deduce fertilitatea lor. Femeile vor fi deci foarte vigilente la frumusetea rivalelor lor, la care barbatii sunt foarte sensibili.


Psihologii au remarcat, de asemenea, ca infidelitatile "sexuala" (cazul A) si "sentimentala" (cazul B) antreneaza sentimente de gelozie, diferite. In cazul A, apare mai multa tristete, respingere, furie si sentiment al tradarii, in timp ce in cazul B, se manifesta mai multa neliniste, neincredere si sentiment al amenintarii. Aceste doua tipuri de gelozie au aceeasi functie: sa ne protejeze relatia, pentru a-i pastra exclusivitatea. Vom face astfel un act de preventie anticipand o eventuala "fuga" a partenerului gratie banuielilor, in cazul B sau infuriindu-ne dupa ce am fost inselati sexual (cazul A).


Barbatii sunt mai gelosi cand sunt inselati sexual

In general, barbatii sunt mai gelosi atunci cand au fost inselati sexual, in timp ce femeile sunt mai sensibile la infidelitatea sentimentala a jumatatii lor! (...) Prin urmare, este probabil ca gelozia masculina sa fie un mecanism arhaic ce are menirea de a impiedica implicarea partenerei in relatii sexuale cu un alt barbat, pentru a limita acest risc. Gelozia va fi deci extrema in caz de infidelitate sexuala.


Femeile sunt mai geloase cand sunt inselate sentimental

Lucrurile stau diferit in cazul femeilor.
Riscul mai mare este de a trebui sa imparta resursele partenerului cu o alta femeie si, mai amenintator inca, de a fi parasita pentru alta. Cum barbatii sunt capabili sa aiba relatii sexuale cu femei cu o investitie minima la toate nivelurile, evidenta unei legaturi emotionale intre partener si o alta femeie este un indicator fiabil care informeaza femeile asupra unui risc potential de pierdere a investitiei partenerului. Prin urmare, femeile sunt foarte geloase atunci cand partenerul lor comite o infidelitate "sentimentala". Desigur, toate aceste motivatii nu sunt in mod necesar constiente.

Dar voi? Ce v-ar face mai gelosi, o infidelitate "sentimentala" sau una "sexuala"? Frumusetea rivalului/rivalei sau statutul lui/ei social?

Informatii au fost preluate din cartea "150 de experimente in psihologie pentru cunoasterea celuilalt", Serge Ciccotti; trad. de Dana Zamosteanu, Iasi: Polirom, 2007
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • vasi pe 21 Iun 2009, 17:22
    gelozia

    Cum se poate s-a cladesti odragoste s-a nu gusti din ce este mai bun si s-a dai cu piciorul la tot.Din cauza geloziei

    0
    0

  • cry5tinn*A pe 24 Apr 2009, 22:08

    GELOZIE CA A MEA MAI RAR da nah nai c face ,,, incerc uneori sa tac shi sa ma abtzin sa nui arat pr meu ca sunt geloasa dar... nu pot!!! cand iubesc cer cu exigentza shi obligatzie sa fiu la rand shi eu iubita... :xun kiss pt uh gurytzika :-p:*(tbesck!)

    1
    1

  • anca pe 20 Iul 2008, 23:36
    Gelozia... bat-o vina!!!!!!!!!!!

    Pot spune ca eu sunt ffff geloasa. Cat despre infidelitatea sentimentala am patit si de astea da trece mai greu... Gandind logic nici cea sexuala nu o putem lasa sa treaca cu vederea. Un sfat: Fiti cu ochii in patru!!! si ce e mai important nu IERTATI DACA NU MERITA!!!

    0
    0

  • ana pe 10 Iul 2008, 13:20
    pe naiba

    Pot pe naiba. In general, ma simt foarte umilita, mi se pare injositor ca sotul meu sa flirteze cu alta. E ca si cum el ar arata tututror ca nu tine la mine, nu ma respecta. Si cealalta, ce-ar gandi despre mine? Ca sunt o sotie-bucatareasa, spalatoreasa, crescatoare de copii, dar nu aleasa inimii. Poate nu e asa, dar eu sufar ingrozitor. ce sfaturi pot primi la asa o suferinta?

    3
    0

  • STOICA SILVIA pe 5 Nov 2007, 14:34
    PROVOCARE

    BUNA , AI CURAJUL SA IEI TRADAREA DIN PARTEA IUBITULUI SAU IUBITEI CA PE O PROVOCARE???POTI SA TI INFRANEZI GELOZIA???

    1
    0

  • Stoica Silvia pe 5 Nov 2007, 14:29
    ceea ce suntem

    Prieteni , MAI DUREROS ESTE ATUNCI CAND INSELAM , DECAT ATUNCI CAND SUNTEM INSELATI. NE RIDICAM PRIN CEEA CE GANDIM SI NE VALORIFICAM CARACTERUL PRIN CEEA CE SIMTIM.vA PUP

    0
    0

  • Stoica Silvia pe 5 Nov 2007, 14:16
    instinctul proprietatii

    Se spune ca daca nu porti o farama de gelozie in suflet nu iubesti.Fals.Nu dragostea este cea care te face sa suferi , ci instinctul proprietatii care este contrariul dragostei.In primul rand trbuie sa stim, atat barbatii cat si femeile , cum sa iubim frumos , nu cum sa punem stapanire pe persoana iubita.Viata ne da ocazia sa spunem ,,da,, sau ,, nu ,,.De ce sa stricam o relatie de iubire care ulterior poate deveni o rel de prietenie la fel de frumoasa prin gelozie??haideti sa gandim occidental.Cu respect Silvia

    0
    0

  • mariana marcu pe 29 Sep 2007, 07:40

    Am trecut prin ambele situatii dar in momentul care l-am simtit ca este inplicat sentimental si mai putin material am pus punct casniciei.

    0
    0

  • delia7even@yahoo.com pe 27 Sep 2007, 11:18
    salut

    Da...as fi geloasa pt. ambele variante

    0
    0

  • andreea87 pe 27 Sep 2007, 09:52
    buna,

    Pe mn m'ar face geloasa si o infidelitate "sentimentala" si una "sexuala". Nu inteleg dc m'ar insela sexual: ce ar avea alta si nu am yo...:D:D:D bye

    0
    0

  • nicoleta pe 25 Sep 2007, 10:31
    inselata

    am 26 ani si sunt casatorita de 4. nu am avut esacpade nicunul dintre noi.eu cred ca nu mi-as mai recapata usor increderea in el si as incepe sa ma protejez sentimental. dar asa as face ..eu. pa

    0
    0

  • flori pe 24 Sep 2007, 16:51
    gelozia

    initial,ma numar printre cei inselati,nu stiu cat ar conta diferenta dintre cele doua situatii.pentru mine a insemnat frustrare,dezamagire,umilire,pentu ca pesoana cu care m-a inselat e de cea mai joasa speta-o prostituata -.deci,pe ce a-si putea fi geloasa?nici chiar pe statul ei social(profesoara,si mai nou televiziune)

    0
    0

  • Ana pe 24 Sep 2007, 14:36
    Infidelitate

    Infidelitatea sentimentala m-ar deranja mai tare.

    0
    0

  • iulia pe 24 Sep 2007, 08:52

    durerea este mai mare,at.cand te inseala sentimental.una este sa pui suflet intr o relatie si alta e sa fie ceva trecator .asta e parerea mea.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod