Ce facem cand apar disfunctiile sexuale

Impotenta, ejacularea precoce, frigiditatea sunt stari speciale care marcheaza esecul sexual al unui cuplu. Pana la aceste manifestari sunt tot felul de stari care...

Impotenta, ejacularea precoce, frigiditatea sunt stari speciale care marcheaza esecul sexual al unui cuplu. Pana la aceste manifestari sunt tot felul de stari care pot crea insatisfactie membrilor cuplului.

Aceste subiecte sunt sensibile pentru orice cuplu, cu atat mai mult pare dificil sa vorbesti cu o persoana din afara acestuia. Esti in pat cu el, faceti dragoste, la final simti o stare de insatisfactie. Te intrebi ce se intampla? Un raspuns iti trece fara sa vrei prin minte. Motivul - el nu a avut erectie, a ejaculat atat de repede.

Cand situatia de insatisfactie devine o regula iar cand vine momentul sa faceti dragoste incepeti amandoi sa va ganditi ca iar nu va fi bine, atunci situatia atinge un maximum. Din acel moment cuplul a ajuns intr-o stare de blocaj din punctul de vedere al vietii sexuale. Cele mai multe cupluri ajung sa ne cunoastem atunci cand ajung intr-o situatie de limita.

Cel mai des aceste momente sunt de genul: Ea catre el: "ori faci ceva pentru a depasi problema sexuala ori renunti la ideea de a fi alaturi de tine". In aceste momente, barbatul este cel care incearca sa actioneze pe o cale sau alta iar, cel mai des, consulta un specialist. Uneori este cuplul cel care se decide sa ne faca o vizita.

Specificul acestei probleme este generat de o stare aparte - in mod normal atunci cand avem o problema de sanatate sau de alt tip, incepem sa povestim apropiatilor, in cautarea unui ajutor. In acest caz nu se mai procedeaza astfel, dat fiind sentimentele de rusine precum si cele de "putere / barbatie" pierduta.

Ca urmare, foarte rar sunt cazurile in care se apeleaza la un sfat din partea unui prieten, ruda, etc. Este adevarat ca, de cele mai multe ori, sfaturile acestora sunt inutile insa intervine un fenomen de clarificare prin faptul de a pune in cuvinte ceea ce simti, ceea ce te doare, ceea ce te face sa suferi.

Pe de alta parte este important si modul in care intelegem acest gen de probleme. In multe din cazurile pe care le intalnesc in activitatea mea, exista multe situatii in care situatia este vazuta ca un simptom strict al barbatului, ceea ce face ca el sa fie cel ce este determinat sa actioneze. Multe dintre partenere refuza sa se implice in aceste probleme sau, dimpotriva, barbatul este cel care refuza sa le implice. Indiferent de situatie, ceea ce se petrece este izolarea problemei de la nivelul de cuplu, la cel individual.

Ce poate face partenera


Cu exceptia cazurilor in care problemele sunt strict legate de cauze organice, exista o problema de cuplu sau psihologica care poate fi accentuata sau diminuata de partenera. Partenera se poate implica in aceasta problema atat timp cat considera actul sexual ca fiind o stare a amandurora. Ce inseamna in fapt implicarea partenerei:
- a discuta despre acest subiect si a-l defini ca o problema pentru amandoi (oricum se va ajunge aici);
- a insista pentru consultarea unui specialist si chiar a face demersurile necesare;
- a cauta formele specifice de manifestare a sexualitatii proprii. Insatisfactia poate proveni din tipul de sexualitate care nu reuseste sa comuice cu partenerul;
- a incerca sa gaseasca tipul de cauze pentru care impotenta se manifesta.

Dar problemele de impotenta sunt stari speciale deoarece presupun subiecte sensibile. Cel mai usor este apelul la specialisti dar cum si unde?

Cum intervenim?


Un prim diagnostic ar fi legat de tipul de probleme cu care se confrunta o persoana. Poate fi o problema medicala, psihologica sau a cuplului.

Cum putem sti daca este o problema medicala? De obicei problemele de erectie au deseori cauze organice, un criteriu aflat la indemana este erectia de dimineata. Daca barbatul, in momentul trezirii are penisul in erectie, atunci ar fi logic sa avem mai mult de-a face cu un alt tip de cauza decat cea organica. Iar intotdeauna cand eliminam organicul ne situam in plan psihologic.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • denisasangereanu pe 17 Oct 2008, 10:43
    pt timofte daniel

    urmareste in wikend emisiunea de la euforia si o sa ai multe de invatat incepe tirziu adica dupa 12 noaptea si se numeste 'si dragostea se invata' ai sa fi placut surprins cite chestii interesante vei auzi si vedea.

    0
    0

  • timofte daniel pe 8 Oct 2008, 21:51
    ejaculez repede

    am 36 ani si ejaculez foarte repede ce pot face ptr a nu mai ejacula asa de repede astept raspuns multumesc

    0
    0

  • Dumitru Coman pe 1 Mar 2008, 20:15
    sexul la varsta de peste 65 ani

    Daca medical sau tratamente prin clinica O. N. se mai poate interveni , pentru a , avea o erectie buna , interventia in ejacularea precoce. In concluzie daca la o varsta mai inaintata , se mai poate spera ceva. Va multumesc anticipat.

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod