Atractia sexuala

Ce-i face pe doi oameni sa se "aprinda" din clipa in care privirile li se intalnesc? De ce adeseori este suficient ca un barbat si o femeie sa fie impreuna doar cateva secunde...

Ce-i face pe doi oameni sa se "aprinda" din clipa in care privirile li se intalnesc? De ce adeseori este suficient ca un barbat si o femeie sa fie impreuna doar cateva secunde ca se si simta atrasi unul de celalalt? Pe neasteptate, un om care duce o viata normala, aparent lipsita de evenimente, se poate trezi la un moment dat ca schimba ocheade cu o persona care-l face se sa simta tulburat, excitat, "transportat", plin de energie nervoasa.

Astfel de clipe ne iau sistematic prin surpindere, iar cu forta si caracterul lor surpinzator ne pot schimba intregul curs al existentei. Pentru cineva din afara, fenomenul atractiei sexuale seamana de multe ori cu nebunia. Intr-un timp extrem de scurt de cand s-au intalnit, doi oameni sunt capabili sa-si promita ca vor ramane impreuna pana pe la jumatatea secolului.

Indragostitii in cauza s-ar putea sa fie prea nerabdatori ca sa mai stea sa analizeze cum pot sa fie atat de siguri unul de celalalt; pentru ei este de ajuns ca se iubesc si sunt multumiti sa atribuie nou descoperita lor stare de excitare unui noroc nemaipomenit.

Atractie instantanee


Atractia sexuala este de multe ori instantanee. De aceea pare involuntara si prin urmare, este pusa adesea pe seama unor factori supranaturali cum ar fi "norocul" sau "destinul". Mitologia ar fi vrut sa ne faca sa credem ca atractia este hotarata de zei si ca ne loveste din senin luand forma sagetilor fatale ale lui Cupidon. Potiunea magica in care sunt inmuiate varfurile sagetilor suspenda constiinta, ratiunea si vointa, lasand-si victima intr-o stare de "boala" fara speranta.

Chiar si in zilele noastre se mai crede ca atractia sexuala este ceva irational, care ne depaseste puterea de influenta si de control, si cu toate acestea, studiile efectuate de catre psihiatrii si oamenii de stiinta specializati in studierea comportamentului au descoperit ca fenomenul nu este nici pe departe atat de aleatoriu si de inexplicabil pe cat pare.

Diverse lucrari publicate in ultima vreme demonstreaza ca noi suntem capaabili sa facem dintr-o privire si in mod inconstient aprecieri legate nu numai de statutul social si economic al altor oameni, dar si cu privire la "fondul" lor emotional. "Miracolul" dragostei la prima vedere exista cu adevarat, dar ceea ce este intr-adevar miraculos este procesul de selectie inconstienta pe care-l realizam.

Atractia dintre contrarii


Credinta comuna privind atractia dintre contrarii se bazaza pe numeroasele exemple de parteneriate nereusite. O persoana introvertita este atrasa adesea de una extroverita deoarece forta molcoma a uneia este complementara voiciunii celeilalte. Extrovertitul il vede pe introvertit ca pe o stanca, sau ca pe o ancora pe vreme de furtuna; iar introvetitul vede in extrovertit flacara, caldura si lumina. Viata unuia dintre ei ar ramane neimplinita fara celalalt, pentru ca suma calitatilor lor pare sa formeze un intreg perfect.

Cine se aseamana se aduna


Asa cum demonstreaza alte parteneriate, si calitatile asemanatoare se atrag, atunci cand e vorba de caracter, infatisare sau statut familial. In orice relatie exista puncte de similitudine si altele in care partenerii sunt poli opusi. Reusita unei relatii depinde de ajungerea la un echilibru prefect, dar si pastrarea echilibrului pe masura ce fiecare dintre parteneri evolueaza si se dezvolta, uneori cu viteze diferite de reactie.

Infatisarea fizica


Infatisarea fizica este un factor mai evident printre semnalele complexe ale atractiei sexuale. Totusi, contrar credintei comune, oamenii nu sunt in mod automat atrasi de cel mai frumos reprezentant al sexulul opus, chiar daca exista un consens destul de larg cu privire la criteriile de apreciere a frumusetii fizice. In schimb, oamenii sunt atrasi de acei care sunt la fel de atragatori ca ei insisi.

Acest lucru este ilustrat de doua experimente. Intr-unul din ele, unui grup de oameni alcatuit din unele persoane foarte atragatoare, iar altele mai putin, li s-au aratat mai multe fotografii si li s-a cerut sa aleaga persoana cu care le-ar placea sa se intalneasca. Numai persoanele foarte atragatoare au ales parteneri frumosi.

In celalat experiment, subiectilor li s-au aratat fotografii ale unor barbati si femei casatorite. Li s-a cerut sa-i evalueze in privinta infratisarii si apoi sa-i "imperecheze". Cei mai multi au cazut de acord asupra gradului de atractivitate al fiecarei persoane si in mod remercabil, grupul a asezat laolalta pozele mai multor cupluri care intr-adevar erau casatorite.

 

Articol preluat din "Tehnici sexuale esentiale", aparut la editura "Pro Editura si Tipografia"

 

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iulia zecheru pe 26 Oct 2008, 03:55
    redobandirea atractiei sexuale

    intreba cineva cum sa recastige atractia sexuala in inima sotului ;ei bine cred ca atractia sexuala este departe de inima si ca iubirea -cred ca asta isi doreste de fapt doamna pt ca vorbeste de inima-ei bine iubirea incepe acolo unde manipularea inceteaza;deci iubiti doamna cu adevarat,neconditionat ,nu sufocati si eliminati dorintele de a controla ,a verifica dar mai ales nu uitati ca nimeni nu il cunoaste pe sotul dv cum il cunoasteti ,innatati -va spiritul ,nu sa va ascutiti sabia;o declaratie de iubire nu este o declaratie de razboi sau o lista de conditii!!!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod