Anxietatea si viata sexuala

Sexualitate si anxietate - doua teme prezente in fiecare psihoterapie. Daca vorbim de actul sexual, vorbim implicit despre relatia dintre doua persoane. Fraze gen: ne intelegem sexual...
Sexualitate si anxietate  -  doua teme prezente in fiecare psihoterapie. Daca vorbim de actul sexual, vorbim implicit despre relatia dintre doua persoane. Fraze gen: ne intelegem sexual foarte bine, dar in rest nu reusim sa avem o comunicare, sau reciproc  - nu ne intelegem sexual, dar in rest comunicam foarte bine, sunt de obicei invocate de persoane care incearca o izolare a sexualitatii de relatie.

Daca, pe parcursul terapiei, reusesc sa elimine aceasta parte atunci se produce o identificare a dorintei sexuale, o modalitate de traire asa cum este ea in realitatea interioara a fiecaruia. Anxietatea este negarea trairii. Ea se formeaza prin negarea unei anumite stari considerate ca fiind de nesuportat. Spre exemplu anxietatea de examen  -  imi este teama de examen si nu stiu ce sa fac. Decat sa imi exprim teama mai curand imi spun ca nu imi este teama, dar teama va exista chiar daca am impresia ca nu o simt si este resimtita sub forma anxietatii legate de examen.

Dorinta aici este foarte simpla  -  imi doresc sa iau acest examen iar in realizarea acestei dorinte simt ca exista piedici. Simt nevoia sa le infrunt, dar nu ma simt capabila sa fac asta. Daca ne referim si la actul sexual si la anxietate se pare ca ceea ce au in comun este dorinta.

Relatia este resimtita ca fiind nesatisfacatoare prin ceva, iar acest ceva este dorinta autentica pe care o persoana o simte. Fiecare se raporteaza intr-un anumit fel la dorinta sexuala si la o anumita dorinta sexuala. Cand aceasta raportare nu este in conformitate cu ceea ce gandeste, crede, isi interzice protagonistul, atunci si starea de anxietate privind propria dorinta pare sa se impuna. Practic anxietatea ne spune ca avem dorinte.

Solutia din aceasta perspectiva pare foarte simpla -  identificarea dorintei autentice. Pare simpli si totusi nu este pentru ca in general, aceste procese sunt inconstiente. Daca nu ar fi inconstiente atunci nu ar fi necesara anxietatea. Terapia anxietatii este mereu legata de dorinta. Fara identificarea dorintei autentice nu vom putea niciodata sa vorbim despre disparitia anxietatii.

Exista miscari psihologice care prefera sa invete pacientii sa traiasca cu anxietatea si sa faca ceva cu ea. Pastrand proportiile as spune ca este ca si cum ai invata sa traiesti cu o durere de masele. Se poate functiona si asa, poti sa inveti sa iti controlezi durerea, sa iei mereu analgezice, sa functionezi ca atare. Desi nu este o solutie. Faptul ca tu nu simti durerea, nu inseamna ca ea nu exista. Dar a descoperi propria ta lume a dorintei autentice este un drum lung si presupune efort.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod