Va doriti acelasi lucru?

Relatiile fericite si de succes se bazeaza pe intelegere - a ta, a partenerului tau si a felului in care relationati. Stii cu adevarat ce iti doresti pentru urmatorii 5...
Relatiile fericite si de succes se bazeaza pe intelegere - a ta, a partenerului tau si a felului in care relationati. Stii cu adevarat ce iti doresti pentru urmatorii 5, 10 sau 20 de ani? Probabil ti-ai format o vaga idee. Dar partenerul tau, stii ce anume isi doreste el? Probabil ca nu.

Toti avem ambitii si vise despre viitorul nostru, iar acestea, de cele mai multe ori, se schimba o data cu trecerea anilor. Aspiratiile pe care le avem la 20 de ani tind sa fie total diferite de cele pe care le vom avea la 40 sau 60 de ani. Daca ai o relatie stabila, probabil speri ca si partenerul tau sa-ti impartaseasca scopurile in viata. Daca vreti sa va legati unul de celalalt pentru o viata, acest lucru s-ar putea sa insemne inca vreo 70 de ani de acum inainte! Este posibil sa continuati sa va doriti aceleasi lucruri dupa tot acest timp?

Prima atractie

A avea multe lucruri in comun constituie de cele mai multe ori principala parte a atractiei initiale fata de partenerul tau. Unii antropologi ti-ar putea spune ca la nivelul subconstientului vei alege un partener care sa semene cu tine. Cu cat relatia se dezvolta, fiecare experienta traita impreuna ne va oferi sansa de a verifica daca suntem compatibili. Impartasim aceleasi gusturi in ceea ce priveste muzica? Ne place acelasi gen de filme? Radem la aceleasi glume? Ne place acelasi gen de oameni?
Daca veti descoperi ca intr-adevar aveti foarte multe lucruri in comun, va trebui sa incepeti sa va explorati reciproc visele si ambitiile pentru a descoperi daca va puteti fauri un viitor impreuna.

Ce spun visele si ambitiile despre noi

Cand incepem sa discutam despre visele si ambitiile noastre, vom impartasi lucrurile cele mai apropiate de inima noastra. Vom vorbi despre valorile personale si despre prioritatile pe care le avem. De exemplu:
- daca ar fi sa castigi un milion de dolari, ce ai face cu el? Sau sa o luam altfel: care sunt lucrurile care te-ar face fericita in viata?
- daca ar trebui sa iei cu tine doar 3 lucruri pe o insula pustie, care ti-ai dori sa fie acestea? Sau - care sunt cele mai importante lucruri pentru tine in viata?
Persoana care va spune: "daca as castiga un milion de dolari, mi-as cumpara o casa noua" este total diferita de persoana care va spune: "mi-as cumpara cea mai scumpa masina sport".
De persoana care va uita sa-si mentioneze partenerul ca fiind unul din cele trei lucruri pe care le-ar lua cu ea pe insula, ar fi mai bine sa va feriti!

Cand visele se schimba

Partenerul tau spunea intotdeauna ca uraste calatoriile - acum, declara ca si-ar dori sa emigreze cu toata familia in Peru. Cum de s-a intamplat aceasta schimbare?
In timp ce ne maturizam, majoritatea dintre noi devenim mai intelepti si mai increzatori in fortele proprii. Gusturile noastre se schimba si la fel se intampla si cu prioritatile pe care ni le formulam. Aceasta este capacitatea de schimbare care ne face sa fim fericiti alaturi de aceeasi persoana timp de 70 de ani. Cand cei doi parteneri se schimba si se maturizeaza impreuna, s-ar putea sa aiba o viata bogata in experiente.

Dar, pe de alta parte, este si putin inspaimantator. Ajungem repede sa ne temem ca partenerul nostru se va maturiza diferit de noi. Pentru o perioada vom crede ca avem putine lucruri in comun, lucruri pe care nu le-am cunoscut atat de bine precum credeam. Dar chiar daca visele voastre sunt diferite pentru o vreme, asta nu inseamna ca ele nu se vor reintalni pe viitor.

Stati de vorba unul cu celalalt

Cel mai important lucru este sa impartasesti aceleasi valori personale si prioritati in viata alaturi de partener. Si adesea cand cuplurile discuta despre motivatiile lor fundamentale si necesitatile lor, descopera ca acestea sunt asemanatoare sau chiar aceleasi.
De exemplu: Maria doreste sa urce pe muntele Kilamanjaro, iar Stefan vrea sa scrie un roman science fiction. Amandoi isi doresc sa-si satisfaca o nevoie personala de a realiza ceva care presupune adrenalina, perseverenta si informatie.
Sau: Andrei isi doreste sa lucreze cat mai multe ore suplimentare, iar Irina vrea sa stea cat mai mult timp acasa. Dincolo de aparenta, amandoi cred ca familia si copiii se afla pe primul loc si vor sa faca totul pentru a le oferi fiecare ceea ce poate.

Daca scopurile voastre in viata par sa constituie lumi diferite, inca nu renunta la tot. Acordati-va o discutie linistita si analizati ce "necesitate" trebuie sa va satisfaceti fiecare in parte pentru a va atinge un anumit vis. Este foarte posibil sa descoperiti ca v-ati propus aceleasi teluri pentru viitor si doar modalitatea de a ajunge acolo este diferita.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod