Relațiile de durată se bazează pe aceste 3 lucruri

Relațiile de durată se bazează pe aceste 3 lucruri

Dacă te-ai întrebat vreodată care este secretul prin care poți face iubirea să reziste, află că nu ești singura.
În prezent, mai mult ca oricând, relațiile se destramă din orice, iar oamenii nu le mai acordă la fel de multă importanță ca în trecut. 

Oamenii înșală, mint și își pierd interesul, iar relațiile se destramă mult mai ușor. Parcă nimeni nu mai are timp, energie și dorința de a menține o relație puternică, de lungă durtă. Și cu toate acestea, cum reușesc unele cupluri să reziste ani în șir, în timp ce multe cupluri din jurul lor se destramă pe zi ce trece?

Potrivit cercetărilor științifice, se pare că există trei caracteristici de bază ale unei relații rezistente în timp. 

Antropologul Helen Fisher este de părere că totul se rezumă la activarea dopaminei la nivelul creierului, substanța care ne oferă starea de fericire.
Iar când vine vorba de iubire, există trei metode prin care poți face exact acest lucru. Iată care sunt, potrivit discursului susținut de specialist în cadrul unei conferințe:

Ce "crede" creierul despre iubire?


Descoperirile antropologului Helen Fisher sugerează că iubirea romantică ne oferă același nivel de dopamină ca și alte activități care ne fac să fim euforici sau entuziasmați. Pe măsură ce o persoană devine mai atașată de cineva, nivelul dopaminei crește tot mai mult pentru a menține legătura puternică dintre cele două persoane.

În cadrul studiilor sale, în care creierele participanților au fost scanate, Fisher a descoperit că atunci când oamenii din relații de lungă durată se gândesc la partenerii lor, se declanșează o activitate cerebrală intensă, care arată nu doar că iubesc, ci și că sunt îndrăgostiți de partener.

A rămâne îndrăgostit este partea cea mai dificilă pentru cele mai multe persoane.
Odată cu înaintarea în vârstă oamenii se schimbă, astfel că devine tot mai dificil să rămâi într-o relație cu o persoană care este complet diferită față de cel cu care te-ai căsătorit.

Dar când creierul își amintește de partener așa cum era când te-ai îndrăgostit, dopamina este eliberată în organism, astfel că amintirile par să fie suficiente pentru a-ți menține relația stabilă. Cele trei elemente care au putut fi observate în cazul cuplurilor fericite și de lungă durată sunt:

1. Abilitatea partenerilor de a avea empatie unul pentru celălalt.


2. Capacitatea fiecăruia dintre parteneri de a-și controla propriile emoții și sentimente în timpul situațiilor stresante.


3. Folosirea iluziilor pozitive

Potrivit lui Helen Fisher, conceptul de iluzie pozitivă reprezintă capacitatea de a trece cu vederea ceea ce nu îți place la o persoană și încercarea de a vedea latura pozitivă a acesteia. Scopul este acela de a te concentra asupra ceea ce îți place la partenerul tău.
Bineînțeles, acest principiu se aplică numai în cazul relațiilor sănătoase și echilibrate, sub nicio formă în cele abuzive de orice natură.
 
Ceea ce este deosebit de important la cercetarea realizată de Helen Fisher este menținerea responsabilității ambilor parteneri față de relația lor.

Prin urmare, dacă ți se pare că mereu vă certați din cauza vaselor, a câinelui, a copiilor, a serviciului sau banilor, ai putea încerca să reformulezi printr-o abordare pozitivă precum: ești binecuvântată că ai o casă în care să speli vase, ești norocoasă să ai o mașină care te duce la serviciu, este recunoscătoare pentru că ai copii sănătoși care te fac fericită etc. Totul ține de capacitatea de a menține o gândire pozitivă.

Relațiile nu merg de la sine, ci necesită implicare din partea ambilor parteneri, atfel se destramă rapid.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod