Pun capat relatiei sau merg mai departe?

In cazul in care ai o relatie de cateva luni, sigur ai inceput sa te gandesti la cum ar putea evolua povestea ta de dragoste. Ai ajuns sa iti cunosti mai bine partenerul si ti-ai...
In cazul in care ai o relatie de cateva luni, sigur ai inceput sa te gandesti la cum ar putea evolua povestea ta de dragoste. Ai ajuns sa iti cunosti mai bine partenerul si ti-ai facut o idee despre cat de bine va simtiti (sau nu) impreuna si daca ti-ar face placere sa duci relatia mai departe (sau nu).

Uneori, decizia de a evolua poate fi dificila, insa nu este neaparat nevoie sa fie astfel. Urmeaza sa iti prezentam cateva intrebari care au rolul de a-ti face aceasta misiune mai usoara. Pentru a putea duce relatia la urmatorul nivel, este necesar sa iti cunosti bine partenerul, iar raspunsurile pe care ti le dai sa fie acceptabile pe termen lung. In acest fel, vei sti daca povestea voastra de dragoste are sanse sa se dezvolte sau daca este cazul sa ii pui punct in acest moment.

In plus, nu doar partenerul tau este cel care trebuie sa "treaca" de aceste pietre de incercare. In cazul in care tu insati stii sau sesizezi ca ai probleme in legatura cu vreunul dintre aspectele listate mai jos, este recomandabil sa te gandesti serios daca esti pregatita sau capabila, pentru moment, sa te implici cu adevarat intr-o relatie si daca poti discuta deschis cu partenerul, spunandu-i ceea ce simti.

Din punct de vedere moral, partenerul se ridica la standardele tale?

Standardele morale includ aspecte cum ar fi caracterul, integritatea si onestitatea. Cu siguranta, exista numeroase alte lucruri care tin de moralitatea unei persoane si care pot fi trecute in revista, insa, din fericire, aceste idei initiale iti vor da indicii mai mult decat suficiente despre cel aflat langa tine.

Spre exemplu, cineva care obisnuieste sa minta, sa insele, sa exagereze, sa fure sau sa ignore bunastarea celor din jur este o persoana pe care majoritatea o gaseste incompatibila cu propriul fel de a fi. Cu toate acestea, sa nu uitam ca au existat cazuri si situatii in care multe femei au trait o poveste de dragoste cu persoane de acest tip. Insa nu este un motiv ca situatia sa se repete...

Asigura-te ca, inainte de a te implica mai mult, esti pe deplin constienta de standardele morale ale persoanei care iti sta alaturi. Examineaza felul in care codul sau moral il afecteaza sau se potriveste cu al tau.

Daca inca de la acest punct exista unele dezacorduri si mai multe semne de intrebare in ceea ce priveste relatia voastra, este recomandabil sa aveti o discutie serioasa si sincera.

Dorintele si telurile voastre pe termen lung sunt congruente sau, cel putin, compatibile?

Adesea, te implici afectiv, gandindu-ne ca, o data ce persoana respectiva si-a luat un angajament fata de tine, anumite aspecte ale nevoilor sau dorintelor sale se vor schimba. Exemple clasice ale acestei situatii sunt: "Isi va dori copii dupa cativa ani de casnicie." sau "Isi va concentra mai putin atentia asupra carierei si mai mult asupra mea o data ce ne vom muta impreuna".

Este adevarat ca oamenii se schimba. Insa, in primul rand, nu renunta la dorintele tale, influentata fiind de partener. De ce sa te atasezi prea mult de cineva care, inca de la inceputul relatiei, nu isi doreste lucrurile care pentru tine inseamna intreaga viata? Sau care nu poate accepta faptul ca o parte din tine nu va evolua sau nu se va schimba pentru foarte mult timp de acum inainte?

Daca dorintele voastre pe termen lung nu sunt compatibile, este cazul sa iti regandesti relatia si, in acest fel, poate sa pui capat unor suferinte indelungate...

Exista anumite dependente?

Dependenta poate lua foarte multe forme, de la posesivitate exagerata si dependenta emotionala de celalalt, pana la comportamente care afecteaza in mod negativ viata sau bunastarea partenerului, precum si relatia in sine.

Este logic ca trebuie sa evitam relatia cu o persoana dependenta de droguri sau alcool, insa sunt bine cunoscute cazurile in care relatiile "toxice" dureaza de ani buni, cu toate ca unul dintre parteneri sufera de o forma de dependenta: droguri, alcool, mancare, tigari, jocuri de noroc, pornografie, miscare fizica etc.

In cazul in care si tu faci parte dintr-o relatie de acest gen, iti recomandam sa renunti la ea. Daca partenerul lasa in urma dependenta care i-a facut si v-a facut atat de mult rau, ofera-i o perioada de cel putin un an de "refacere" inainte de a te gandi la impacare. Acest rastimp ii va permite partenerului sa invete cum sa se bazeze pe propriile forte si sa nu isi caute refugiu in tine, in relatia voastra sau in dependenta.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod