Problemele financiare in cuplu

Chestiunea e cunoscuta de multa vreme: intr-un cuplu, cele mai grave probleme apar de obicei din cauza banilor. Acest lucru este valabil si in cazul perechilor casatorite...
Chestiunea e cunoscuta de multa vreme: intr-un cuplu, cele mai grave probleme apar de obicei din cauza banilor. Acest lucru este valabil si in cazul perechilor casatorite, tensiunile aparand in principal pe parcursul primilor ani de casnicie.

Nici nu este de mirare: majoritatea cuplurilor sunt nevoite sa contracteze credite pentru locuinta, masina sau mobila. Stresul de acest gen ar putea duce la disensiuni de natura sa destabilizeze chiar si cuplurile solide.

Problema ar putea aparea sub diferite aspecte, insa in lipsa unei gestionari eficiente, bazate pe colaborare, comunicarea dintre parteneri si asumarea responsabilitatii de catre fiecare dintre acestia, consecintele ar putea fi dintre cele mai nefericite. Sa vedem care sunt cele mai frecvente situatii si ce s-ar putea face pentru a depasi momentele "critice".

Certurile din motive financiare ascund alte probleme de cuplu


Va certati adesea din cauza banilor pe care ii cheltuieste fiecare dintre voi pentru hobby-urile si placerile personale? (Nu discutam acum despre cheltuielile comune din casa, pentru care, de obicei, contribuie ambii parteneri).

Te surprinzi achizitionandu-ti obiecte de care nu esti sigura ca ai nevoie (uneori, timpul dovedeste ca nici nu ai) doar pentru ca stii ca sotul tau se va indispune cand va afla?

La suprafata, s-ar parea ca aveti o problema banala, care tine exclusiv de administrarea bugetului; in realitate, este posibil sa va confruntati cu ceva mai grav, iar problema cu banii nu reprezinta decat un pretext.
Se intampla frecvent ca unul din parteneri, fiind suparat pe celalalt, sa-si gaseasca puterea de a se calma intrand in primul magazin si cumparand ceva de care e foarte posibil sa nu se serveasca niciodata.

De fapt, este posibil ca intre voi sa existe resentimente acumulate in timp, iar chestiunile legate de bani sa nu fie decat un fel de arma, pe care o folositi amandoi inconstient. Stiti ca va raniti, v-ati descoperit punctul sensibil si il speculati.

Cred ca suntem de acord: aceasta nu mai este o problema de administrare necorespunzatoare a finantelor, ci tine de profunzimile relatiei voastre. Este momentul ca fiecare dintre voi sa se analizeze serios, fiecare cu sine si apoi impreuna, pentru a gasi raspunsul la intrebarea: de ce va pedepsiti reciproc?

Dragostea este oarba...


... Si intr-un cuplu, mai ales unul recent format si in care ambii parteneri sunt foarte tineri, pasiunea initiala ar putea conduce la cheltuieli nesabuite, care poate ca nu ar exista in alte imprejurari. Vacante cu destinatii mai putin obisnuite, cadouri costisitoare - iata numai doua exemple de situatii care pot constitui adevarata dinamita pentru bugetul casei.


Din dorinta de a-si rasfata partenerul si, de multe ori, sub deviza "Sa ne bucuram de viata cat suntem tineri" (gresit inteleasa de multe ori), tinerii pot ajunge in situatii dificile, ceea ce - desigur - va avea repercusiuni si asupra vietii lor de cuplu. Un astfel de cuplu nu da dovada de maturitate si este putin probabil ca, ajuns intr-o situatie de criza, sa reziste presiunilor si sa nu se destrame.

Pana la urma, nu este vorba decat despre trezirea la realitate si "revenirea cu picioarele pe pamant". Cei doi trebuie sa faca un plan de cheltuieli lunare, de preferinta scris, realist si pe care sa il respecte. Daca este vorba despre un cuplu casatorit, ar trebui sa faca niste investitii comune - astfel, banii vor fi in siguranta... la rate.

Cand femeia castiga mai mult...


Se intampla din ce in ce mai des acest lucru si, daca cele mai multe femei aflate in aceasta situatie sunt multumite de situatie, nu la fel stau lucrurile intotdeauna si cu partenerii acestora. Barbatii au sentimentul ca nu-si mai duc la indeplinire rolul de cap al familiei, chiar daca si ei castiga multumitor.
Insa ideea ca sotia are un salariu mai mare ii poate complexa si de aici pot aparea nenumarate probleme.

In alta ordine de idei, mai exista si situatia cand femeia nu se simte confortabil in aceasta postura, avand sentimentul ca se pun prea multe responsabilitati pe umerii ei si ca este exploatata. Aceasta cu atat mai mult daca exista si copii, a caror ingrijire ii revine tot ei, in cea mai mare parte.

Ce s-ar putea face, in mod concret?


Intr-un film american, cei doi s-ar duce mai intai la un consilier pe probleme de cuplu si dupa aceea la un expert financiar, care sa le calculeze bugetul si sa le traseze un plan de cheltuieli. Dar cum nu este cazul, sa incercam sa punctam cateva solutii mai accesibile:


  • Bugetul se face impreuna, de preferinta atat pe termen scurt, cat si pe termen lung (de exemplu, daca aveti rate la locuinta, va trebui sa tineti cont de ele atunci cand va planificati concediul). Chiar daca va mai contraziceti, nu renuntati: faptul ca va faceti bugetul impreuna denota responsabilitate si comunicare in cuplu. Fiecare trebuie sa fie insa pregatit sa si lase de la sine.
  • Unele cupluri prefera sa isi administreze finantele separat, dar aceasta deja nu prea pare sa mai fie o casnicie in adevaratul inteles al cuvantului.
    Ar trebui sa fiti o echipa si sa actionati ca un tot unitar atat in plan emotional, cat si financiar.
  • Aduceti-va aminte de principiul actiunii si reactiunii. Tot ceea ce faceti va avea efect, pozitiv sau negativ, asupra mariajului. Daca nu sunteti constienti amandoi ca deciziile si faptele fiecaruia au impact si asupra vietii de cuplu, ar trebui sa va reconsiderati actiunile.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod