Obiceiuri ce pot distruge un cuplu: Blazarea

Un cuplu dupa 20 ani. Nunta de argint, nunta de aur. Pare sa fie un cuplu sudat, care s-a structurat din multe puncte de vedere ca un cuplu solid. Sunt sigur ca multe...

Un cuplu dupa 20 ani. Nunta de argint, nunta de aur. Pare sa fie un cuplu sudat, care s-a structurat din multe puncte de vedere ca un cuplu solid. Sunt sigur ca multe cititoare au o viata sentimentala destul de agitata si plina de evenimente. Separari, certuri, suparari, necajiri par sa fie pentru cele mai multe evenimente obisnuite, aproape banale pe care le considera firesti in existenta lor.

Oare cum le-ar suna urmatoarea imagine: "un cuplu care nu se cearta niciodata, in care fiecare are tabieturile si obiceiurile sale bine definite, clar delimitate, in care comunicarea este foarte putin tensionata". Poate ca le apare ca o imagine idilica, pe care si-au dorit-o dintotdeauna dar pe care nu o pot atinge. Si totusi poate ca daca am cobori in lumea celor care se comporta astfel am vedea lucrurile diferit.

Lipsa asteptarilor

Cuplul cu experienta, cuplul in care nimeni nu asteapta nimic de la celalalt. Pare imposibil sa apara certuri intre cei doi parteneri, intrucat nimic care sa deranjeze nu poate sa ajunga la inima celuilalt. O caracteristica importanta a acestor cupluri o constituie tocmai absenta certurilor, a discutiilor contradictorii. Fie banalul: "Cum zici tu", fie "Mi-e totuna ce faci" sau alte expresii echivalente devin exemplificari ale temeiurilor in care o persoana priveste cuplul.

In fond ce inseamna absenta certurilor? Ca partenerii se inteleg perfect? Nicidecum, doi oameni care petrec impreuna o perioada lunga de timp nu pot sa nu se exprime afectiv, sa nu fie nemultumiti de ceva. Modelul primar ar relatiei mama - copil este un exemplu in acest sens. Faptul ca mama isi iubeste copilul nu inseamna ca nu exista momente in care este necajita, stresata, chiar furioasa pe el. Momentele de tensiune sunt de asteptat sa existe si in aceasta relatie pe care avem o putem considera ca modelul primar de iubire.

Si tu ai avut o prietena foarte buna cu care cateodata ai simtit nevoia sa te certi. Poate pentru ca a intarziat la o intalnire sau pentru ca "ti-a luat" prietenul sau pur si simplu pentru ca si-a vopsit parul in alta culoare decat cea care ai sugerat-o tu. Indiferent de motiv, a fost un moment in care tensiunea si-a spus cuvantul iar tu i-ai dat forma. Exemplele ar putea continua la infinit, practic nu am gasi o relatie de durata intre doi sau mai multi oameni in care sa nu existe momente de tensiune. Asadar ar fi de asteptat ca in orice cuplu sa existe acest tip de manifestare tensionata. Chiar si intr-un cuplu care si-a sarbatorit nunta de aur.

Asadar este putin probabil sa privim ca ideal un asemenea tip de cuplu. Mult mai probabil este sa fie vorba despre blazare in interiorul sau.

Incapacitatea de manifestare a agresivitatii

Este de asteptat ca acest cuplu sa aiba momente de tensiune dar modul in care se comporta cu starile de iritare devine mult mai important pentru cei doi. De cele mai multe ori in acest tip de cupluri vorbim de incapacitatea de manifestare a agresivitatii, de teama de a spune propriul punct de vedere.

Iar aceasta devine o a doua caracteristica a acestui cuplu - incapacitatea de manifestare a agresivitatii personale. Ce motive ar avea o persoana ca atunci cand resimte agresivitate sa nu o manifeste? Teama ca aceasta este ceva rau. Sigur, agresivitatea daca devine violenta este un lucru negativ. Dar de cele mai multe ori agrsivitatea nu este necesar sa capete forme extreme - ea poate fi utilizata pentru afirmarea de sine. O privire ferma, un ton ferm sunt tot manifestari ale agresivitatii. Ele nu sunt periculoase si pot transmite partenerului mesajul dorit.

In fond, suprimarea manifestarilor proprii, agresive, iritante este o constanta a cuplurilor blazate care nu pot sa supravietuiasca in aceasta lume.

Indiferenta

O alta sursa a blazarii o constituie indiferenta - cei doi nu mai simt atractie, iubire unul pentru celalalt. Cu toate acestea dintr-un motiv sau altul ei continua sa fie impreuna, continua sa se comporta intr-un mod ideal pentru societate. Nu au manifestari de tandrete, viata sexuala devine un obicei care trebuie facut similar cu pregatirea de iarna - punerea castravetilor la murat sau plata intretinerii.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod