Mergeti sau nu mai departe?

Simtim ca traversam o perioada de criza in relatia cu partenerul nostru? Avem unele indoieli in legatura cu dorinta noastra de a mai continua sau nu relatia actuala?
Simtim ca traversam o perioada de criza in relatia cu partenerul nostru? Avem unele indoieli in legatura cu dorinta noastra de a mai continua sau nu relatia actuala? Vrem sa luam o decizie si nu stim daca am gasit cel mai bun moment?

Va propun un program de autoterapie menit sa va ajute sa intrezariti mai bine solutia la dilema in care va gasiti. Inainte de a cere sfatul unui psiholog, incercati sa raspundeti cu onestitate si franchete la urmatorul set de intrebari:

1. De fapt, ce vreau de la relatia mea actuala? Care sunt zonele de nemultumire, de insatisfactie in relatia pe care o am in momentul de fata? Stiu clar ce anume imi doresc de la partenerul meu?
2. Cum exprim ce anume vreau de la aceasta relatie? Oare am deprinderile necesare de a-i comunica partenerului meu ce vreau si ce-mi doresc de la relatia noastra?
3. Pot sa apreciez daca partenerul meu aude ceea ce ii spun? Este partenerul meu capabil sa raspunda nevoilor mele, sa inteleaga situatia din punctul meu de vedere? Este partenerul meu capabil sa se schimbe?
4. Oare sunt constienta de faptul ca anumite comportamente ale mele pot contribui si ele la aparitia unor situatii conflictuale in relatia noastra? Cat de mult contribui eu insami la crearea acestor situatii si cat de mult contribuie partenerul meu? Pot discuta cu partenerul meu despre aceste situatii conflictuale?
5. Care sunt dorintele/ asteptarile mele prioritare de la o relatie si care sunt cele secundare? Ce anume obtin de la o relatie care imi implineste aceste dorinte/ asteptari? Oare nu astept prea mult de la o relatie? Oare nu ma concentrez prea mult pe ceea ce nu am in relatia mea actuala si pierd din vedere tocmai ceea ce am in aceasta relatie?
6. Care sunt trasaturile unice si specifice ale comportamentului sexual masculin si feminin?
7. Care sunt modelele mele de relationare din copilarie cu care vin in actuala mea relatie? Nu cumva am tendinta de a ma comporta cu partenerul meu in aceeasi maniera in care ma comportam cu mama/ tata/ alte persoane semnificative din trecutul meu? Nu cumva am tendinta de a-l identifica pe partenerul meu cu una dintre aceste figuri semnificative din copilaria mea?
8. In ce mod vreau ca partenerul meu sa se schimbe? In ce mod contribui eu insami la incapacitatea partenerului meu de a se schimba? Cum anume contribui eu insami la aparitia diverselor situatii conflictuale (ma retrag in mine, stau suparata, izbucnesc in scandal etc.)?
9. Daca decid ca partenerul meu este incapabil sa se schimbe (punctul 3), ca actuala mea relatie nu imi satisface dorintele/ asteptarile mele prioritare (punctul 5) si ca nu exista o cale constructiva de a repara situatia, sunt capabila sa ma despart de partenerul meu?
10. Cum voi face fata separarii si cum voi aborda conflictul legat de ideea luarii unei decizii corecte?
11. Pot sa spun "La revedere"? Ce-mi mai doresc inca de la partenerul meu?
12. Sunt capabila sa fiu singura?
13. Cum anume voi proceda pentru a ma implica intr-o noua relatie?
14. Cand voi intalni o alta persoana, cum voi fi capabila sa-mi dau seama daca va fi capabila sa-mi satisfaca dorintele/ asteptarile? Oare nu voi repeta vechile mele modele comportamentale in relatiile ulterioare?

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod