Magia sarutului

Ne sarutam cand ne intalnim, cand ne despartim, cand iubim. Sarutul exprima respect, compasiune si afectiune. Sarutam genele adormite ale copiilor nostri de noapte buna...
Ne sarutam cand ne intalnim, cand ne despartim, cand iubim. Sarutul exprima respect, compasiune si afectiune. Sarutam genele adormite ale copiilor nostri de noapte buna si ii sarutam cand fac nazbatii si se lovesc ca sa "treaca". Sarutul poate fi un act de piosenie, sarutam idoli, altare si temple in momente de adoratie divina. Un sarut poate fi in preludiu, o pledoarie, o provocare. Sarutam pentru a pecetlui o promisiune, cum e cazul casatoriilor, dar sarutam si pentru a insela. Sarutam pentru a seduce. Pecetluim cu un sarut o scrisoare si ne pupam pe bot cainii.

In fiecare sarut salasluieste promisiunea altor o mie. Ne sarutam de-a lungul anotimpurilor, generatiilor si continentelor; atingem cu buzele fotografii, suvite de par - orice amintire plina de melancolie a unei persoane iubite. Tuguiem buzele si cu o suflare ne trimitem pupicurile de bun-ramas prin aer asemenea unei salve de sageti ale lui Cupidon. Simtim placere de fiecare data cand atingem cu buzele un pahar dezmierdat inainte de buzele iubitului. Lasam urme de buze pe oglinzi aburite. Nu suntem doar sentimentalisti, sarutam si din superstitie: sarutam zarurile inainte de a le arunca, amuletele ca sa ne poarte noroc, ne sarutam sub vasc; sarutam chiar si pamantul care ne sta sub picioare.

Preludiul unui sarut

Cum a inceput totul? Unii antropologi sustin ca sarutul pe buze este un produs adiacent al "pre-mestecarii", o practica antica ce implica transferul alimentelor moi, deja mestecate, in gura unui bebelus. Altii spun ca sarutul si-ar avea originile in placerea tactila - tuturor ne place mangaierea dulce a buzelor partenerului. Pasiunea pentru atingere este posibil sa fi evoluat de la cele mai vechi uniuni sexuale ale organismelor unicelulare, care, pentru a-si transmite nucleii ereditari, fuzioneaza intr-un "sarut" de fertilizare, cu toate ca e unul de scurta durata.

Poate ca nu este de mirare faptul ca sarutatul pare la fel de natural ca respiratia. Este un instinct. Pentru a intelege ce inseamna toate acestea trebuie sa ne intoarcem in timp la perioada de dinainte de a ne fi nascut. Gura este primul element al fetei care se formeaza in cadrul dezvoltarii fetale a embrionului: un embrion de sase saptamani are deja o gura bine definita, buze, maxilar si mandibula. Asemenea unui boboc ce se deschide, limba incepe sa ne infloreasca si douazeci de dinti de lapte se nasc in gingiile noastre. In luna a patra, putem sa deschidem complet gura si sa ne strangem ferm buzele. Aflati inca in uter, am reusit deja sa ne insusim toate instrumentele psihologice necesare pentru a suge, inghiti, musca si saruta. La nastere suntem pregatiti sa "gustam" lumea.

Saruturile sunt mesagerii iubirii

Au adultii nevoie de o varietate de comportamente orale pentru a fi pe deplin satisfacuti? Sau, cine stie, poate cu cat pui in gura obiecte cat mai senzuale - cum ar fi limba iubitului - cu atat e mai probabil ca unele dintre ele sa fie o reprezentare subconstienta a sanului? Psihalanistii spun ca barbatii care fumeaza tigari sau pipe fac asta din placerea subconstienta a suptului. In orice caz, faptul de a saruta si mangaia o alta persoana cu buzele si limba reprezinta un instinct uman primar. Nici nu invatam, nici nu uitam cum se saruta.

Cand buzele ni se unesc intr-un sarut prelung, creierul da nastere unor sentimente de placere si actioneaza pe post de centru de control al dorintelor noastre. Nu stim exact unde ni se vor avanta limbile. Ne ghidam dupa instinct. Creierul spune plamanilor sa respire, inimii sa bata mai tare. Sangele este directionat spre suprafata pielii si devenim mai calzi. Transpiram. Radiem de iubire. Fara indoiala ca sarutul reprezinta cel mai senzual tip de preludiu. El ofera o multime de date - tipul sarutului poate determina starea celui care-l ofera, ca si stadiul relatiei. Un sarut poate reprezenta curgerea iubirii de la o gura la alta si poate fi mai fascinant decat un orgasm.

Prin sarut doi oameni sunt in mod automat uniti. Si cu cat iti saruti mai mult iubitul, cu atat mai multe saruturi vei primi. Conceptul e simplu: saruturile pasionale se multiplica atunci cand sunt oferite. Cu alte cuvinte, prin schimbul de saruturi reusesti sa stapanesti abilitatea de a saruta profund si plin de intelesuri si astfel iti sporesti abilitatile de a saruta. Un proverb italian exprima cel mai bine toate acestea: "un sarut odata dat, nu e pierdut niciodata".

Ce e un sarut daca nu limbajul inimii? In vocabularul iubirii ne imbratisam, ne dezmierdam, ne sarutam, ne ingemanam buzele, ne giugiulim, ne pupacim, ne mangaiem, ne muscam, ne ghemuim unul in bratele celuilalt, ne atingem, ne tucam, ne sorbim, ne savuram, ne adulmecam, ne lipim de corpul celuilalt, ne gustam, ne tachinam si ne gadilam cu limba.

Un sarut romantic e un banchet biologic. Cat se poate de intima, foamea noastra de celalalt este satisfacuta doar la fantana nesecata de hrana senzuala pe care ne-o ofera gurile. Ne hranim unul pe altul cu fiecare sarut si prin saruturile profunde ne pare ca am curge unul in corpul celuilalt prin intermediul buzelor. Mii de ani nu au schimbat felul cum ne sarutam. Calde si persistente, reciproce si ispititoare, saruturile ne sustin viata. Ele nu se termina niciodata. Sunt pline de incantare. Ne lasa hraniti, cu rasuflarea taiata si buzele amortite. Saruturile aprind flacara eterna a iubirii. Ele au puterea sa ne transforme.

Editura Elena Francisc Publishing
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod