Lucruri esentiale pentru o mai buna comunicare in cuplu

Sunt rugat adesea sa rezum in cateva cuvinte, fie sfaturi, fie reguli simple care sa stimuleze o mai buna comunicare in cuplu. Exista o intrebare care revine cel mai...
Sunt rugat adesea sa rezum in cateva cuvinte, fie sfaturi, fie reguli simple care sa stimuleze o mai buna comunicare in cuplu. Exista o intrebare care revine cel mai adesea: "Cum se poate ameliora comunicarea dintre un barbat si o femeie care locuiesc impreuna?" Este riscant sa ne aventuram in gasirea de raspunsuri la acest tip de intrebari, deoarece putem sa cadem in capcana sabloanelor si a retetelor general-valabile.

Dar poate ca este posibil sa oferim cateva puncte de reper. Un punct de reper nu iti spune unde trebuie sa mergi, ci iti indica o directie posibila si iti ofera cateva indicatii referitoare la ceea ce te-ar putea astepta pe traseul respectiv.


  • Nu dragostea tine doi oameni impreuna pe termen lung, ci respectul care exista intre ei; reciprocitatea posibila a schimburilor dintre ei si vitalitatea mesajelor pe care si le trimit unul celuilalt. Cu alte cuvinte, calitatea relatiei ofera unui cuplu suficienta consistenta pentru a infrunta diversele peripetii care sunt inerente unei vieti conjugale.

  • A trai in cuplu inseamna a accepta coabitarea a doua intimitati: intimitatea comuna si impartita, intimitatea personala si rezervata. "Exista lucruri pe care le voi imparti si le voi trai cu tine si altele pe care nu le voi imparti si nici trai cu tine". Acest lucru ii permite fiecaruia sa aiba un spatiu unde nu va fi controlat de celalalt.


  • A ramane in cuplu inseamna si a risca intalnirea dintre doua fidelitati: fidelitatea fata de celalalt si fidelitatea fata de sine. Cand nu mai este posibil sa-ti fii fidel tie insuti (a-ti respecta angajamentele in armonie cu respectul de sine), se va naste un conflict intra-personal care nu va avea solutie pentru cel care va trai sentimentul ca nu se mai poate respecta ramanand in relatie.

  • Relatia de apropiere, de intimitate care caracterizeaza un cuplu va feca sa reinvie atat in unul cat si in celalalt - dar nu in acelasi moment - ranile trecutului sau (nedreptate, umilire, tradare, sentiment de neputinta sau de nonvaloare, abandon sau respingere).
    Va trebui atunci ca fiecare sa-si asume riscul de a purta aceasta povara, pentru ca nu putem fi terapeuti pentru partenerul nostru.

  • A conveni asupra unei harti a vietii de cuplu in care cinci sau sase puncte sa nu fie negociabile sub nici o forma, cum ar fi (dar fiecare cuplu va trebui sa descopere si sa enunte ceea ce este esential pentru ei):


  • nu impune un lucru celuilalt impotriva propriei sale alegeri;
    nu vorbi in locul celuilalt, deoarece poti risca sa vorbesti despre tine lasand impresia ca vorbesti despre celalalt;
    cel care introduce o schimbare isi asuma responsabilitatea consecintelor acestei schimbari;
    nu pune niciodata in relatie ceva ce apartine altcuiva;
    asuma-ti responsabilitatea a ceea ce aduci si faci cu ceea ce primesti de la celalalt.
    Ceea ce echivaleaza cu suprimarea tendintei de a-l invinovati pe celalalt cu ceea ce a zis sau a facut sau cu ceea ce nu a zis sau nu a facut.

    Invata sa cultivi relatia cu mesaje suficient de pozitive pentru a nu o devitaliza si pentru a nu o lasa sa devina monotona in meandrele cotidianului. Si exista multe alte reguli de igiena relationala care trebuie descoperite pe parcursul vietii.
     

    Comentarii (1)

    POSTEAZA COMENTARIU
    Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

    • Gabriela pe 4 Mai 2008, 09:40
      dupa 20 ani

      Ce faci daca dupa 20 de ani accepti cu greu intimitatea lui? Au trecut 20 de ani de cand suntem impreuna. nici nu stiu cand. Nu stiu daca ii acceptam intimitatea pana sau nu. Cred ca da pentru ca am avut foarte multa incredere in el. Era atat de serios incat nici nu credeam ca ma va insela vreodata. Acum am niste semne de intrebare. Nu cred ca a facut-o , dar ceva imi spune ca nu mai este la fel. Acel ceva ma face sa fiu exagerat de curioasa si ma duce pana la violarea spatiului intim al lui . Imi este foarte greu sa-mi infrang aceasta curiozitate. Pot avea incredere in el sau nu?

      0
      0

    Posteaza comentariu

    Greu de citit? Regenerare cod