Gelozia suportata

Adesea, atunci cand vine vorba despre gelozie, oamenii au tendinta sa se gandeasca la persoana care este geloasa. In randurile urmatoare, voi privi lucrurile...
Adesea, atunci cand vine vorba despre gelozie, oamenii au tendinta sa se gandeasca la persoana care este geloasa. In randurile urmatoare, voi privi lucrurile invers: din postura celui care are un partener gelos. In fond pare ca el conteaza mai putin intrucat este un vinovat sau o victima.

Odata etichetat ca atare nu mai prezinta importanta decat in calitatea sa de participant la relatie, asa cum ecranul este pentru un film. Dupa parerea mea, el nu este nici vinovat si nici victima ci o persoana care participa activ si care face ca lucrurile sa fie astfel. Ca urmare voi incerca niste pseudo-recomandari pentru aceasta persoana.

1. Tu stii cel mai bine ceea ce se petrece cu viata ta.
Tu simti cu adevarat cat de corect si cat de aberant se comporta partenerul tau. Stii de unde si cand s-a schimbat situatia. Realizezi ce simti pentru el si simti si ce sentimente are el pentru tine. Toate aceste lucruri pe care tu le gandesti, le sesizezi, le spui sunt vitale pentru ca tu sa detii o putere foarte mare asupra evolutiei relatiei tale. De cele mai multe ori simti ca renunti la aceasta putere lasand totul sa se desfasoare ca si cand ai fi inerta, neputincioasa. De ce oare? Prima pseudo-recomandare ar fi sa raspunzi la aceasta intrebare.

2. Nu incerca sa rezolvi situatia in plina criza ci abordeaza problemele cand lucrurile sunt calme.
Atunci cand tensiunea este maxima nici un cuvant nu are semnificatie. Este preferabil sa vorbesti despre ce te deranjeaza inainte de a se ajunge intr-un punct tensionat. Dar daca nu puteti vorbi despre asta cand nu va certati, oare are sens sa o faceti cand tensiunea este maxima? Daca ai ceva de spus, discuta asta in momentele de liniste.

3. Daca partenerul tau iti adreseaza o intrebare in mod repetat, scopul nu este de a obtine un raspuns de la tine, ci de a obtine un efect si de a exprima o stare interioara a lui. Ca urmare nu iti este adresata! Iar raspunsul pe care tu il dai vine sa completeze efectul produs de intrebare.
Nu conteaza ce raspunzi, nici nu exista un raspuns adecvat, dar, atata timp cat tu raspunzi, intrebarea functioneaza.

4. Realitatea lucrurilor nu conteaza. Partenerul iti reproseaza si acum week-end-ul petrecut cu colegii la munte. Te acuza ca atunci ai avut o aventura cu altcineva. Tu, la randul tau, incerci sa-i dovedesti ca se inseala si scena poate continua. Sunt doar doua variante: ai avut sau nu ai avut aceasta aventura. In ambele variante lucrurile vor continua exact la fel. Ca urmare, are rost sa incerci sa dovedesti realitatea?

5. Nu intra in joc. Daca partenerul e gelos are nevoie de tine ca modalitate de a intra in contact cu amantul tau, fie ca el exista sau nu.
Acceptandu-i jocul, ii accepti orice forma de manifestare. Prezenta ta este importanta, necesara dar nu sufiecienta pentru el. Adevaratul joc este doar in mintea si in sufletul lui.

6. Nu lua in calcul nici o sugestie a celor din jur! Daca vrei cu adevarat sa rezolvi situatia, o vei face si singura.

Voi incheia cu o intrebare in loc de concluzie - cum ai ajuns sa fii alaturi de un partener gelos?
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • daniela pe 8 Apr 2008, 15:28
    gelozie psihica

    eu sunt casatorita de 5 ani si sotul meu ma inseala,stiu sigur acest lucru.Eu nu sunt geloasa l-am lasat sa faca ce vrea doar ca sa nu inceapa discutii...acum apare o problema-de 2 ani este gelos pe mine si imi face acuzatii nefondate cum ca eu as avea pe altcineva.Niciodata nu mi-a trecut prin gand ca as putea sa-l insel.Am mai discutat cu cineva si mi-a spus ca e un fel de gelozie psihica nefondata din frica lui ca eu as putea face ce face si el.ce sfaturi imi dati?eu cel putin ma gandesc sa divortez cat de curand...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod